«Οι σκέψεις της Νεφέλης» μιλούν σε κάθε παιδί που βιώνει, ασκεί ή παρατηρεί bullying

«Οι σκέψεις της Νεφέλης» μιλούν σε κάθε παιδί που βιώνει, ασκεί ή παρατηρεί bullying

Σε μια αίθουσα κινηματογράφου γεμάτη από παιδιά γυμνασίου, παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» η οποία διηγείται την ιστορία μιας έφηβης που βιώνει σχολικό εκφοβισμό. Η Νεφέλη είναι 16 ετών και ζει στην Αθήνα με τη μητέρα της, όταν σιγά-σιγά χάνει την όρεξή της και αρχίζει να νιώθει ξαφνικούς πόνους. Η καθημερινότητά της γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας της συμπεριφοράς που εισπράττει από τους συμμαθητές της. Μέχρι που αποφασίζει να μιλήσει. «Μίλα τώρα» είναι, εξάλλου, το διαχρονικό μήνυμα όλων των δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και αυτή η ταινία. Μέσα από τη διαδρομή της Νεφέλης από το σκοτάδι στο φως, ο θεατής, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να διαπιστώσει τα συναισθήματα του φόβου, της ντροπής, της ενοχής, της απελπισίας που αναπτύσσονται στο παιδί που υφίσταται την κακοποιητική συμπεριφορά και πώς αλλάζουν οι συνήθειές του, οι ευκαιρίες του στη χαρά και τη ζωή. Ευτυχώς, η Νεφέλη βρίσκει το κουράγιο και σπάει τις αλυσίδες της μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επιμονής στους περίπου 500 μαθητές και μαθήτριες που κατέκλυσαν την αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ για την πρώτη προβολή της μικρού μήκους ταινίας.

Απευθυνόμενους στα παιδιά και ευχαριστώντας τόσο εκείνα, όσο και τους καθηγητές τους για τη συμμετοχή τους, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι το «Χαμόγελο» είναι «οι εξειδικευμένοι άνθρωποί του», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά μάχη για να προστατεύουμε τα παιδιά και να δίνουμε λύσεις σε όλα εκείνα που τα φοβίζουν και χρειάζονται βοήθεια να τα διαχειριστούν. Είμαστε δίπλα σας, δίπλα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να τους θωρακίσουμε με γνώσεις ώστε να ανταποκρίνονται. Πολλά παιδιά βιώνουν τη φρίκη της βίας στο σχολείο, στο σπίτι. Ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλή και οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους».

Μετά το τέλος της προβολής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στους ψυχολόγους του οργανισμού αλλά και στους συνομήλικους τους εθελοντές YouSmilers σχετικά με την ταινία, τις δυνατότητες επικοινωνίας και παροχής βοήθειας, δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον για τη διαδικασία. Μάλιστα, βρισκόμενα στην αίθουσα, όταν αναφέρθηκε ότι η ανώνυμη και δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1056 δέχεται όλο το 24ωρο κλήσεις για να ακουστούν οι δικές τους αγωνίες, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να καλέσουν για να βεβαιωθούν με πραγματική επιθυμία για την ακρίβεια της παροχής των υπηρεσιών. Αντίστοιχα, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία της εφαρμογής chat 1056 που προσφέρει δωρεάν, 24ωρη στήριξη μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να δημιουργήσει λογαριασμό. Προφανώς, δεν έλειψαν τα γέλια, τα πεταμένα ποπ κορν, τα πειράγματα σε μια ολοζώντανη αίθουσα, όμως οι έφηβοι συνομιλήσαν με τους ψυχολόγους, έθεσαν ερωτήματα, ενώ προβληματίστηκαν για το ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις σε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση. «Και εάν σας κάνουν φάρσες;» ρώτησε ένα από τα παιδιά, δεδομένου ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανώνυμοι. «Ας μας κάνουν» απάντησε χαμογελώντας ο ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού, κ. Στέφανος Αλεβίζος, εξηγώντας ότι δεν πειράζει να καλέσει κάποιος για φάρσα αλλά, ίσως, αυτό να σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί να περιμένει λίγο περισσότερο για να λάβει βοήθεια. Ωστόσο, οι νέοι και οι νέες της αίθουσας έδειξαν να ανακουφίζονται από την φιλική προσέγγιση και το ζεστό περιβάλλον της εκδήλωσης.

Μάλιστα, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις καθώς το παρών έδωσαν …influencers. Συγκεκριμένα, το τραγούδι που ακούγεται στην ταινία, έχει γράψει και ερμηνεύει η Elize η οποία ανέβηκε στη σκηνή και το τραγούδησε α καπέλα ενώ επικράτησε ενθουσιασμός όταν το μικρόφωνο πήρε η 21χρονη και μητέρα, διάσημη Ελληνίδα TikToker Cinderella. Την εμφάνισή του έκανε και ο content creator Βαγγέλης Νάκης προκαλώντας αναστάτωση στο έφηβο κοινό, το οποίο ωστόσο έδωσε προσοχή στα μηνύματα εναντίον του σχολικού εκφοβισμού που εξέπεμψαν οι τρείς νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού», 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens και είναι διαθέσιμη στο κοινό στον σύνδεσμο: https://youtu.be/B8dPtmaVDro

Περισσότερες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα milatora.gr, στη γραμμή SOS για τα παιδιά 1056, στη γραμμή συμβουλευτικής 116111 και στο chat 1056.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network