Παιδί και μαξιλάρι – Από πότε και ποιο;

Παιδί και μαξιλάρι - Από πότε και ποιο;

Στο πίσω μέρος του ανθρώπινου κρανίου υπάρχει μια φυσιολογική προεξοχή , το ινιακό οστό, η οποία είναι πιο έντονη στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.  Αυτή η προεξοχή διατηρεί τη σπονδυλική στήλη και την τραχεία (αεραγωγός) σε ευθεία γραμμή όταν το βρέφος είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση (ανάσκελα).

Αντιθέτως, η χρήση μαξιλαριού σε αυτές τις ηλικίες προκαλεί έντονη κάμψη του αυχένα, μη ευθειασμό της σπονδυλικής στήλης και του αεραγωγού. Συνέπεια όλων αυτών μπορεί να είναι δυσχέρεια στην αναπνοή του βρέφους  καθώς και η ασύμμετρη καταπόνηση των μυών και των νεύρων της σπονδυλικής στήλης. Λόγω των ανωτέρω, η χρήση μαξιλαριού φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

Επίσης, ένα μαξιλάρι μπορεί να φράξει τη μύτη και το στόμα ενός βρέφους / μικρού νηπίου με κίνδυνο να το οδηγήσει σε ασφυξία.

Τέλος, κάποια συνθετικά μαξιλάρια μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή αλλεργιογόνων για τα παιδιά.

Συνεπώς, η χρήση του μαξιλαριού συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών.  Προμηθευόμαστε μαξιλάρια σωστού μεγέθους (παιδικά): μήκος ~30 – 40 εκ. και πάχος ~5 – 7 εκ. ενώ, προτιμάμε μαξιλάρι από υπο-αλλεργικά υλικά (βαμβάκι). Σε περίπτωση που χρειάζεται να ανυψώσουμε λίγο το βρέφος / παιδί στον ύπνο του (πχ. λόγω γαστροϊσοφαγικής παλλινδρόμησης ή βήχα / εκκρίσεις), μπορούμε να βάλουμε ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα του στο ύψος της κεφαλής.

paidiatroskoutroumani.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network