Το tantrum δεν είναι μόνο φωνές και κλάματα: Πώς το διαχειριζόμαστε όταν το παιδί δεν έχει ξεσπάσματα θυμού αλλά περιφρόνηση

Το tantrum δεν είναι μόνο φωνές και κλάματα: Πώς το διαχειριζόμαστε όταν το παιδί δεν έχει ξεσπάσματα θυμού αλλά περιφρόνηση

“Το παιδί μου δεν είχε ποτέ tantrums” μπορεί να σκεφτούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέρασε ή ότι δεν περνάει αυτή τη φάση. Αν το παιδί σου δεν είχε ποτέ ξεσπάσματα θυμού ίσως το δικό του trantrum να είναι διαφορετικό.

Εάν λες στο παιδί σου κάτι κι εκείνο γελάει περιφρονητικά ή του ζητάς να σταματήσει μια συμπεριφορά κι αυτό όχι μόνο συνεχίζει να την κάνει αλλά την κάνει ακόμα περισσότερο, τότε, ναι, κι αυτό είναι tantrum!

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, αυτά τα tantrums πρέπει να τα διαχειριζόμαστε διαφορετικά. Τα παιδιά που αντιδρούν έτσι, εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την ένταση των συναισθημάτων που νιώθουν. Γελάνε και η συμπεριφορά τους είναι… “εκτός εαυτού”.

Οι φωνές και το κήρυγμα σίγουρα δεν θα βοηθήσουν το παιδί ούτε όμως και την κατάσταση. Οι γονείς, όπως και στα άλλα tantrums, πρέπει να βοηθήσουν εκείνη τη στιγμή το παιδί να αφήσει την περιφρόνηση μαθαίνοντάς του πώς να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα.

1.Οι γονείς πρέπει να θυμηθούν εκείνη τη στιγμή ότι δεν έχουν ένα παιδί που είναι αγενές ή περιφρονεί, αλλά ένα παιδί που παλεύει να εκφράσει τα συναισθήματά του.

2.Τα παιδιά εκείνη τη στιγμή χρειάζονται ένα γονιό ψύχραιμο που θα θέσει όρια. Χρειάζονται να νιώσουν αγάπη, σταθερότητα, ασφάλεια, σιγουριά. Οι γονείς πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τα έντονα συναισθήματα, έτσι θα μάθουν να μην τα φοβούνται κι εκείνα.

3.Τα παιδιά δεν μαθαίνουν μέσα από την τιμωρία ή τις φωνές. Όταν ηρεμήσουν, πρέπει οι γονείς να τους μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαχειρίζονται τον θυμό, τη λύπη, την απογοήτευση. Μόνο έτσι θα μάθουν να χαλαρώνουν, σταδιακά να βρίσκουν μόνα τους λύσεις και να σταματήσουν την “κακή” συμπεριφορά!

Δες την ανάρτηση με τις συμβουλές της ψυχολόγου:

Διάβασε επίσης:

Tantrum – Nα θυμάστε: το νήπιό σας είναι ένα καλό παιδί που βιώνει μια άσχημη στιγμή

2 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας όταν έχει tantrum και τι μπορείτε να κάνετε

Tantrum: Του ζητάτε να ηρεμήσει, αλλά αυτή η κρίση είναι ο τρόπος που έχει το παιδί για να ηρεμήσει

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network