10 tips για να μάθουν τα αδέρφια να μοιράζονται

μάθουν τα αδέρφια να μοιράζονται

6 . Η ανταλλαγή μπορεί να φέρει την… ειρήνη

Η ανταλλαγή μπορεί να μοιάζει με … επιχειρηματική συμφωνία, αλλά είναι, επίσης, μια κοινωνική δεξιότητα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να παίξουν. Προσφέροντας ένα διαφορετικό παιχνίδι, συσκευάζοντας κάποια άλλα ή δίνοντας την δυνατότητα στο αδερφάκι τους να παίξει με ένα άλλο παιχνίδι, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίξουν μαζί και ήρεμα.

7. Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι αποδεκτά

Αντί να πείτε: “Τέλος χρόνου, επόμενος!”, ορίστε μια λέξη (που θα την ξέρουν όλοι) που θα δίνει την επιλογή στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα παιχνίδι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αν κάποιος ζητήσει το παιχνίδι, το παιδί μπορεί να πει π.χ. “Είναι η σειρά μου”. Στη συνέχεια, μπορεί να εξηγήσει μέχρι πότε θα το έχει – το επόμενο πρωί, μετά το γεύμα κλπ.

8. Τα καινούργια παιχνίδια έχουν προτεραιότητα

Τα δώρα γενεθλίων ή άλλα δώρα έχουν ιδιαίτερη προτεραιότητα σε σχέση με τα καθημερινά παιχνίδια. Ενώ μερικά παιδιά μπορούν να μοιράζονται πρόθυμα τα νέα παιχνίδια τους, άλλα παιδιά μπορεί να είναι πιο προστατευτικά. Αντί να τα αναγκάσετε να τα μοιραστούν αμέσως, δώστε τους την ευκαιρία να απολαύσουν τον ενθουσιασμό ότι έχουν κάτι καινούργιο.

9. Είναι ok να στενοχωρεθούν

Θα υπάρξουν φορές που ο αδελφός τους θα πει “όχι” στο αίτημα να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι ή όταν είναι η σειρά κάποιου άλλου. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι εντάξει να τον ενοχλεί. Εξερευνήστε τρόπους για να διαχειριστείτε την απογοήτευση ή τη θλίψη. Συζητήστε για το τι μπορούν να κάνουν ενώ περιμένουν την σειρά τους.

10. Μπορούν να ζητήσουν βοήθεια

Μερικές φορές, η κατάσταση είναι πολύ έντονη ή περίπλοκη για τα παιδιά για να βρουν λύση. Πείτε στα παιδιά σας ότι μπορούν να ζητήσουν την βοήθειά σας. Ο ρόλος σας είναι να ακούτε και να διευκολύνετε τη συζήτηση μεταξύ των αδελφών, αντί να επιλέγετε μια πλευρά.

Ακολουθώντας τους κανόνες του μοιράσματος στην πράξη

Αυτή η λίστα μπορεί να φαίνεται υπερβολική στην αρχή. Μην πανικοβληθείτε. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε πλήρως όλους τους κανόνες του μοιράσματος της οικογένειάς σας εν μια νυκτί. Κοιτάξτε τη λίστα. Επιλέξτε σε ποια θα θέλατε να εστιάσετε πρώτα. Ακολουθήστε έναν κανόνα την φορά. Ή καθίστε μαζί με τα παιδιά σας και συζητήστε το. Λάβετε υπόψιν τα σχόλιά τους.

Ο στόχος δεν είναι να έχετε ένα άκαμπτο σύνολο “κανόνων”, αλλά έναν τρόπο να αλλάξετε την ατμόσφαιρα γύρω από την αξία του μοιράσματος στο σπίτι σας. Να προάγετε την επικοινωνία, τον σεβασμό, την επίλυση προβλημάτων και την ενσυναίσθηση. Και … για να αποφύγετε να αγοράσετε τα πάντα επί δύο (ή τρία ή τέσσερα…!)

Ποτέ δεν είναι αργά

Μην σας πιάνει απελπισία. Μπορεί να σκέφτεστε: “Τα παιδιά μου είναι πολύ μεγάλα για να μάθουν αυτές τις δεξιότητες. ”

Ή “Μακάρι να τσακώνονταν για τα παιχνίδια. Έχουμε προχωρήσει σε μεγαλύτερα – και πιο δύσκολα πράγματα για να μοιράζονται – όπως iPads και playstation. ”
Έχετε δίκιο, όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά σας, τόσο πιο πολύπλοκη η αντιπαλότητα στα αδέρφια. Αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να συζητήσουν, να σκεφτούν και να βρουν μια λύση.

Έτσι, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και προσαρμόστε τους ώστε να ταιριάζουν με την ηλικία των παιδιών σας ή την αναπτυξιακή τους φάση. Ξεκινήστε τη συζήτηση και δείτε τι θα σας πουν. Μπορεί και να εκπλαγείτε ευχάριστα με τα αποτελέσματα!

Απόδοση στα ελληνικά, Έλενα Θάνου

Διαβάστε επίσης:

Δυο σκέψεις για το σημερινό σχολείο – Παιδιά μεγαλώνουμε, όχι μηρυκαστικά

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network