Ο κανόνας των 3 λεπτών που είναι καλό να ακολουθούν όλοι οι γονείς

ο κανόνας των 3 λεπτών

Πόσο χρόνο ξοδεύετε με το παιδί σας μετά τη δουλειά σας; Από τεχνική άποψη, χρειαζόμαστε μόνο 30 λεπτά για να μαγειρέψουμε το δείπνο, περίπου 15 λεπτά για να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μια στιγμή για να του δώσουμε ένα φιλί για καληνύχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ όλων αυτών των διαδικασιών, υπάρχουν 3 λεπτά που μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά της ημέρας. “Ο κανόνας των 3 λεπτών” όπως τον διατύπωσε η ψυχολόγος Nataliya Sirotich που αν καταφέρουμε να τον τηρήσουμε θα καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και το παιδί μας.

Για να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα σε αυτά τα τρία λεπτά.

Ο κανόνας των 3 λεπτών

Ο κανόνας των 3 λεπτών που είναι καλό να ακολουθούν όλοι οι γονείς

Αυτός ο κανόνας λέει ότι είναι καλό όταν συναντάς το παιδί σου, να του φέρεσαι τρυφερά και με ενδιαφέρον, όπως ακριβώς θα έκανες αν είχες να το δεις πολύ καιρό.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που επικοινωνείτε μαζί του να βρίσκεστε στο ίδιο οπτικό επίπεδο με το παιδί και να αφιερώσετε 3 λεπτά για να το αγκαλιάσετε και να το ρωτήσετε πως τα πέρασε όσο εσείς απουσιάζατε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα όταν παίρνετε το παιδί σας από το νηπιαγωγείο, το σχολείο ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την δουλειά.

Γιατί είναι σημαντικό

Ο κανόνας των 3 λεπτών που είναι καλό να ακολουθούν όλοι οι γονείς

Μερικές ακόμα συμβουλές

Ο κανόνας των 3 λεπτών που είναι καλό να ακολουθούν όλοι οι γονείς

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι ο κανόνας των 3 λεπτών δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε μόνο 3 λεπτά την ημέρα με το παιδί σας. Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να περάσετε 3 λεπτά με το παιδί αμέσως μετά την συνάντησή σας μαζί του για να βεβαιωθείτε ότι ακούτε όλα αυτά που το παιδί θεωρεί σημαντικά.

Επίσης, για να φτάσετε σε ένα επίπεδο πλήρους κατανόησης, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές των ειδκών:

  • Περάστε λίγο χρόνο κάθε μέρα με το παιδί σας κάνοντας πράγματα που ενδιαφέρουν και τους δυο σας.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να νιώσουν ότι τα ακούτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαναλάβετε τις πληροφορίες που έχετε ακούσει από το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τα πάντα σωστά.
  • Μην επιδεικνύετε ψεύτικο ενθουσιασμό.
  • Επανέλθετε στις προγούμενες συνομιλίες σας λίγο αργότερα, και ενημερώστε τα παιδιά σας ότι θυμάστε πολύ καλά τις συζητήσεις σας, πράγμα που σημαίνει ότι τους δώσατε την δέουσα προσοχή.
  • Μην χρησιμοποείτε άχρηστα και μακροσκελή επιχειρήματα ακόμα κι αν αφορά κάτι εντελώς προφανές για εσάς. Απλώς πείτε στο παιδί σας, “Εντάξει, καταλαβαίνω ότι διαφωνείς μαζί μου“.

Απόδοση από brightside.me Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network