Τα 6 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μεγαλώνουν παιδιά με ανασφάλειες

παιδιά με ανασφάλειες

Ένα παιδί διαμορφώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητας του μέχρι να κλείσει τα πέντε του χρόνια. Αυτή είναι μια γνωστή παραδοχή που έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χρόνια από παγκόσμιες μελέτες. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς σε όλο τον κόσμο προσπαθούν από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ανατροφής του παιδιού να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το μεγαλώσουν σωστά, δίνοντάς του πολύτιμα εφόδια για το μέλλον.

Ωστόσο, λάθη γίνονται πάντα. Κάποιες φορές εφαρμόζονται λάθος τρόποι διαπαιδαγώγησης, κάποιες άλλες, οι γονείς που είναι κι αυτοί άνθρωποι, δεν έχουν δουλέψει και λύσει κάποια θέματα με τον ίδιο τους τον εαυτό και τότε προκύπτουν προβλήματα, τα οποία καθορίζουν τη ψυχολογία των παιδιών – ενδεχομένως για μια ζωή.

Τo Business Insider δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει 6 κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να διαπλάθουν ανασφαλείς, δυσλειτουργικούς ενήλικες.

1. Είναι αυταρχικοί.

Αυτοί οι γονείς δεν διευκολύνουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Απαιτούν, ελέγχουν με απότομο τρόπο αν τα παιδιά έχουν κάνει τις εργασίες τους για το σχολείο, ψάχνοντας για παράδειγμα τα βιβλία και τα τετράδια τους. Μια συμπεριφορά που στέλνει στα παιδιά ένα λάθος μήνυμα και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2. Αφήνουν τα παιδιά να παρακολουθούν πολλή τηλεόραση

Τα παιδιά που παρακολουθούν για πολλή ώρα τηλεόραση σε μικρή ηλικία έχουν τεράστια δυσκολία να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στην τάξη και είναι αποστασιοποιημένα κοινωνικά. Σύμφωνα με έρευνες αυτή η συνήθεια που συνδέεται με χαμηλές μαθητικές επιδόσεις στο μέλλον, ανικανότητα συγκέντρωσης και αντικοινωνική στάση.

3. Φωνάζουν πολύ συχνά στα παιδιά τους.

Οι γονείς που θεωρούν πως με το να υψώνουν τη φωνή τους συνέχεια, βρίζοντας και προσβάλλοντας τα παιδιά τους, τα συνετίζουν, προκαλούν τις ίδιες δυσλειτουργίες σ’ αυτά με την άσκηση σωματικής βίας. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι φωνές, οι απειλές και άλλου τύπου προσβολές έχουν εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα στην ψυχολογία και την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

4. Είναι γονείς «ελικόπτερα».

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για ένα υπερπροστατευτικό μοντέλο ανατροφής, το οποίο τελικά προκαλεί διαρκές άγχος και μελαγχολία στα παιδιά, τόσο στα μαθητικά τους χρόνια όσο και στην μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Πολύ συχνά αυτοί οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους ν’ «αναπνεύσουν», να πάρουν πρωτοβουλίες και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη στη ζωή τους.

5. Είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι.

Το έχουμε δει όλοι. Είναι η γνωστή εικόνα των γονιών που είναι απορροφημένοι μέσα στα κινητά ή και τα προβλήματά τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φέρει αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς και φυσικά ενισχύει την ανασφάλεια του παιδιού. Το παιδί νιώθει πως δεν ενδιαφέρονται για εκείνο και αντιδρά.

6. Τιμωρούν τα παιδιά τους με ξύλο.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πάνω σε αυτό, εκτός από το ότι τα παιδιά που βίωσαν οποιαδήποτε μορφή βίας από τους γονείς τους παρουσίασαν αργότερα στη ζωή τους διάφορα θέματα ψυχικής υγείας.

Δείτε το βίντεο του Business Insider

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network