Τοξικές ουσίες σε παιδικά προϊόντα της Shein – Πώς επηρεάζουν οι φθαλικές ενώσεις τις έγκυες και τα παιδιά;

Τοξικές ουσίες σε παιδικά προϊόντα της Shein - Πώς επηρεάζουν οι φθαλικές ενώσεις τις έγκυες και τα παιδιά;

Η πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων Shein εμπλέκεται σε ένα νέο σκάνδαλο μετά από αποκάλυψη που έκαναν οι αρχές της Σεούλ πως βρέθηκαν τοξικές ουσίες που ξεπερνούν κατά εκατοντάδες φορές τα επιτρεπτά όρια σε παιδικά προϊόντα. Μετά την αποκάλυψη ελβετικής έκθεσης για τις συνθήκες γαλέρας στα εργοστάσια που προμηθεύουν τον κινεζικό κολοσσό, πλέον η Shein έχει να απαντήσει για τις φθαλικές ενώσεις που βρέθηκαν σε παιδικά παπούτσια, ζώνες και τσάντες κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από τις νοτιοκορεάτικες υπηρεσίες.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι τα 8 προϊόντα που πωλούνται από την Shein περιείχαν μεγάλες ποσότητες φθαλατών, χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση των πλαστικών. Ένα ζευγάρι παιδικών παπουτσιών, μάλιστα, περιείχε 428 φορές περισσότερη ποσότητα φθαλατών από τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Shein δήλωσε πως «οι προμηθευτές μας πρέπει να συμμορφώνονται με τους ελέγχους και τα πρότυπα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή και συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς εταιρείες δοκιμών τρίτων… για να διεξάγουμε τακτικά δοκιμές για να διασφαλίζουμε τη συμμόρφωση των προμηθευτών με τα πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων μας».

Πώς επηρεάζουν οι φθαλικές ενώσεις τις έγκυες και τα παιδιά 

Οι φθαλικές ενώσεις ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών, χημικών ουσιών που δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, δεν διασπώνται από το περιβάλλον και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων, προκαλώντας σοβαρές ασθένεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη που μίλησε στο Iatropedia, “αυτές οι ουσίες, που λέγονται ‘πλαστικοποιητές’ μακροπρόθεσμα προκαλούν προβλήματα στην αναπαραγωγή, μεταβολικό σύνδρομο, προβλήματα νευροτοξικότητας και νευροανάπτυξης. Μπορεί, επίσης, να προκύψει ορμονική διαταραχή, που σημαίνει πως αλλάζει την ισορροπία του ενδοκρινικού συστήματος και προκαλούνται άλλα δευτερεύοντα σοβαρά ζητήματα, όπως λιπώδης διήθηση του ήπατος, που αρχή για στεάτωση και καρκίνο του συκωτιού, ή ακόμη και νεφροπάθειες”.

Περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά

Ότανη έκθεση στις φθαλικές ενώσεις είναι μακροχρόνια, οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για τους ευάλωτους οργανισμούς, δηλαδή στα μικρά παιδιά και τις έγκυες: “ειδικά αν υπάρχει έκθεση σε μικρότερες ηλικίες είναι πολύ προβληματικό. Κι όσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε ευάλωτη χρονική στιγμή, όπως είναι η εποχή της ανάπτυξης ενός παιδιού, ή στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο ευάλωτος είσαι. Έχουμε δει πως όταν εκτεθεί μια έγκυος γυναίκα μπορούν οι ουσίες να περάσουν ακόμη και στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Στην Ευρώπη πλέον αυτές οι ουσίες έχουν απαγορευτεί κι έχουν αντικατασταθεί από άλλες με πολύ μικρότερη τοξικότητα. Οπότε όταν βρίσκουν μεγάλες συγκεντρώσεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος”.

Αυξημένος έλεγχος

Η μεγάλη ανάπτυξη της Shein οδήγησε σε αυξημένο έλεγχο των πρακτικών και των προϊόντων της Shein (αλλά και του Temu και AliExpress) τόσο από την Ευρωπαική Ένωση όσο και από τη Νότια Κορέα που πραγματοποιούν εβδομαδιαίους ελέγχους στα είδη που πωλούνται από αυτές τις πλατφόρμες. Πριν λίγους μήνες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε την Shein στον κατάλογο των εταιρειών που πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας και σε μέτρα για την προστασία από επικίνδυνα προϊόντα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network