Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να έχουν αυτοεκτίμηση και ηρεμία

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που να έχουν αυτοεκτίμηση και ηρεμία

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε οι γονείς

Η έρευνα γύρω από τη σωστή διαπαιδαγώγηση δεν σταματάει ποτέ. Παρακάτω σας γράφω τους “μαγικούς κανόνες” που όλοι οι γονείς χρειάζεται να ξέρουν για να μεγαλώσουν υγιή παιδιά αλλά και για να νιώθουν κι εκείνοι αυτοεκτίμηση και ηρεμία.

Ένα παιδί δεν παρεκτρέπεται ποτέ

Όταν ένα παιδί φωνάζει, αντιδρά ή χτυπάει, κάτι θέλει να μας πει. Έχει μία ανάγκη την οποία δυσκολεύεται να εκφράσει διαφορετικά και περιμένει από εμάς να την μαντέψουμε. Εξάλλου το μεγαλύτερο προσόν του γονέα δεν είναι το να μαντεύει τι χρειάζεται το παιδί του από τη στιγμή που εκείνο έρθει στον κόσμο;

Δεν υπάρχουν λοιπόν κακά παιδιά, αλλά παιδιά που οι ανάγκες τους δεν ακούγονται.

Τείνουμε επίσης να χαρακτηρίζουμε κακά τα παιδιά που δεν συμπεριφέρονται όπως θέλουμε τη στιγμή που θέλουμε. Το παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις. Όπως θέλουμε εμείς να μας σέβεται , το ίδιο περιμένει και το παιδί μας απο εμάς. Για παράδειγμα, μια μαμά θυμώνει που όταν το παιδί της γκρινιάζει όταν εκείνη θέλει να κάνει τα ψώνια του σπιτιού παρ’όλο που το παιδί μπορεί να πεινάει-νυστάζει-είναι κουρασμένο, ακόμη και να έχει βαρεθεί. Τα παιδιά μας δεν είναι εκεί για να μας υπακούν αλλά για να αναπτύξουν τη δική τους ατομικότητα. Όσο πιο πολύ ακούμε τις ανάγκες τους, τόσο πιο πολύ θα τις σέβονται και τα ίδια όταν θα είναι ενήλικες.

Ο μικρός Μιχάλης ανακατεύει το γραφείο του μπαμπά και η μαμά θυμώνει. Όταν έρχεται ο μπαμπάς του λέει « ο Μιχάλης σήμερα δεν φέρθηκε καλά» ή ακόμα χειρότερα « ο Μιχάλης δεν ήταν καλό παιδί». Ο Μιχάλης απλά ήθελε να εξερευνήσει τα αντικείμενα, να μάθει τα σχήματα, να ανακαλύψει κάτι καινούριο. Είχε λοιπόν μια ανάγκη που προσπαθούσε να καλύψει. Γιατί να τον λεμε «κακό παιδί»; Και τελικά ποιο είναι το «καλό παιδί» ; Εκείνο που δεν καλύπτει τις ανάγκες του γιατί προφανώς φοβάται την επίπληξη;

Από το «εσύ» στο «εγώ»

«ΕΣΥ καθάρισε την ακαταστασία»- διαταγή

«Αν ΕΣΥ δεν σταματήσεις να φωνάζεις θα πας στο δωμάτιό σου»- προειδοποίηση

«Πρέπει ΕΣΥ να μάθεις τρόπους»- κηρύγμα

«Κοίτα πώς ΕΣΥ με γέρασες πριν την ώρα μου» – κατηγόρια και ενοχές

« ΕΣΥ συμπεριφέρεσαι σα μωρό»- αξιολόγηση

Από όλους τους γονείς μας ξέφυγε κάποιες φορές ένα ΕΣΥ. Ωστόσο, οι νέες μελέτες δείχνουν ότι το ΕΓΩ είναι πιο αποτελεσματικό από το ΕΣΥ, χωρίς να θίγει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network