Η ευγνωμοσύνη φέρνει ευτυχία: Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας;

Η ευγνωμοσύνη φέρνει ευτυχία: Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας;

H ευγνωμοσύνη σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το κλειδί της ευτυχίας. Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα ψυχικά αλλά και σωματικά, δημιουργεί βάσεις για καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και μας ενθαρρύνει να κάνουμε περισσότερα θετικά πράγματα για τον εαυτό μας. Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος και μας χαλαρώνει, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται και με την ευτυχία στην παιδική ηλικία.

Είναι σημαντικό οι γονείς να εμφυσήσουμε την έννοια της ευγνωμοσύνης στα παιδιά αφού είναι απαραίτητη τόσο για τα νεανικά τους χρόνια όσο και για την ενήλικη ζωή τους. Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Δεν υποσχόμαστε ανταμοιβές

«Αν στρώσεις το κρεβάτι σου, θα δεις τηλεόραση» ή «θα φας γλυκό/ πάρεις λεφτά αν με βοηθήσεις στο πλύσιμο των πιάτων». Οι ανταμοιβές σταδιακά κάνουν το παιδί να ζητάει το…δώρο και όχι την ουσία. Δεν βοηθάει επειδή νιώθει καλά βοηθώντας, δεν διαβάζει επειδή του αρέσει η γνώση, δεν επιλέγει κάτι επειδή έχει μάθει να διαλέγει το καλό από το κακό. Οι επιλογές του βασίζονται στην ανταμοιβή. Τα παιδιά αναπτύσσουν την ευγνωμοσύνη που νιώθουν όταν κάνουν κάτι επειδή το επέλεξαν κι όχι επειδή περιμένουν μια ανταμοιβή.

Δείχνουμε ευγνωμοσύνη

Τη στιγμή πριν τον ύπνο, τότε που όλα τα παιδιά ξεκινούν να μιλάνε για το πώς πέρασαν μέσα στη μέρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Μοιραζόμαστε και ζητάμε και από το παιδί μας να μοιραστεί μαζί μας τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμων.

Παίζουμε παιχνίδια… ευγνωμοσύνης

‘Ένα όμορφο παιχνίδι είναι το «βλέπω κάποιον που βοηθάει». Κάθε φορά που είμαστε έξω μπορούμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι: Όταν το παιδί βλέπει κάποιον που κάνει κάτι ευγενικό, κάτι για το οποίο νιώθουμε ευγνωμοσύνη τότε πρέπει να πει «βλέπω κάποιον που βοηθάει»!

Έχουμε μια αισιόδοξη οπτική

Δείχνουμε στο παιδί μας ότι κάθε μέρα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε. Αν, για παράδειγμα, βρέχει και δεν μπορούμε να πάμε σινεμά, λέμε «χαίρομαι που βρέχει γιατί έτσι θα περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μαζί!».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network