Πως μιλάμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

Πως μιλάμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τραγικές ειδήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία τους, όπως είναι ο πόλεμος. Έχουν εύκολα πρόσβαση στην πληροφορία, ανησυχούν και ρωτούν. Η εκπαιδευτική ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου έδωσε στο ένθετο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, ‘Παιδεία’, πρακτικές συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις ερωτήσεις των παιδιών.

Όπως λέει η ειδικός, τα παιδιά- ειδικά όσα είναι μεγαλύτερης ηλικίας- αναρωτιούνται τι είναι αυτό που συμβαίνει, γιατί κι αν είναι αρκετά κοντά σε εμάς. Ως γονείς οφείλουμε να απαντήσουμε στα παιδιά και να τα καθησυχάσουμε. Η απάντηση πρεπει να τους καθησυχάσει “δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι κάτι που συμβαίνει πολύ μακριά μας και δεν θα έρθει εδώ κοντά μας”.

Καλό είναι στο σπίτι να περιορίσουμε τις συζητήσεις περί πολέμου όταν είναι μπροστά τα παιδιά, να είναι ελεγχόμενος ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο – αν βλέπουν ειδήσεις μαζί μας, οφείλουμε να εξηγούμε και να απαντάμε τις ερωτήσεις τους εκείνη τη στιγμή. Σε γενικά πλαίσια, βέβαια, καλό είναι για τη συναισθηματική υγεία όλων μας να αποφεύγουμε την υπερέκθεση σε γεγονότα που προκαλούν άγχος.

Δες το σχετικό απόσπασμα:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network