Όταν το παιδί δαγκώνει το γονιό του, σημαίνει ότι δεν είναι καλός γονιός;

Όταν το παιδί δαγκώνει το γονιό του, σημαίνει ότι δεν είναι καλός γονιός;

Όταν ένα παιδί δαγκώνει το γονιό του, ο τελευταίος δυσκολεύεται να ερμηνεύσει με ακρίβεια τη συμπεριφορά του παιδιού, γιατί για τον ίδιο, το δάγκωμα αποτελεί την έκφραση μίας απόλυτα επιθετικής συμπεριφοράς, η οποία ουσιαστικά απαγορεύεται μεταξύ των ενηλίκων.

Γιατί το παιδί δαγκώνει;
Το στόμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για τα νεογνά και τα βρέφη, αφού μέσω αυτού λαμβάνουν την τροφή τους, το γάλα. Κοντά στους 6 μήνες ζωής, το βρέφος αρχίζει να εξερευνεί τον κόσμο που το περιβάλλει, πιάνοντας και βάζοντας διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Στην ηλικία αυτή, το δάγκωμα αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο που το βρέφος χρησιμοποιεί για να ανακαλύψει το περιβάλλον του. Μετά το πρώτο έτος ζωής, όπου το παιδί καταλαβαίνει καλύτερα την έννοια των ορίων, δαγκώνει τους άλλους συνήθως όταν αισθάνεται άβολα, ανικανοποίητο, πολύ ενθουσιασμένο, όταν θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή όταν νιώθει απογοήτευση, θυμό, καταπίεση κτλ.

Πώς πρέπει να χειριστείτε το παιδί που δαγκώνει;

  • Σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών, που συνηθίζουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα, προσφέρετέ τους παιχνίδια όπως πχ κρίκους, για να μην τους στερήσετε την ικανότητα να ανακαλύψουν.
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά που δαγκώνουν, μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε όρια, εκφράζοντας την αντίθεσή σας. Μη γελάτε και μη θεωρείτε το δάγκωμα ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό παιχνίδι, διότι παροτρύνετε το παιδί να το επαναλάβει. Εξηγήστε του ότι το δάγκωμα είναι επώδυνο για όποιον το δέχεται και αφήνει σημάδι για αρκετές ημέρες. Με ήρεμο τρόπο πείτε “όχι, δεν πρέπει να δαγκώνεις.” Ο τόνος σας δεν πρέπει να είναι επιθετικός, αλλά σταθερός. Να γνωρίζετε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον τόνο της φωνής, σε σχέση με το περιεχόμενο της φράσης.

Συμπερασματικά:
Το δάγκωμα στους πρώτους μήνες ζωής αποτελεί μία φυσιολογική συμπεριφορά του παιδιού. Αυτό δε σημαίνει πως όλα τα παιδιά δαγκώνουν, αλλά ακόμα και αυτά που το κάνουν, δε χρησιμοποιούν την ίδια ένταση και συχνότητα. Εάν ένα παιδί μετά τα 2-3 έτη ζωής συνεχίζει να δαγκώνει επαναλαμβανόμενα, καλό είναι να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια που είναι υπεύθυνα για αυτή τη συμπεριφορά του.

Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα Παιδίατρος, kosmarikou.gr Ευχαριστούμε θερμά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network