8 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να κάνει φίλους

Το παιδί σου να κάνει φίλους

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει τρόπους να βοηθήσεις το παιδί σου να κάνει φίλους

Όταν η Ιωαννίτα πήγε πρώτη φορά στον παιδικό, αναρωτιόμουν αν θα μπορέσει να κάνει φίλους. Αν θα είναι άνετη να μιλάει στα άλλα παιδιά και αν θα εκφράζει αυτά που σκέφτεται και νιώθει. Νομίζω ότι πρόκειται για μια κοινή ανησυχία που έχουμε πολλοί γονείς.

Γι’αυτό θα σας προτείνω τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει εύκολα φίλους.

Αρχικά χρειάζεται όλοι να θυμόμαστε πως το κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Έτσι, δεν είναι καθόλου δίκαιο να συγκρίνουμε ένα παιδί που’χει έμφυτη την τάση στην κοινωνικότητα μ’ένα συνεσταλμένο και ντροπαλό παιδί, το οποίο δεν νιώθει άνετα με τον πολύ κόσμο.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες τεχνικές που μπορούμε να το βοηθήσουμε ν’αναπτύξει αυτήν την δεξιότητα, χωρίς πίεση κι άγχος.

1. Το παίξιμο ρόλων

Παίξτε κουκλοθέατρο με το παιδί και αφήστε το να προσποιηθεί διάφορους χαρακτήρες. Παίξτε ότι είστε στο σούπερ μάρκετ ή ακόμη και στο σχολείο, χρησιμοποιώντας διάφορες κούκλες όπου θα προσποιείστε τις φωνές τους. Μ’αυτόν τον τρόπο, το παιδί, μέσα απ’το ευχάριστο παιχνίδι, θ’αρχίσει ν’ανοίγεται και να νιώθει περισσότερο άνετα στις κοινωνικές επαφές.

2. Ελέγξτε τον φόβο της απόρριψης

Κάποια παιδιά, φοβούνται την απόρριψη και γι’αυτό δεν δοκιμάζουν να μιλήσουν σε άλλα. Προσπαθήστε, όποτε και αν συμβεί κάτι τέτοιο να είστε χαμογελαστή λέγοντας ήρεμα:
– Δεν πειράζει, δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους.
Επίσης, προσπαθήστε, να δείχνετε στο παιδί ότι και εσείς, οι γονείς διαχειρίζεστε με ψυχραιμία την απόρριψη και ότι δεν σας φοβίζει.

3. Πάρτε ένα κατοικίδιο

Η υιοθεσία κατοικίδιου βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Επίσης, η βόλτα με το κατοικίδιο θα βοηθήσει το παιδί να’ρθει πιο κοντά με τ’άλλα παιδιά που θα το πλησιάζουν για το σκυλάκι του.

4. Τακτικές κοινωνικές συναναστροφές

Αν βλέπετε ότι το παιδί αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, έχετε έναν παραπάνω λόγο να τις επιχειρείτε, γιατί αποφυγή = φόβος. Έτσι, οργανώστε στο σπίτι καλέσματα και ελάτε κοντά με άλλους γονείς που έχουν παιδιά.

5. Επιβραβεύστε το

Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική, αλλά χρειάζεται να είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη. Δηλαδή, πείτε του:
– Μπράβο που πήγες και ρώτησες εκείνο το παιδί πως το λένε, παρόλο που ξέρω ότι δυσκολεύεσαι να μιλάς πρώτος. Κι όμως το έκανες!
Κι όχι απλά. Επίσης, αν γίνεται εκείνη τη στιγμή που το παιδί κάνει την προσπάθεια κι είναι κάτι που’χετε συζητήσει, τότε και ένα γλυκό χτύπημα στην πλάτη θα’ναι, επίσης, μια δυνατή επιβράβευση για το παιδί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network