Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Παράλληλα χρησιμοποιώ καλύτερα τα μέρη της κάψουλας στις χρωματικές ανάγκες του πίνακα. Από την άλλη πάλι, κάποια χάπια είναι πορώδη και ως εκ τούτου, πολλές φορές δημιουργώ μία εικόνα και όταν μπαίνει το υγρό γυαλί ή κάποια άλλα συστατικά συντήρησης, βλέπω μπροστά στα μάτια μου, να αλλάζουν τα χρώματα. Είτε με θετικά είτε με αρνητικά αποτελέσματα, σίγουρα πάντως με έντονες εκπλήξεις».

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Όπως θα πει εξωτερικά τα χάπια έχουν διάφορες επικαλύψεις, μέσα “στην καρδιά τους”, όμως έχουν, τη δύναμη της θεραπείας:

«Αυτή η καρδιά του φαρμάκου είναι μία έκπληξη για την υγεία, είναι μία θεραπεία. Με αυτήν τη λογική μπορεί κάποιος να δει και το ψηφιδωτό. Συμβολικά δηλαδή. Δημιουργεί όχι μόνο σε μένα μία θεραπεία την ώρα που το δημιουργώ. Δεν κρύβω πως χαίρομαι όταν βλέπω κάποιον άνθρωπο μπροστά στο ψηφιδωτό να έχει απορροφηθεί, να σκέπτεται. Το κυρίαρχο πρόβλημα στα έργα μου είναι πώς θα τα διατηρήσω στο χρόνο. Πώς επίσης θα το ενισχύσω με λεπτομέρειες που χρειάζεται ένα θέμα το οποίο θέλω να παρουσιάσω. Ας μην γελιόμαστε όμως, όταν ένα ψηφιδωτό τελειώσει, συνειδητοποιώ την τεράστια ποσότητα φαρμάκων που χρειάστηκε.

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Είναι απίστευτη και αυτό αποτυπώνει και την πολυφαρμακία που υπάρχει. Τεράστια η χρήση των φαρμάκων που ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί επίσης τεράστιο περιβαλλοντικό και οικολογικό ζήτημα. Σκεφτείτε πως τα περισσότερα από τα φάρμακα δεν ανακυκλώνονται με το σωστό τρόπο. Καταλήγουν μέσω των οικιακών αποβλήτων στο περιβάλλον, στους υδροφόρους ορίζοντες, καταστρέφουν τη διατροφική αλυσίδα και αποτελούν απειλή. Ας γεννηθεί, λοιπόν, μία ακόμη σκέψη μέσα από τους συγκεκριμένους πίνακες με τα ληγμένα χάπια για το πώς οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκουμε πάντα τρόπους να προστατεύουμε το περιβάλλον».

Η κυρία Ιωαννίδου θα πει πως είναι πολύ θετική η ανταπόκριση για το χόμπι της. Για την τέχνη του μωσαϊκού της, όπως η ίδια το ορίζει:

«Αυτό το διαπιστώνω όχι μόνον από τα μηνύματα που λαμβάνω, αλλά επειδή σε διάφορα σημεία υπάρχουν αναρτημένα έργα μου διαπιστώνω τον χρόνο που αφιερώνει ένας συνάνθρωπός μου για να περιηγηθεί πνευματικά μέσα στο έργο από τα ληγμένα χάπια των νοσοκομείων, των φαρμακείων, των πολιτών. Ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει ό,τι νιώθει, ό,τι χρειάζεται από ένα έργο τέχνης».

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Λέει επίσης ότι δεν μπήκε ποτέ στη σκέψη για το εάν η Ιατρική ή η τέχνη τής ταιριάζει περισσότερο:

«Για μένα πάντα η ιατρική είναι το νούμερο ένα. Δεν έχει μπει ποτέ σε δεύτερη μοίρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τώρα τελευταία υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης για ό,τι δημιουργώ με τα ληγμένα χάπια, διότι αισθάνομαι, περισσότερο, απ’ότι με τη ζωγραφική παλαιότερα, πως τα συγκεκριμένα έργα προσθέτουν πάρα πολλά στον εσωτερικό μου κόσμο. Αισθήματα και σκέψεις που μπορώ επικοινωνήσω προς τα έξω ή να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως κάνω δώρο ένα πίνακα σε κάποιον που βλέπω ότι του αρέσει πάρα πολύ. Αισθάνομαι πολύ έντονη φόρτιση όταν βλέπω κάποιον που του αρέσει πάρα πολύ ο πίνακας που στέκεται μπροστά του».

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Τότε μπαίνω στη διαδικασία να τον κάνω δώρο. Πιστεύω πως τα έργα πρέπει να βρίσκονται στους χώρους εκείνων που δένονται μαζί τους, που συνομιλούν έντονα με τα θέματα. Να βρίσκονται στο χώρο δηλαδή, που κινείται το πρόσωπο το οποίο δέθηκε για τον όποιο λόγο με τον πίνακα».

Απ’τη θεματολογία της δεν λείπουν οι νέοι, οι οποίοι πιστεύει ότι είναι πολύ μακριά απ’την τέχνη που αφορά το χειροποίητο. Την έκφραση με τα χέρια:

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα παιδιά είναι πολύ επηρεασμένα απ’την τεχνολογία, το διαδίκτυο, την ταχύτητα και τις εφαρμογές. Παρά ταύτα αυτό που μπορώ να μοιράζομαι με τους νέους μέσα απ’την τέχνη μου και τους συγκεκριμένους πίνακες, είναι ο προβληματισμός για κάποιο κοινωνικό θέμα. Τα μηνύματα και τις σκέψεις που μπορώ ν’αποτυπώσω σ’ένα ψηφιδωτό. Τα θέματά μου έχουν να κάνουν με τους νέους.

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Έχω δημιουργήσει, για παράδειγμα, πίνακες που πραγματεύονται το πόσο κατηγορήθηκαν οι νέοι άνθρωποι για τη σχέση τους με τους κανόνες που αφορούσαν την πανδημία. Είναι τα νέα παιδιά, που κλείστηκαν μέσα στα σπίτια τους, στα δωμάτια τους… Οι νέοι πρέπει να είναι έξω, να ερωτεύονται, να ζουν. Μου είπε ο ανιψιός μου… “θεία έχασα τα χρόνια μου, τα κλέψανε τα χρόνια μου, την εφηβεία μου”. Έχω, λοιπόν, κι έργα που ασχολούνται με τον προβληματισμό των νέων ανθρώπων, μέσα, όμως, απ’την οπτική ενός πιο μεγάλου ηλικιακά ανθρώπου».

Γιατρός φτιάχνει έργα τέχνης με… ληγμένα χάπια στο νοσοκομείου Ρεθύμνου

Κάτι για τους νέους που αντί να βρίσκονται έξω, να φλερτάρουν, να ερωτεύονται, να ζουν στο φουλ, βρίσκονται μπροστά από ένα υπολογιστή κλειδωμένοι στα σπίτια. Ελπίζω να απελευθερωθούν, γιατί αυτοί είναι η ίδια η ζωή…

Μπορείτε να δείτε τα έργα της ταλαντούχου γιατρού στο blog της:

ΧΑΠΙ END

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network