Έρευνα: γιατί τα παιδιά που ξέρουν μουσικό όργανο έχουν αυξημένες δεξιότητες;

Μουσικό όργανο

Γιατί τα παιδιά που ξέρουν μουσικό όργανο έχουν αυξημένες δεξιότητες; Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει την εκμάθηση; Ξέρεις ότι η ακαδημαϊκή πορεία του μικρού σου ξεκινάει από το ωδείο;

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν βοηθά ένα παιδί μόνο να τελειοποιήσει το “αυτί” του, αλλά και να ενισχύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του πορεία.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, παρουσιάζουν βελτιώσεις ακόμη και στις μαθηματικές τους ικανότητες. Αυτό συμβαίνει, διότι μαθαίνουν από μικρή ηλικία μια σειρά από δεδομένα και εικόνες, όπως το πεντάγραμμο, διαβάζουν με κώδικες, όπως οι νότες, αλλά κι εξετάζουν προβλήματα σε διαφορετικό επίπεδο, όπως οι μουσικές συνθέσεις.

Ερευνητές, επίσης υποστηρίζουν ότι:

1) Η μουσική και τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα.

Όταν ένα παιδί είναι σε θέση να κατανοεί τον παλμό, τον ρυθμό και τις κλίμακες, μαθαίνει παράλληλα πώς να διαιρέσει και να δημιουργήσει κλάσματα.

2) Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, εκτός από το να μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο, αρχίζει και να τραγουδά,

εκπαιδεύοντας, έτσι, την βραχυπρόθεσμη μνήμη του και, τελικά, τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτό αποτελεί, λοιπόν, μια άριστη μέθοδο που μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί και σε άλλες δεξιότητες μνήμης.

3) Τα μικρά παιδιά εισάγονται σταδιακά στις βασικές αρχές της φυσικής,

 αφού, όπως σταδιακά θα μάθουν, ο ήχος είναι δόνηση που μεταδίδεται με τη μορφή κυμάτων και έτσι τελικά φτάνει στα αυτιά μας.

4) Μαθαίνοντας διαφορετικά μουσικά όργανα, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τον ρόλο που παίζει η μουσική σε άλλους πολιτισμούς.

Για παράδειγμα, τα τύμπανα μπορούν να εισάγουν τα παιδιά στην κουλτούρα χωρών, όπως η Κούβα ή η Αργεντινή. Όργανα, όπως το βιολί και το πιάνο, που έχουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής και της τζαζ, μπορούν να διδάξουν πολλά για τον αμερικανικό Νότο. Η εξοικείωση, λοιπόν, με άλλους πολιτισμούς σε νεαρή ηλικία, ενισχύει…

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network