Χώρες του εξωτερικού δημιουργούν θέσεις parking μόνο για γυναίκες

parking μόνο για γυναίκες

Η ασφάλεια των γυναικών στο επίκεντρο της συλλογικής προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικών επιθέσεων κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί δραματικά τόσο στην χώρα μας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, παρά την υποτιθέμενη κοινωνική πρόοδο που πολλοί συμμερίζονται. Καθημερινά σχεδόν φτάνει μια ακόμα δυσάρεστη είδηση πως κοπέλα παρενοχλήθηκε, κορίτσι τρομοκρατήθηκε, γυναίκα δέχτηκε βάναυση προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της. Και όλα αυτά γιατί απλώς πράττουν τα αυτονόητα – βγήκαν (μόνες) από το σπίτι, αποφάσισαν να διασκεδάσουν μέχρι τα μεσάνυχτα, πήγαν διακοπές.

Όχι, δεν πρόκειται περί σεξιστικού προνομίου, ούτε περί «σοβαρού» μέσου εξάλειψης της γυναικείας κακοποίησης, αλλά για μια ευγενική πολιτική της κοινωνίας να θέσει την ασφάλεια των γυναικών στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος.

Η πραγματικότητα αυτή, κάθε άλλο, παρά φυσιολογική θα χαρακτηριζόταν, με τον φόβο και την ανησυχία να πυροδοτούνται σε κάθε βήμα των γυναικών εκτός σπιτιού. Και εκεί που όλα μοιάζουν σκοτεινό αδιέξοδο, υπάρχουν μικρές πράξης αληθινής φροντίδας, που κατευνάζουν διακριτικά τον τρόμο και οδηγούν σε ελπιδοφόρες σκέψεις για ένα καλύτερο μέλλον. Μια εξ’ αυτών είναι η δημιουργία θέσεων parking μόνο για γυναίκες, που δοκιμάζονται – προς το παρόν – πιλοτικά σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Όχι, δεν πρόκειται περί σεξιστικού προνομίου, ούτε περί «σοβαρού» μέσου εξάλειψης της γυναικείας κακοποίησης, αλλά για μια ευγενική πολιτική της κοινωνίας να θέσει την ασφάλεια των γυναικών στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος.

Η παραπάνω τακτική εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κίνα, μετά την ραγδαία αύξηση των επιθέσεων σε χώρους στάθμευσης εμπορικών κέντρων και σούπερ μάρκετ, όπου ανυποψίαστες γυναίκες βρέθηκαν για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους. Οι θέσεις αυτές φέρουν συνήθως ροζ σημάνσεις και βρίσκονται κυρίως κοντά στις εισόδους και εξόδους των καταστημάτων, ώστε καμία γυναίκα να μην περπατήσει ξανά φοβισμένη μέσα στα αχανές και με ελάχιστο φωτισμό parking, κατευθυνόμενη προς το αυτοκίνητό της.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, παρόλο που δεν αντιμετωπίζει απευθείας και εξ’ ολοκλήρου την μάστιγα της κακοποίησης, αποτελεί μια ανάσα ανακούφισης στην διαρκή αγωνία που αισθάνονται πολλές γυναίκες σήμερα. Σαφώς, το ερώτημα για το αν πρόκειται για ένα «δίκαιο» και «ισότιμο» μέτρο μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, αφού δεν είναι λίγοι οι άνδρες που βιώνουν αγχώδη και απειλητικά συναισθήματα καθώς βρίσκονται μέσα σε χώρους στάθμευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network