Οι 6 τύποι εξαιρετικών παιδιών σύμφωνα με μια ψυχολόγο- Πώς μπορούν οι γονείς τους να τα βοηθήσουν να ανθίσουν

Οι 6 τύποι εξαιρετικών παιδιών σύμφωνα με μια ψυχολόγο- Πώς μπορούν οι γονείς τους να τα βοηθήσουν να ανθίσουν

Κάθε γονιός μπορεί να μεγαλώσει ευτυχισμένα, υγιή και συναισθηματικά υγιή παιδιά, αλλά συναντούν στην πορεία πολλά εμπόδια. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Shefali Tsabary, όμως, το μόνο που οφείλουν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανθίσουν, είναι να γνωρίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και το ταπεραμέντο τους έτσι ώστε να σεβαστούν τον αυθεντικό χαρακτήρα του παιδιού τους.

Σύμφωνα με άρθρο της ψυχολόγου στο αμερικανικό CNBC, υπάρχουν 6 τύποι εξαιρετικών παιδιών και οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν ποιος αντιστοιχεί στο παιδί τους ώστε να τα βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και να βελτιώσουν τη σχέση τους μαζί τους.

1.Ο υπερκινητικός εξερευνητής

Δεν μπορεί να κάτσει ούτε στιγμή και το μυαλό τους συνέχεια… λειτουργεί! Θα το έχεις προσέξει εσύ αλλά και οι δάσκαλοί του. Έχουν φοβερή περιέργεια και πάντα καταπιάνονται με κάτι που τους ενδιαφέρει. Οι γονείς αυτών των παιδιών θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανοι για το πάθος και το πνεύμα των παιδιών τους. Πρέπει να τους δείξουν ότι τα αποδέχονται ακριβώς όπως είναι έτσι ώστε να αποδεχθούν κι αυτά τον εαυτό τους ώστε μια μέρα να αξιοποιήσουν το μυαλό τους και να κάνουν θαύματα.

2. Το νευρικό παιδί

Είναι νευρικά, απαιτητικά και ενοχλούνται με το παραμικρό. Το γεγονός, όμως, ότι είναι ευαίσθητοι είναι η ομορφιά τους. Εντούτοις, όταν δίπλα τους και οι άλλοι είναι αγχωμένοι, τους επηρεάζει και ξεσπούν! Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά όταν οι ίδιοι είναι σταθεροί, προσγειωμένοι και ήρεμοι. Πείτε τους ‘μπράβο’ για την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν γύρω τους και διδάξτε τους πως να διαχειρίζονται το άγχος δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον.

3.Το παιδί που θέλει να τους ευχαριστεί όλους

Είναι σαν βούτυρο, τα παιδιά που όλοι αποκαλούν “εύκολα” και κάνουν ό,τι τους λένε οι γονείς τους. Τους βοηθούν στις δουλειές, θέλουν ακόμα και να έχουν τις ευθύνες των μεγάλων! Δεν είναι όμως ακόμα ενήλικοι. Οι γονείς τους πρέπει να τους υπενθυμίζουν ότι πρέπει η προτεραιότητά τους να είναι ο εαυτός τους και ότι δεν πειράζει αν πουν “όχι”.

4.Τα ονειροπόλα, ντροπαλά παιδιά

Είναι εσωστρεφή, ονειροπόλα και ντροπαλά. Δεν κάνουν εύκολα φιλίες και συχνά κάθονται στον καναπέ κοιτώντας το ταβάνι ή ζωγραφίζοντας μόνα τους. Οι περισσότεροι θα τους έλεγαν να βγουν έξω, να κάνουν φίλους, να γίνουν πιο κοινωνικά. Όμως ως γονείς πρέπει να τα βοηθήσετε να νιώσουν ασφάλεια και να υπερτονίσετε τα θετικά του χαρακτήρα τους.

5.Ο επαναστάτης

Οι μικροί επαναστάτες και επαναστάτριες δεν θα κάνουν τίποτα επειδή τους το είπατε, παρά μόνο εάν θέλουν τα ίδια να το κάνουν. Οι γονείς τους συναντούν πολλές προκλήσεις αφού… δεν φοβούνται καμιά εξουσία! Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να θέσουν κανόνες και να μην κρίνουν. “Μου αρέσει που έχεις άποψη αλλά μην αντιστέκεσαι στους κανόνες μόνο και μόνο για να επαναστατήσεις γιατί θα κουραστείς”, λέει η ψυχολόγος ότι είναι αυτό που πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά τους, προσαρμοσμένο ανάλογα με την ηλικία τους.

6.Το πάντα χαρούμενο παιδί

Πάντα γελάνε κι έχουν καλή διάθεση. Δεν είναι απαιτητικά, δεν έχουν νεύρα, δεν επιβάλλονται. Είναι πολύ χαλαρά – υπερβολικά μάλιστα- και δείχνουν να μην τους ενοχλεί τίποτα. Οι γονείς τους ανησυχούν ότι δεν έχουν στόχους, όμως δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους απλά ξέρουν καλά να ζουν στο παρόν. Κι αυτό είναι εξαιρετικό. Βοηθήστε τους να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι αυτή η θετική ματιά που έχουν, λέγοντάς τους ότι καλό είναι να παραμείνουν έτσι!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network