Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού – 8 ταινίες που πρέπει να δεις με τα παιδιά σου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού - 8 ταινίες που πρέπει να δεις με τα παιδιά σου

Ο Nelson Mandela είχε πει «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο». 

Στις 21 Μαρτίου του 1966 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960, 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Sharpeville. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά των νόμων, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Με αφορμή λοιπόν, την 21η Μαρτίου, σου προτείνουμε τις 8 ταινίες κατά του ρατσισμού που πρέπει να δεις. Αυτές οι ταινίες έγραψαν τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο γιατί μίλησαν ένα θέμα τόσο σοβαρό με εξαιρετικό τρόπο.

Οι ταινίες κατά του ρατσισμού που πρέπει να δεις

#1. «Green Book»

Νούμερο ένα στη λίστα βάζουμε τη φετινή νικήτρια των Όσκαρ. Η ταινία «Green Book» μας μεταφέρει στο 1960. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», εγχειρίδιο που τους υποδεικνύει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς.

#2. «12 Years a Slave»

Ο Solomon Northup είναι ένας Αφροαμερικανός οικογενειάρχης ο οποίος ζει ελεύθερος στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη. Θα απαχθεί όμως από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει την αληθινή του ταυτότητα.

#3. «American History X»

Ένας Αμερικανός νεοναζί, αποφυλακίζεται έπειτα από το φόνο δύο μαύρων και προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους. Μια εκπληκτική ερμηνεία τόσο από τον Edwart Norton όσο και από τον Edward Furlong.

#4. «Moonlight»

Η ταινία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός ομοφυλόφιλος, καθώς ενηλικιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Οι εξαρτήσεις και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας.

Διάβασε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network