4 παιχνίδια προσχολικής ηλικίας που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση

Cicciobello

Οι περισσότεροι από εμάς ήδη γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά μας.

Η ενσυναίσθηση είναι η πρώτη και η πιο ουσιαστική αρετή της ηθικής νοημοσύνης. Παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται με αυτήν την ικανότητα, η ανάπτυξή της δεν είναι εγγυημένη.

Για να είναι τα παιδιά μας σε θέση να κατανοούν και να συμμερίζονται τα συναισθήματα των άλλων, πρέπει να τα βοηθήσουμε να την καλλιεργήσουν σωστά, διαφορετικά αυτή θα παραμείνει αδρανής για την υπόλοιπη ζωή τους.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση.

Εκτός από το παράδειγμά μας, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπος, είναι τα κατάλληλα παιχνίδια – τα παιχνίδια δηλαδή που συνεπικουρούν στη διασκέδαση και την ανάπτυξη αυτής της θαυμάσιας αρετής.

Πολύτιμος βοηθός στην προσπάθειά μου αυτή, ήταν η σειρά παιχνιδιών Cicciobello της Giochi Preziosi.

Η σειρά αποτελείται από 4 διαφορετικά παιχνίδια που το καθένα χωριστά και όλα μαζί καλλιεργούν την σωματική, αισθητηριακή, γνωστική και συναισθηματική διάπλαση του παιδιού.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους με τους οποίους η σειρά Cicciobello καλλιεργεί την ενσυναίσθηση:

1. Βλεμματική επαφή και άγγιγμα

Ένα παιδί πρώτα μαθαίνει να συντονίζεται με τα συναισθήματα του βασικού φροντιστή του και έπειτα με τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό που αισθάνεται η μητέρα το αισθάνεται και το παιδί. Η μητέρα είναι ο πρώτος «καθρέφτης» του. Γι’ αυτό το λόγο, η βλεμματική επαφή, οι εκφράσεις του προσώπου, η μυρωδιά και ο τόνος της φωνής είναι τόσο σημαντικά στην αρχή της ζωής του. Μέσα από αυτά, το μωρό αποκτά ασφαλή προσκόλληση με τη μητέρα κι αρχίζει έτσι να εκπαιδεύεται στην ενσυναίσθηση.

Το παιχνίδι Cicciobello Bebe Απαλούλι έχει όλα τα παραπάνω στοιχεία.

4 παιχνίδια προσχολικής ηλικίας που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση

Είναι η πιο απαλή αγκαλίτσα για το μωρό μας – μετά τη δική μας φυσικά! Είναι ένα μωράκι κατάλληλο για βρέφη, κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά, απίστευτα μαλακό στο άγγιγμα και με απαλό άρωμα. Αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για τον ύπνο και το παιχνίδι και στα συν είναι ότι πλένεται και στο πλυντήριο (στους 30 βαθμούς) εξασφαλίζοντας έτσι τα πιο υψηλά πρότυπα υγιεινής.

Το Cicciobello Bebe Απαλούλι προσφέρει στο βρέφος όλα αυτά που έχει ανάγκη σ’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του: ασφάλεια, σύνδεση, επαφή, απαλό άγγιγμα και μια αίσθηση τρυφερότητας απέναντι στον Άλλο.

2. Σύνδεση και φροντίδα

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν καμία αίσθηση ευθύνης απέναντι σε κανέναν. Όμως, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει ως γονείς να «ρίξουμε» τον σπόρο της υπευθυνότητας και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κι άλλες παρουσίες, κι άλλες ανάγκες κι άλλα συναισθήματα.

Αυτό ακριβώς ενθαρρύνει το παιχνίδι Cicciobello Πυρετούλι.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι φροντίδας και τρυφερότητας, μια διαδραστική κούκλα με διάφορες λειτουργίες. Ο Cicciobello είναι άρρωστος και το παιδί πρέπει να βρει το σωστό τρόπο να τον κάνει καλά, χάρη στα διαδραστικά αξεσουάρ.

Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι για να τον γιατρέψει:

Να του δώσει το φάρμακό του ή να του κάνει μια ενεσούλα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μωρό συχνά προσπαθεί να ηρεμήσει ένα άλλο μωρό που κλαίει, δίνοντάς του ένα αντικείμενο. Τα μωρά αντιδρούν στο κλάμα ή στις ανάγκες των άλλων μωρών. Η ενσυναίσθηση είναι ήδη ορατή. Με το πέρασμα του χρόνου και κυρίως με την εμπειρία, θα μάθουν να την αναγνωρίζουν και να την αναπτύσσουν.

Το παραπάνω παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να ανταποκριθούν στην ανάγκη κάποιου άλλου και ταυτόχρονα να εξοικειωθούν με την ιδέα του γιατρού και της ένεσης.

3. Συνύπαρξη

Για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά, πρέπει να τα διδάξουμε πώς να συνυπάρχουν αρμονικά.

Να τα μάθουμε να κοιτάζουν πλάι τους.

Να δημιουργούν δεσμούς.

Να φροντίζουν όπως μπορούν τους γύρω τους.

Να κάνουν καλή παρέα με τον εαυτό τους και τους Άλλους.

Το παιχνίδι Cicciobello Sunny, θα είναι φέτος η καλύτερη παρέα του μικρού σας στην παραλία! Το παιδί θα πρέπει να φορέσει στον μικρό του φίλο γυαλιά και σανδάλια και στη συνέχεια να φορέσει και το ίδιο το αντιηλιακό του, τα γυαλιά του και το καπέλο του και να απολαύσουν μαζί το παιχνίδι στη παραλία!

Το Cicciobello Sunny μαυρίζει στο πρόσωπο και στην κοιλίτσα του κατά την έκθεσή του στον ήλιο. Το μαύρισμα εξαφανίζεται μαγικά όταν δεν είναι πια στον ήλιο δίνοντας στο παιδί να καταλάβει την σύνδεση μεταξύ μαυρίσματος και ήλιου. Το παιδί μπορεί να παίξει μαζί του στο νερό – στεγνώνει εύκολα – και να απολαύσει την χαρά της παρέας!

4. Παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτύξουν τα παιδιά μας την ενσυναίσθηση.

Μέσα από αυτά, το παιδί μπορεί να πειραματιστεί με συναισθήματα τρυφερότητας και να σκεφτεί πώς θα ένιωθε αν βρισκόταν στη θέση κάποιου Άλλου. Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες, να σκέφτονται λογικά και να επινοούν λύσεις.

Σ’ αυτή τη λογική είναι βασισμένο και το παιχνίδι Cicciobello Πρώτο Δοντάκι.

4 παιχνίδια προσχολικής ηλικίας που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση

Το Cicciobello Πρώτο Δοντάκι δίνει στο παιδί την ευκαιρία να βοηθήσει το κουκλάκι να αλλάξει το δοντάκι του με τη λαβίδα και στη συνέχεια να του δώσει το μασητικό δοντιών για να εμφανιστεί το νέο του δοντάκι! Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το παιδί είναι να το ακουμπήσει απαλά και το δοντάκι του θα εξαφανιστεί! Με τη βοήθεια του μασητικού το δοντάκι του Cicciobello θα εμφανιστεί ξανά μαγικά!

Είναι ένα παιχνίδι ρόλων που θα βοηθήσει το παιδί να σκεφτεί τα συναισθήματα της κούκλας του, να προσφέρει βοήθεια, να ξεπεράσει κάθε πιθανό φόβο για τον οδοντίατρο αλλά και να μάθει τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών!

Ίσως το έχετε παρατηρήσει κι εσείς: τα παιδιά χαίρονται πολύ περισσότερο όταν νιώθουν ότι προσφέρουν, απ’ ό,τι όταν λαμβάνουν. Ο κόσμος του «προσποιητού» είναι ένας υπέροχος κόσμος για να αναπτύξει το παιδί σας την ενσυναίσθηση. Δώστε τους πολλές ανάλογες ευκαιρίες!

Τέλος, με δεδομένο ότι η καθημερινή «δουλειά» ενός παιδιού σ’ αυτή την ηλικία είναι το παιχνίδι, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε παιχνίδια με σκέψη και υπευθυνότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και αναζητήστε παιχνίδια που προσφέρουν στο παιδί εφόδια που θα κουβαλά για μια ζωή.

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία βοηθά τα παιδιά μας να δημιουργήσουν καλύτερες, πιο στοργικές σχέσεις στο μέλλον. Ως γονείς ξέρουμε ήδη πως οι ποιοτικές σχέσεις αποτελούν τη βάση για την αληθινή ευτυχία κι αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας: να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network