Είναι καλό τα παιδιά μας να κερδίζουν το χαρτζιλίκι τους μόνα τους

Είναι καλό τα παιδιά μας να κερδίζουν το χαρτζιλίκι τους μόνα τους

Ένα παιδί που  μοιράζει εφημερίδες ή συσκευάζει πράγματα το σούπερ μάρκετ, ή κάνει τη μπέιμπι-σίτερ, δεν διασκεδάζει μόνο, αλλά μαθαίνει και ένα πολύτιμο μάθημα στην καθεμιά από τις στιγμές που ζει. Τα παιδιά λατρεύουν την ανεξαρτησία τους και αυτό ισχύει και για την οικονομική ανεξαρτησία.

Νιώθουν σπουδαίαόταν κερδίζουν τα δικά τους λεφτά. Όταν μια τάξη παιδιών συμμετέχει σε μια ημέρα μπαζάρ για να μαζέψουν χρήματα για κάποια δραστηριότητα του σχολείου, εργάζονται, διασκεδάζουν και ταυτόχρονα αισθάνονται ότι έχουν μια σημαντική συνεισφορά. Αυτό ισχύει και γιαι άλλα πράγματα της γειτονιάς. Ενθαρρύνετα τα παιδιά σας να βρίσκουν τρόπους να κερδίζουν χρήματα για τον εαυτό τους, μειώνοντας έτσι τις αναφορές στα δύσκολα οικονομικά σας. Τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι σε θέση να βρουν τρόπο να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους. Η δραστηριότητα αυτή τους αρέσει και τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν κάτι γύρω από τα λογιστικά, τα μαθηματικά, την τράπεζα, τους τόκους, τις οικονομίες και άλλα σημαντικά μαθήματα ζωής.

Άλλο πράγμα είναι να κάνετε στο παιδί σας διάλεξη περί επιτοκίων και άλλο να πηγαίνει στην τράπεζα και να ανοίγει δικό του λογαριασμό, μαθαίνοντας έτσι από πρώτο χέρι τη σημασία των τόκων.

Βοηθήστε τα παιδιά να βρίσκουν τρόπους να νιώθουν υπεύθυνα και σημαντικά, αναγωνρίζοντας ότι η δουλειά θα στερεώσει την αίσθηση της αξίας τους. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην εργασία και το παιχνίδι. Όταν κερδίζουν χρήματα με αυτό που κάνουν, η εργασία γίνεται παιχνίδι, όπως θα έπρεπε να είναι για όλους μας. Ένα παιδί που φτιάχνει λεμονάδα και την πουλάει, που στέκεται κάτω από τον ήλιο και μετράει τα κέρδη του, είναι ένα παιδί που διασκεδάζει φοβερά. Αντίθετα, το να μαζέψει τα ρούχα του από το πάτωμα μπορεί να γίνει “εργασία”, που συνοδεύεται από γκρίνια και αγανάκτηση. Γιατί άραγε; Απλούστατα γιατί η λεμονάδα είναι δική του ιδέα, ενώ το μάζεμα των ρούχων δική σας.

Το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ένα εσωτερικό αίσθημα για τη σημασία των καθηκόντων τους στη ζωή. Αν συμβεί αυτό, η γκρίνια παύει, γιατί αντιμετωπίζουν τη ζωή σαν εργασία και παιχνίδι ταυτόχρονα.

Απόδοση Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network