Οι 8 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

συναισθηματικές ανάγκες

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί τους και εάν αυτό είναι ευτυχισμένο και ψυχικά υγιές. Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αφορά όλους τους γονείς οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν να καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί, τις οποίες αν φροντίσει ο γονέας να καλύψει, τότε το παιδί θα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένο και να μην έχει ή έστω να περιορίσει κατά πολύ πιθανά ψυχολογικά προβλήματα…

Οι βασικές ανάγκες του παιδιού είναι οι εξής:

Η ανάγκη της αγάπης.

Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αγαπητό και να εισπράττει την αγάπη και το ενδιαφέρον τόσο των γονιών του όσο και των συγγενικών του προσώπων. Η μητρική αλλά και πατρική αγάπη θα πρέπει να προσφέρεται απλόχερα και άνευ όρων.

Ανάγκη για ασφάλεια.

Το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία του παιδιού. Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και βασικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια, σταθερότητα και ζεστασιά.

Ανάγκη για όρια.

Τα όρια είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού! Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια, αν και πολλοί  γονείς λανθασμένα θεωρούν  ότι το να περιορίζουν το παιδί τους θα τα κάνει δυστυχισμένα. Το παιδί αντιλαμβάνεται τον ρόλο των ορίων μέσα και έξω από το οικογενειακό πλαίσιο και όσο νωρίτερα τεθούν τόσο καλύτερα θα μπορέσει να τα αποδεχθεί.

Ανάγκη του ανήκειν.

Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αποδεκτό και να ανήκει σε κάποια ομάδα, να συνυπάρχει δηλαδή με συνομήλικους του και να κοινωνικοποιείται.

Ανάγκη για νέες εμπειρίες.

Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τον κόσμο αποκτώντας νέες εμπειρίες, χτίζοντας έτσι και την αυτοπεποίθηση του. Η επαφή και η επικοινωνία με άλλα άτομα, παιχνίδι, ανακαλύψεις κτλ θα το βοηθήσει να αναπτύξει νέες ικανότητες και δεξιότητες.

Ανάγκη για υποστήριξη.

Το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει ότι περιβάλλεται από άτομα που θα το βοηθήσουν, θα το στηρίξουν και θα επιβραβεύσουν την κάθε του προσπάθεια.

Ανάγκη για υπευθυνότητα, αναγνώριση και παραδοχή.

Δίνοντας ελευθερία στο παιδί και αναθέτοντας του να πάρει πρωτοβουλίες, χτίζει την υπευθυνότητα του. Η αναγνώριση και η παραδοχή το ενθαρρύνει στην κάθε του προσπάθεια.

Τέλος, βασική ανάγκη είναι και αυτή της ικανοποίησης του ελέγχου των ενστικτωδών του ενορμήσεων. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσει το παιδί την ύπαρξη τους και σε δεύτερη φάση να μπορέσει να ελέγξει τις ενορμήσεις του αυτές.

Απόδοση – Επιμέλεια, Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network