Τα 5 βήματα προς την αποτελεσματική, ήπια πειθαρχία συνδέονται με ΗΠΙΕΣ τακτικές

Το βιβλίο «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!» της Sarah Ockwell – Smith που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα βιβλίο που παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως το κλάμα, τα ψέματα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο βιβλίο για κάθε γονιό αφού καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα που ξεχωρίσαμε:

Τα πέντε βήματα προς την αποτελεσματική, ήπια πειθαρχία συνδέονται με ΗΠΙΕΣ τακτικές:

Προσδοκίες ρεαλιστικές

Ισχυρή σύνδεση με το παιδί

Επίγνωση και έλεγχος συναισθημάτων

Σαφής εξήγηση και καλό παράδειγμα

Ηρεμία

Όταν το παιδί σας σας χτυπάει στο ευαίσθητο σημείο σας και νιώθετε αγχωμένοι ή θυμωμένοι, δεν πρέπει να επιβάλετε καμία πειθαρχία μέχρι να ηρεμήσετε. Πάρτε βαθιά ανάσα, κρατήστε τη για λίγα δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται, μέχρι να είστε σε θέση να σκεφτείτε πιο καθαρά. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα. Αυτό σημαίνει να απομακρυνθείτε προσωρινά από το παιδί σας ώστε να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο καθαρά.

Προσδοκίες ρεαλιστικές

Δεν θα τιμωρούσατε ένα ψάρι επειδή δεν μπορεί να περπατήσει, ή μια γάτα επειδή δεν μπορεί να μιλήσει. Κι ωστόσο, πολλές αυταρχικές μέθοδοι πειθαρχίας τιμωρούν τα παιδιά απλώς και μόνο επειδή είναι παιδιά και έχουν το επίπεδο εγκεφαλικής ανάπτυξης που αναλογεί στην ηλικία τους. Πριν αντιδράσετε στην πράξη του παιδιού σας, αναρωτηθείτε: «Καταλαβαίνει τι έχει κάνει; Μπορούσε να το ελέγξει; Έχει την ικανότητα να τα καταφέρει καλύτερα;». Αν η απάντηση είναι «όχι», η αντίδρασή σας θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική. (Το κεφάλαιο 3 πραγματεύεται τι μπορούν –και τι δεν μπορούν–- να κάνουν τα παιδιά σε κάθε ηλικία.)

Ισχυρή σύνδεση με το παιδί

Η ήπια πειθαρχία απαιτεί να διαχωρίζετε την απαρέσκειά σας για τη συμπεριφορά του παιδιού σας από τα συναισθήματά σας απέναντί του. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη συμπεριφορά με το παιδί. Το παιδί σας παραμένει το ίδιο παιδί που αγαπάτε ολόψυχα, ασχέτως του τι έχει κάνει. Το να έχετε σύνδεση με το παιδί σημαίνει ότι υπάρχει συμπάθεια και κατανόηση ανάμεσά σας. Είναι αυτή η κατανόηση, αυτή η ενσυναίσθηση που θα σας βοηθήσει να πειθαρχήσετε με ήπιο τρόπο το παιδί σας. Μείνετε προσκολλημένοι στη σκέψη αυτή, ό,τι κι αν έχει κάνει το παιδί σας. Θυμίστε στον εαυτό σας πόσο το αγαπάτε και προσπαθήστε να δείτε τις πράξεις σας από τη δική του οπτική γωνία. Αναρωτηθείτε γιατί έκανε αυτό που έκανε. Και πώς αισθάνεται. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσετε τις πράξεις του, αλλά επίσης να λύσετε το πρόβλημα, να το πειθαρχήσετε με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς και να παραμείνετε ήρεμοι.

Επίγνωση και έλεγχος συναισθημάτων

Νωρίτερα σας αποκάλυψα δύο μυστικά. Το πρώτο ήταν ότι τα παιδιά προφανώς θα ήθελαν να μη φέρονται άσχημα τόσο όσο το θέλουν και οι γονείς. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Στο κεφάλαιο 1 θα εξετάσουμε τους πιο συνήθεις λόγους για τους οποίους φέρονται άσχημα τα παιδιά, και στο κεφάλαιο 3 θα σκεφτούμε τι είναι ικανά να κάνουν σε διάφορες ηλικίες. Σε όλες τις ηλικίες, ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται να τα καθοδηγούν οι γονείς τους και να τα βοηθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Εμείς διαθέτουμε ένα επίπεδο ανάπτυξης του εγκεφάλου που εκείνα δεν διαθέτουν, ούτε καν στην εφηβεία. Είμαστε αρκετά ώριμοι, ώστε να μπορούμε να «σηκώσουμε» μερικά από τα πιο βαριά συναισθήματα του παιδιού μας μαζί με τα δικά μας, για να το βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Φυσικά, προκειμένου να το κάνουμε αυτό, πρέπει να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας. Το μυστικό για τη συναισθηματική ευφυΐα είναι να ξέρουμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τα διαχειριζόμαστε. Μέχρι να μάθει το παιδί σας να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ο δικός σας ρόλος θα είναι να τα διαχειρίζεστε εξωτερικά, οδηγώντας το παιδί προς την κατεύθυνση του αυτοελέγχου. Για να αποδεχτείτε και να «σηκώσετε» τα συναισθήματα του παιδιού σας, πρέπει να συνδεθείτε μαζί τους. Η συμπάθεια και η υποστήριξή σας θα καθοδηγήσουν το παιδί σας να γίνει το άτομο που ελπίζετε να γίνει. Η καλύτερη πειθαρχία είναι όταν δουλεύετε μαζί, σαν ομάδα.

Σαφής εξήγηση και καλό παράδειγμα

Το στάδιο αυτό μπορεί να έλθει όταν τόσο εσείς όσο και το παιδί σας είστε ήρεμοι και έχετε καλή επαφή. Ένας από τους βασικούς λόγους που η πειθαρχία αποτυγχάνει είναι η έλλειψη ενός στοιχείου από αυτά τα δύο ή και των δύο.

Η εξήγηση που δίνετε στο παιδί σας θα πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία του. Η επικοινωνία σας μαζί του πρέπει να είναι στο επίπεδο που καταλαβαίνει, και πολλές φορές η επιβολή της πειθαρχίας υστερεί και σε αυτό το σημείο. Σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα επικοινωνήσετε. Δεν έχουν σημασία μόνο τα λόγια σας, αλλά και ο τρόπος που τα λέτε. Το παιδί σας σας κοιτάζει και ταυτόχρονα σας ακούει. Αν φωνάζετε, όχι μόνο του δείχνετε ότι οι φωνές επιτρέπονται, αλλά και ότι είναι λογικό να φωνάζει όταν είναι θυμωμένο με κάποιον ή όταν κάποιος κάνει κάτι που δεν του αρέσει. Αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιον, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το χτυπήσετε και εσείς στο όνομα της πειθαρχίας. Αν το κάνετε, το παράδειγμά σας θα δείξει στο παιδί ότι επιτρέπεται να χτυπάμε και ότι το ξύλο είναι ένας επιθυμητός τρόπος για να επιλύουμε διαφορές και συγκρούσεις. Η εξήγηση και το παράδειγμά σας θα έπρεπε να δείχνουν στο παιδί σας με ξεκάθαρο τρόπο πώς να χειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις. Στο κάτω κάτω, όπως έχουμε πει, οι καλύτεροι δάσκαλοι διδάσκουν με το παράδειγμά τους. Το ίδιο ισχύει και για την πειθαρχία.

Αν βάλετε κάποια απόσταση ανάμεσα στις πράξεις του παιδιού σας και στην πειθαρχία που του επιβάλλετε εφαρμόζοντας τις ΗΠΙΕΣ τακτικές σας, έχετε την ευκαιρία να εστιάσετε στον πραγματικό στόχο σας – στο να διδάσκετε το παιδί σας πώς να φέρεται καλύτερα και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Φυσικά, η διδασκαλία σας πρέπει να είναι ευέλικτη. Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά και όλες οι καταστάσεις, ακόμα και με το ίδιο παιδί, είναι μοναδικές. Ωστόσο, αν εφαρμόζετε τις ΗΠΙΕΣ τακτικές, θα είστε στον σωστό δρόμο. Στα κεφάλαια 6 έως 13 θα καλύψω πολλά διαφορετικά παραδείγματα και συγκεκριμένες καταστάσεις, έχοντας πάντα κατά νου τις ΗΠΙΕΣ τακτικές. Αν αυτό που σας απασχολεί δεν περιλαμβάνεται στα παραδείγματά μου, μελετήστε προσεκτικά τις περιπτώσεις που αναφέρονται και σχεδόν πάντα θα καταλήξετε σε μια αποτελεσματική και ήπια λύση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network