Υγιείς φιλίες και εφηβεία: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους φίλους του;

Υγιείς φιλίες και εφηβεία: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους φίλους του;

Οι φιλίες μέχρι τα 12 είναι σε γενικές γραμμές εύκολες. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται για να παίξουν, να γελάσουν, να μοιραστούν τις ίδιες εμπειρίες στο σχολείο και στις δραστηριότητες. Στην εφηβεία, όμως, οι φιλίες αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ολοένα και περισσότερο πιο περίπλοκες, όπως και οι φιλίες που έχουμε οι ενήλικες. Οι έφηβοι αλλάζουν και επιζητούν φίλους με τους οποίους θα μπορούν να μοιράζονται ένα συναισθηματικό δέσιμο. Οι φιλίες γίνονται πιο πολύπλοκες, τα παιδιά επιζητούν την οικειότητα και την εμπιστοσύνη σε μια περίοδο της ζωής τους που ωριμάζουν συναισθηματικά, ψυχολογικά, σωματικά.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι πιο εύκολες όταν τις μοιράζονται με κάποιον που περνάει την ίδια κατάσταση και για αυτό είναι σημαντικό οι φιλίες τους να είναι υγιείς και θετικές. Οι φίλοι παίρνουν για λίγο τον ρόλο των γονιών αφού πλέον εκεί αναζητούν την ασφάλεια. Ο δικός μας ρόλος ως γονείς είναι να τους βοηθήσουμε να διατηρούν υγιείς σχέσεις με τους φίλους τους, αλλά και να βρίσκουν τρόπους να λύνουν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν με ώριμο τρόπο.

Ακούστε τους

Όταν ένας έφηβος δεν νιώθει καλά, έχει προβλήματα με τους φίλους του που τον επηρεάζουν, ή νιώθει άγχος, χρειάζεται κάποιον που θα τον ακούσει και θα δείξει κατανόηση. Οι γονείς των εφήβων γνωρίζουν καλά ότι έχουν την τάση να απομακρύνουν τους γονείς τους κάθε φορά που εκείνοι θέλουν να συζητήσουν μαζί τους, για αυτό η επικοινωνία θα πρέπει να γίνει με τους δικούς τους όρους. Δοκιμάστε να συζητήσετε εκτός σπιτιού σε μια βόλτα για ψώνια ή για καφέ, στείλτε τους μήνυμα στα social media ή στο κινητό για να βρείτε τρόπους να συνδεθείτε μαζί τους και να μιλήσετε ανοιχτά για ό,τι τους απασχολεί.

Ρωτήστε

Οι γονείς έχουμε εμπειρία. Θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα των παιδιών μας με τους φίλους τους μέσα σε 5 λεπτά αλλά τα παιδιά πάντα αντιστέκονται σε αυτό το “κήρυγμα”. Αντί να τους λέτε, λοιπόν, τι πιστεύετε εσείς, αναγνωρίστε ότι οι λύσεις για το πρόβλημά τους υπάρχουν ήδη στο κεφάλι τους, απλά πρέπει να τις βγάλετε προς τα έξω! Κάντε τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε με τις απαντήσεις του να καταλάβουν από μόνοι τους πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

Πώς σε έχει επηρεάσει αυτό;

Πώς έχει επηρεάσει τον φίλου σου και τη σχέση σας;

Αυτό σημαίνει για σένα φιλία;

Μπορείς να βρεις εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης για το πρόβλημα;

Μην σταματάς να είσαι πρότυπο

Δείξε -χωρίς να πεις- στα παιδιά σου τι σημαίνει υγιής φιλία, περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί με τους καλούς σου φίλους και το παιδί σου. Έτσι θα δει από πρώτο χέρι τι σημαίνει εμπιστοσύνη, πίστη, διασκέδαση, δέσιμο με ανθρώπους που μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και στόχους.

Κάλεσε τους φίλους του στο σπίτι

Εάν θέλεις να ενθαρρύνεις το παιδί σου να έχει δυνατές φιλίες, τότε μια καλή ιδέα είναι να περνάει αρκετό χρόνο με τους φίλους του στο σπίτι σας. Εκεί θα νιώθει ασφαλής, θα μπορείς να δεις κι εσύ την επικοινωνία και τη σχέση που έχει με τους φίλους του, και θα είναι πιο εύκολο να συζητάς μαζί του για τους φίλους του και τα προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network