Κατάθλιψη και εφηβεία: Έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που ασκούν αρνητική κριτική στα παιδιά τους τα επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όταν τα επαινούν

Κατάθλιψη και εφηβεία: Έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που ασκούν αρνητική κριτική στα παιδιά τους τα επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όταν τα επαινούν

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Psychological Medicine‘ ανακάλυψε ότι οι έφηβοι που παλεύουν με την κατάθλιψη είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην αρνητική κριτική που ασκούν οι γονείς τους παρά στους επαίνους που μπορεί να ακούσουν από αυτούς.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ένα πολύ σοβαρό- και δυστυχώς συνηθισμένο- πρόβλημα ψυχικής υγείας που η επιστημονική κοινότητα έχει συνδέσει με τις κακές σχέσεις που έχουν οι έφηβοι με τους γονείς τους. Οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν επιπλέον πώς ποι έφηβοι με κατάθλιψη επηρεάζονται από την κριτική των γονιών τους μελετώντας τις αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλό τους. Η Lisanne van Houtum του πανεπιστημίου Leiden και η ομάδα της μελέτησε 20 εφήβους ηλικίας 13 εώς 18 ετών με διαγνωσμένη δυσθυμία ή πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης και 59 εφήβους χωρίς κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια του πειράματος στο οποίο συμμετείχαν και οι γονείς των παιδιών, οι έφηβοι έκαναν μαγνητική τομογραφία για να μελετηθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ άκουγαν αρνητική κριτική από τους γονείς τους αλλά και επαίνους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο οι υγιείς έφηβοι όσο και οι έφηβοι με κατάθλιψη έδειξαν αλλαγές στη διάθεσή τους μετά από μια αρνητική κριτική και θετική διάθεση μετά τους επαίνους. Σε σύγκριση, όμως, με τους υγιείς, τα παιδιά με κατάθλιψη δεν αύξησαν σημαντικά τη διάθεσή τους μετά τον έπαινο ενώ είχαν μεγαλύτερες αλλαγές στη διάθεσή τους μετά την αρνητική κριτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, οι έφηβοι με κατάθλιψη επιδείκνυαν μεγαλύτερη κινητικότητα μετά την κριτική στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κοινωνική γνώση- τον τρόπο που σκεφτόμαστε τους άλλους- αλλά και στο σημείο που σχετίζεται με την μνήμη γεγονότων που έχουμε βιώσει.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο πόρισμα πως οι έφηβοι με κατάθλιψη θυμούνται περισσότερο την κριτική που έχουν δεχτεί από τους επαίνους και αποθηκεύουν στον εγκέφαλό τους περισσότερο τα αρνητικά πράγματα που έχουν ακούσει. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά επιδεικνύουν πιο έντονη αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, αφού κάθε έπαινο που άκουγαν δεν τον αντιλαμβάνονταν ως κάτι που σχετίζεται με αυτούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των παιδιών καθώς οι γονείς μπορούν να μάθουν πώς να βλέπουν την αξία του παιδιού τους και να το στηρίζουν να έχει μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network