5 βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς των παιδιών που θυμώνουν πολύ και συνέχεια

5 βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς των παιδιών που θυμώνουν πολύ και συνέχεια

Δεν με ακούει ποτέ. Φωνάζει, χτυπάει, έχει θυμό”. Κάποια παιδιά εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά τους. Είναι θυμός; Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν ότι θέλουν προσοχή, ότι θέλουν να έρθουν πιο κοντά με τους γονείς τους. Να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν και να νιώσουν ασφάλεια.

Οι γονείς συνήθως αντιδράμε με όρια. “Σταμάτα να χτυπάς, να φωνάζεις” ή “πήγαινε στο δωμάτιό σου” και ο κύκλος συνεχίζεται. Έχουμε ένα θυμωμένο παιδί. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αγάπη και κατανόηση πρέπει να τους μάθουμε πώς να έχουν αυτοέλεγχο, πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και πώς να διαχειρίζονται δύσκολες στιγμές.

Όταν τα παιδιά εκφράζουν θυμό, τότε η λύση είναι η αγάπη και η σύνδεση:

1.Να τα υποδέχεσαι με χαμόγελο

Αν το παιδί γυρίζει από το σχολείο μέσα στα νεύρα, κλαίει, πετάει τα πράγματά του, φωνάζει, τότε κράτα τη ψυχραιμία σου. Χαμογέλασέ του. Δείξε του ότι το σπίτι σας και η αγκαλιά σου είναι ένα ασφαλές μέρος. Τα έντονα συναισθήματά του δεν σε τρομάζουν κι έτσι δεν πρέπει να τρομάζει κι εκείνο. Δείξε ότι χαίρεσαι που το βλέπεις και πρόσφερε την αγκαλιά σου.

2.Μίλα με αγάπη

Όταν το παιδί έχει ένα ξέσπασμα θυμού, μίλα με αγάπη. Πες το όνομά του τρυφερά, μην δείξεις κι εσύ ότι έχεις χάσει τον έλεγχο. Μην θυμώσεις, η ψυχραιμία σου κι η υπομονή σου θα το βοηθήσει να δείξει αυτοέλεγχο και να συνέλθει πιο εύκολα.

3.Κάντε κάτι χαλαρωτικό

Σε κάθε ξέσπασμα το παιδί χρειάζεται μια μικρή στιγμή, μια ευκαιρία για να χαλαρώσει. Δείξε του πώς χαλαρώνουμε κάνοντας μαζί κάτι που θα το ηρεμήσει. Κάντε μια αγκαλιά, ζωγραφίστε ή φτιάξτε ένα παζλ. Αυτό θα του δώσει μερικά λεπτά για να ηρεμήσει το σώμα του και το μυαλό του.

4.Θύμισέ του ότι μπορεί να σας λέει πάντα την αλήθεια

Πίσω από τον θυμό κρύβεται κάτι πιο βαθύ. Εάν το απασχολεί κάτι, αν έγινε κάτι στο σχολείο που ντρέπεται ή φοβάται να σας πει και το καταπιέζει, τότε θύμισέ του ότι πάντα μπορεί να σας λέει την αλήθεια. Δεν θα το τιμωρήσεις, ούτε θα αντιδράσεις έντονα. Αντίθετα, θα του παρέχεις την ασφάλεια για να ανοιχτεί και να βρείτε μαζί τη λύση.

5.Μοιράσου τη δική σου εμπειρία

Τα παιδιά λατρεύουν να ακούν ιστορίες από εμάς. Πες του μια ιστορία για κάτι που βίωσες όταν ήσουν παιδί και αντέδρασες με τον ίδιο τρόπο ή κάτι παρόμοιο που έχεις περάσει κι εσύ. Έτσι θα συνδεθείτε περισσότερο και θα νιώσει ότι το καταλαβαίνεις.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network