Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Μία παιδαγωγός μας συμβουλεύει

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Μία παιδαγωγός μας συμβουλεύει

Από τη Βάνα Ρόζου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα Σχολής Εκπαίδευσης Mediterranean College.

Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο φορέα κοινωνικοποίησης του παιδιού, μετά την οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Το σημαντικότερο ίσως σε αυτή τη διαδικασία είναι να είστε προετοιμασμένοι, έχοντας λάβει υπόψη σας όσα θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Θυμηθείτε, η κάθε οικογένεια έχει τον δικό της οικονομικό προγραμματισμό, τις δικές τις ανάγκες και προτεραιότητες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι περίπου μετά τη συμπλήρωση των τριών ετών.

Σε μικρότερη ηλικία το παιδί ενδεχομένως να μην είναι ακόμα έτοιμο συναισθηματικά, ώστε να αποχωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τους οικείους του. Περαιτέρω σε αυτή την ηλικία το παιδί ξεκινά να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους, μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά, να μοιράζεται, να υπακούει σε κανόνες κ.λπ. , οπότε η ένταξή του στο σχολείο νοηματοδοτείται με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο πολλοί από τους γονείς, λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής και εργασίας, αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά σε πρώιμη ηλικία στο σχολείο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ενοχοποίησης των γονέων για μια τέτοια επιλογή, καθώς δεν υπάρχει απόλυτα ορθή ή λανθασμένη απόφαση. Υπάρχει όμως ο σωστός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνει!

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση στοχεύουμε στη μείωση του λεγόμενου «άγχος αποχωρισμού» και προσπαθούμε να γίνει πολύ ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη, συμβουλευόμενοι πάντα τις παιδαγωγούς και τις ψυχολόγους του σχολείου.

Οι παιδικοί σταθμοί δέχονται νήπια μεγαλύτερα των 2,5 χρονών και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δέχονται βρέφη συνήθως από 8 μηνών και άνω.

Ξεκινώντας, η πρώτη απόφαση, την οποία καλείται ο γονιός να πάρει, είναι αν θα επιλέξει έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Στην περίπτωση που επιλέξετε δημόσιο παιδικό σταθμό τα πράγματα είναι πιο απλά και οι επιλογές πολύ συγκεκριμένες. Στην περίπτωση ιδιωτικού παιδικού σταθμού μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Βήμα Πρώτο: Επιλέγοντας Περιοχή και Ωράριο

Αναλογιστείτε:

 • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στο σπίτι μου ;
 • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στην εργασία μου ;
 • Από ποια μέχρι ποια ώρα θέλω να βρίσκεται το παιδί μου στο σχολείο ;
 • Εκτός από τις επίσημες εορτές και αργίες, αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά και κα΄ποιες επιπρόσθετε μέρες. Ενημερωθείτε για το ποιες περιόδους μένει κλειστό το σχολείο, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που εργάζεστε.

Βήμα Δεύτερο

Επιλέξτε μεταξύ των παιδικών σταθμών της περιοχής που σας ενδιαφέρει και τηλεφωνήστε προκειμένου να κλείσετε ένα ραντεβού για ενημέρωση.

Χρήσιμο είναι κατά την επίσκεψή σας στα υποψήφια σχολεία να έχετε έτοιμη μια λίστα με συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με θέματα που σας απασχολούν.

Δίδακτρα – Θέματα Πληρωμής

 • Ενημερωθείτε για τα μηνιαία δίδακτρα και τι αυτά περιλαμβάνουν
 • Η μεταφορά με σχολικό, η γραφική ύλη και η συμμετοχή στις γιορτές ή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορεί σε μερικά σχολεία να έχουν επιπλέον χρέωση. Ρωτήστε για την πολιτική του σχολείου.
 • Πώς καταβάλλονται τα δίδακτρα; Σε πόσες δόσεις; Απαιτείται προκαταβολή;

Θέματα Ασφαλείας και Υγιεινής

 • Συνήθως σε όλους τους παιδικούς σταθμούς θα σας προσφέρουν μια μικρή ξενάγηση στους χώρους.
 • Ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του σταθμού, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο σταθμός λειτουργεί πληρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
 • Περιηγηθείτε στις τουαλέτες, κουζίνα, χώρους ύπνου, ώστε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι αν είναι καθαροί .
 • Υπάρχει προσωπικό που έχει στην ευθύνη του την καθαριότητα; Κάθε πότε καθαρίζονται οι χώροι;
 • Στην κουζίνα υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό ;
 • Ποιες είναι οι συνθήκες ασφάλειας (ιδιαίτερα μικρές ηλικίες, κάτω των 3 ετών). Είναι κατάλληλο το εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ηλικία ;
 • Υπάρχει επισκέπτης παιδίατρος στο συγκεκριμένο σχολείο ; Κάθε πότε εξετάζει τα παιδιά ;
 • Πώς είναι οργανωμένος ο εξωτερικός χώρος του σχολείου ; Είναι ασφαλής ; Υπάρχει περίφραξη;
 • Διαθέτει ο παιδικός σταθμός θέρμανση; Τι είδους ;
 • Είναι η εξώπορτα πάντα κλειδωμένη ;
 • Πώς γίνεται η αποβίβαση από το σχολικό λεωφορείο ;
 • Υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός και εξαερισμός; Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό φως διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της κόπωσης και φυσικά πρέπει να είναι αρκετό αλλά και καλά κατανεμημένο.
 • Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι το περιβάλλον είναι ευχάριστο, αποπνέει το «αίσθημα του ανήκειν» και φυσικά σύστοιχο με τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού αυτής της ηλικίας.

Παιδαγωγικές αρχές-πρόγραμμα και προσωπικό

Πώς γίνεται η διαδικασία προσαρμογής του παιδιού ; Για πόσες μέρες ; Είναι πολύ σημαντικό η προσαρμογή να γίνει με πολύ ομαλό και ήπιο τρόπο, τόσο για το παιδί όσο και για τον γονιό.

Διάβασε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network