Καλοκαίρι: Ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης του παιδιού μακριά από το σχολείο

Καλοκαίρι

Καλοκαίρι

Συχνά, οι γονείς ανησυχούν, όταν έρχεται το Καλοκαίρι, επειδή τα παιδιά δεν θα’χουν τι να κάνουν, θα πλήττουν και θα περνούν όλη τους τη μέρα κλεισμένα στο σπίτι, μπροστά σε μια οθόνη. Ειδικά για τους γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί ή που το παιδί τους είναι «μοναχικό», το Καλοκαίρι είναι ακόμη πιο αγχωτικό, αφού το παιδί θα’ναι μόνο και δε θα’ρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, ώστε να’χει την ευκαιρία να σχετιστεί μαζί τους.

Πράγματι, μαζί με το σχολείο, τελειώνει και το καθημερινό παιχνίδι στο διάλειμμα κι η καθημερινή συναναστροφή του παιδιού μ’άλλα παιδιά. Πώς μπορούν όμως οι γονείς να ενισχύσουν την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών την περίοδο του Καλοκαιριού;

Καλοκαίρι: Ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης του παιδιού μακριά από το σχολείοΕυκαιρίες για νέες δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν όσα δεν προλάβαιναν να κάνουν το χειμώνα, όταν υπήρχαν υποχρεώσεις κι απ’τη δική τους μεριά, αλλά και απ’τη μεριά των γονιών. Είναι ευκαιρία λοιπόν να έρθουν σε επαφή με νέες δραστηριότητες μακριά από το άγχος του σχολείου. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι ένα νέο σπορ ή μια «εκδρομή στην πόλη». Ένα μπάνιο σε κοντινή παραλία, μια βόλτα σε φίλους, διακοπές στον παππού και τη γιαγιά και πολλά άλλα.

Ό,τι κι αν επιλέξουν να κάνουν οι γονείς, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να’ρθουν σ’επαφή με νέα ερεθίσματα αλλά και νέους ανθρώπους. Για ένα παιδί μάλιστα, που δυσκολεύεται να ενταχθεί σε παρέα συνομηλίκων, ίσως είναι πιο εύκολο να σχετιστεί με μικρότερο κύκλο παιδιών. Παράδειγμα, μια βόλτα με την οικογένεια των κουμπάρων ή μια πρόσκληση ενός συμμαθητή να παίξουν στο σπίτι. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να παίζει και να εξοικειώνεται με τ’άλλα παιδιά, μέσα σ’ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, όπου μπορεί να κινείται ελεύθερα και να μην νιώθει πίεση.

Καλοκαίρι: Ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης του παιδιού μακριά από το σχολείοΟ ρόλος των γονιών

Από την άλλη, είναι χρήσιμο οι γονείς να κατανοήσουν την ανάγκη του παιδιού για ξεκούραση και να του δώσουν χρόνο. Είναι φυσιολογικό, αλλά και ωφέλιμο, να ρίξει τους καθημερινούς του ρυθμούς και να ξεφύγει από τον αγχωτικό προγραμματισμό του χειμώνα. Είναι εξίσου δημιουργικό και χαλαρωτικό, να μην κάνουν απολύτως τίποτα, να νιώσουν ανία, να κοιμηθούν παραπάνω, να τεμπελιάσουν. Κι αυτό, χρειάζεται να γίνεται χωρίς άγχος από την πλευρά των γονιών.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να δώσουν κι αυτή την δυνατότητα στα παιδιά τους. Να βαρεθούν και να αρχίσουν να φαντάζονται. Γιατί πολλές φορές μέσα στην απραξία γεννιούνται ιδέες, επιθυμίες, όνειρα. Μέσα σ’αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς, δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να κινητοποιηθεί και ν’ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και ταλέντα.

Από την Κλεοπάτρα Τσουχνικά

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
στη Γραμμή 11525 και
το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του «Μαζί για το παιδί».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network