8 τρόποι για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν τη δημιουργία

μεγαλώσεις παιδιά

Μάθε με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να γίνει πιο δημιουργικό!

Υπάρχει γονιός που δεν θέλει το παιδί του να δημιουργεί, να πειραματίζεται και να έχει περιέργεια να μαθαίνει νέα πράγματα; Όλοι μας θέλουμε το καμάρι μας να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες και να αισθανόμαστε περήφανοι με τα κατορθώματά του. Πόσο έτοιμες και έτοιμοι όμως είμαστε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στο υπέροχο μονοπάτι της δημιουργίας;

Η δημιουργικότητα είναι ένα μέρος όπου δεν έχει πάει κανείς άλλος παρά μόνο εσύ. Για να τη βρεις, πρέπει να αφήσεις την ασφάλεια και να διεισδύσεις στην τρέλα την πρωτοτυπίας. Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι υπέροχο. Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι ο εαυτός σου.

Ιδού λοιπόν κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική. Με αυτές τις συμβουλές είναι πολύ πιθανό όχι μόνο τα παιδιά μας να γίνουν πιο δημιουργικά, αλλά και εμείς πιο χαλαροί και cool γονείς.

#1 Να θυμάσαι ότι τα λάθη χρειάζονται.

Σκέψου το λίγο λογικά: πόσο πιθανό είναι ένα παιδί που φοβάται τα λάθη να πειραματίζεται και να παίρνει ρίσκο; Προσπάθησε λοιπόν να μάθεις στο παιδί σου να μην απογοητεύεται από τα λάθη του. Αντιθέτως να τα βλέπει ως την ευκαιρία που χρειάζεται για να γίνεται καλύτερο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις αντιδράσεις που έχεις εσύ όταν το παιδί σου κάνει λάθη. Φράσεις όπως «Πως μπορείς να το κάνεις αυτό με άλλο τρόπο;» «Μήπως πρέπει να ξαναδείς λίγο την ορθογραφία σου;» θα βοηθήσουν το παιδί σου να μην τρομοκρατείται όταν κάνει λάθη.

#2 Να μην παθαίνεις κρίσης πανικού όταν βλέπεις το χαμό!

Οι περισσότερες μαμάδες αγαπάμε τα μαζεμένα και τακτοποιημένα δωμάτια. Όμως, κυρίες μου, ας είμαστε ειλικρινείς: αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την δημιουργικότητα. Την επόμενη φορά που το παιδί σου θα σου ζητήσει να ζωγραφίσει ή να παίξει με τον πηλό, μην κάνεις δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το χαμό που θα δημιουργήσει και τον οποίο θα πρέπει να μαζέψει, ποιος άλλος, εσύ!

8 τρόποι για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν τη δημιουργία

#3 Να είσαι προσεκτική με τους επαίνους

Ίσως να μην είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις ότι οι έπαινοι μπορούν να εμποδίσουν την ανεξάρτητη σκέψη ενός παιδιού. Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό; Οι έπαινοι και οι ανταμοιβές που συνήθως τους συνοδεύουν δεν βοηθάνε πάντα ένα παιδί να δημιουργεί τα δικά του εσωτερικά κίνητρα.Και για να μην μπερδευόμαστε, προς Θεού, δεν είναι όλοι οι έπαινοι «κακοί». Την επόμενη φορά που θέλεις να πεις μπράβο στο παιδί σου δοκίμασε να το κάνεις λέγοντας φράσεις του τύπου «βλέπω ότι δούλεψες πολλές ώρες για να βγάλεις τη χορογραφία του μπαλέτου» ή «από ό,τι είδα χρησιμοποίησες σχεδόν όλα σου τα χρώματα για να κάνεις αυτή τη ζωγραφιά.»

#4 Να προσπαθείς να είσαι ανοιχτόμυαλη

Δώσε στα παιδιά σου πολλές επιλογές, ώστε να καταφέρουν κάποια στιγμή να έχουν ανεξάρτητη βούληση και σκέψη. Αν τα μάθεις να είναι στρατιωτάκια ακούνητα και αγέλαστα στο σπίτι, αυτό το μοτίβο θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους (και αυτό είναι κάτι που δεν νομίζω να το ονειρεύεται κάποιος γονιός για το παιδί του). Αν λοιπόν το παιδί σου σού ζητήσει να φάει μπιφτέκι για πρωινό, υπάρχει σοβαρός λόγος να του το αρνηθείς; Αν θέλει να φορέσει ένα φόρεμα στο σχολείο που εσένα δεν σου αρέσει, υπάρχει λόγος να το απαγορεύσεις στην κόρη σου; Άφησε του περιθώρια να δράσει σε πράγματα τα οποία είναι απλά και θα εκπλαγείς από την ωριμότητα που θα δείξει το παιδί σου στο μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network