Όταν το παιδί μας μάς ζητάει να το πάρουμε από την κατασκήνωση

Όταν το παιδί μας μάς ζητάει να το πάρουμε από την κατασκήνωση

Είναι πολύ λογικό το παιδί μας να νιώθει άβολα την πρώτη φορά που βρίσκεται για μερικές μέρες μακριά μας με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. H ομάδα του Parenting.gr μας δίνει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε το αίτημα του παιδιού να επιστρέψει στο σπίτι νωρίτερα από την κατασκήνωση. 

Όλοι αισθανόμαστε άβολα σε νέες καταστάσεις που δεν ξέρουμε ακριβώς τί να περιμένουμε. Από την άλλη, αυτές ακριβώς οι καταστάσεις είναι που μάς βοηθούν να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας και να ωριμάσουμε. Και επειδή οι γονείς το γνωρίζουμε αυτό, θέλουμε να προσφέρουμε αντίστοιχες εμπειρίες στα παιδιά μας. 

Συχνά, η πρώτη φορά που τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με μία τέτοια εμπειρία είναι η καλοκαιρινή κατασκήνωση. Είτε όμως έχουν πάει με χαρά ή με επιφυλακτικότητα, υπάρχει πάντα η περίπτωση να αισθανθούν άγχος και αγωνία τις πρώτες μέρες και να μάς ζητήσουν να φύγουν. Τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν αυτούς τους αρχικούς ενδοιασμούς και να δώσουν μία ευκαιρία σε μία πιθανή εμπειρία ζωής;  

Ακούστε το παιδί

Όταν επικοινωνήσετε με το παιδί και σάς εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ακούστε το. Δείξτε κατανόηση: ‘Ναι, πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο την πρώτη μέρα που νύχτωσε και ήσουν μακριά από το σπίτι αγχώθηκες ε;’ ΄Το καταλαβαίνω αγάπη μου ότι είναι δύσκολο.. για όλους θα ήταν δύσκολο αυτό.’ ‘Α, τώρα κατάλαβα! Έψαχνες να βρεις το φακό σου και ανησύχησες μήπως δε βρεις την τουαλέτα.’ ‘Αναρωτιέσαι πώς θα περάσει ο χρόνος ε; Ναι, κατάλαβα. Σου φαίνεται ήδη πολύς!’ Κ.ο.κ. Απλώς ακούστε το, αναγνωρίστε τη δυσκολία του, αφήστε το να μιλήσει χωρίς να προτείνετε λύσεις. Σε κάθε τί που λέτε, κάντε μία παύση για να σας πει αυτό που θέλει. Όταν έχουμε ακουστεί, μπορούμε να επεξεργαστούμε μέσα μας αυτό που μάς φοβίζει και να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις, και την ίδια στιγμή, νιώθουμε αμέσως καλύτερα, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποιον κοντά μας που μάς καταλαβαίνει. 

Ενθαρρύνετέ το

Πείτε: ‘Όλοι αισθανόμαστε άβολα σε μία νέα κατάσταση. Είναι απόλυτα λογικό να νιώθεις έτσι.’ ‘Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά να σου πω κάτι; Μπορούμε να κάνουμε δύσκολα πράγματα.’ ‘Θα τα καταφέρεις θα δεις.’  ‘Είναι οκ να νιώθουμε άβολα καμιά φορά.’  

Διερευνήστε τους φόβους του

‘Ναι, το καταλαβαίνω ότι αυτό σε ανησυχεί. Ποιό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;’ ‘Αν σου συνέβαινε το τάδε, τί θα μπορούσες να κάνεις;’ Συζητήστε.

Στην παραμικρή του νίκη, επαινέστε το

‘Τί ωραία που έπαιξες ποδόσφαιρο σήμερα και σου είπαν ότι είσαι καλός! Πρέπει να είσαι πολύ περήφανος για τον εαυτό σου.’ ‘Είδες που κατάφερες να τα κάνεις όλα τόσο ωραία; Έπλυνες τα δόντια σου, έστρωσες το κρεβάτι το πρωί, μπράβο σου. Δεν είναι απλό να τα  κάνεις όλα αυτά χωρίς να είμαστε εκεί να σου τα θυμίζουμε.’ 

Θυμίστε του προηγούμενες νίκες

‘Θυμάσαι εκείνη τη φορά που δεν ήθελες καθόλου να πας στην εκδρομή; Και τελικά γύρισες ενθουσιασμένη!’ ‘Ήθελες απλώς λίγο χρόνο.’ ‘Θυμάσαι πώς γνώρισες το φίλο σου το Νίκο; Του είχες μιλήσει μία φορά τυχαία και μετά παίξατε για ώρα. Και τώρα είστε τόσο καλοί φίλοι!’  

Μιλήστε με τους ομαδάρχες

Διερευνήστε αν η δυσαρέσκεια είναι γενικευμένη, ή αν το παιδί την εκφράζει μόνο σε εσάς. Συχνά, τα παιδιά επικοινωνούν σε εμάς τα αρνητικά και αφήνουν απ’έξω τα θετικά. Είναι η ώρα που μπορούν να εκφράσουν όλο το άγχος και τη δυσκολία που έχουν βιώσει αυτές τις πρώτες μέρες. Οι ομαδάρχες θα σάς βοηθήσουν να καταλάβετε αν υπάρχει όντως λόγος να το πάρετε από την κατασκήνωση.  

Αποφύγετε να πείτε στο παιδί σας ότι θα το πάρετε

Αν το παιδί περιμένει ότι σε μερικές μέρες θα πάμε να το πάρουμε, απλώς περιμένει να περάσει ο χρόνος για να φύγει, και δεν κάνει την απαραίτητη προσπάθεια για να ενταχθεί και να νιώσει πιο άνετα στον χώρο. Αν του έχετε πει ότι θα το πάρετε, μην ανησυχείτε. Πείτε του ότι ‘Δε θα περάσουμε να σε πάρουμε ακόμα, αλλά θέλουμε να μάς λες καθημερινά πώς είσαι, εντάξει;’ ‘Ανυπομονούμε να ακούσουμε από αύριο πως πας.’ ‘Είμαστε καθημερινά σε επικοινωνία με τον ομαδάρχη σου για να δούμε πώς πάς, και θα παραμείνουμε σε επικοινωνία ακόμα και αν μάς πεις ότι περνάς καλά.’ Με λίγα λόγια, δείξτε το ενδιαφέρον που το παιδί θέλει να ξέρει ότι έχετε και ότι το σκέφτεστε στη δυσκολία του, ώστε να καθησυχαστεί. 

Αν πάρετε το παιδί από την κατασκήνωση

Καλωσορίστε το με ενθουσιασμό, δείξτε του πόσο σάς έλειψε αυτές τις μέρες. Αν εκφράσει οποιαδήποτε απογοήτευση με τον εαυτό του, πείτε του ‘Αγάπη μου, δεν ένιωθες άνετα και μάς το είπες. Δε πειράζει που έφυγες, αυτό που έχει σημασία είναι που εκφράζεις αυτό που νιώθεις. Του χρόνου, μπορείς να δοκιμάσεις πάλι.’ ‘Ο λόγος που πας έτσι και αλλιώς, είναι για να περάσεις καλά, έτσι δεν είναι;’ Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει πλήρη αποδοχή στην επιλογή του καθώς και να έχει και άλλες ευκαιρίες να δοκιμάσει στο μέλλον έτσι ώστε να μην αποθαρρυνθεί. 

 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network