5 λόγοι για τους οποίους επιλέγω βιολογικό γάλα για το παιδί μου

Almiron Bio

Η διατροφή των παιδιών μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τη σωματική και νοητική τους υγεία. Όπως ήδη ξέρουμε, τα έξι πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού χαρακτηρίζονται ως περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης και οι διατροφικές επιλογές αυτού του διαστήματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ως ενήλικας. Ως γονείς, προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε καθημερινά σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών μας και αναζητούμε πάντα την καλύτερη δυνατή επιλογή για εκείνα.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές οικογένειες επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για τα καθημερινά γεύματα των παιδιών τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη δράση των τοξικών ουσιών που έχουν συνήθως τα συμβατικά τρόφιμα τόσο λόγω του βάρους τους το οποίο είναι μικρότερο και οδηγεί στη μεγαλύτερη συγκέντρωση των ουσιών αυτών στο σώμα τους, όσο και λόγω των «ανώριμων» ακόμα αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τι είναι, όμως, τα βιολογικά προϊόντα και η βιολογική καλλιέργεια;

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μια γεωργική μέθοδος που αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων με τη χρήση φυσικών ουσιών και διεργασιών. Οι βιολογικές τροφές παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες που λαμβάνονται χωρίς τη χρήση τεχνιτών λιπασμάτων και εντομοκτόνων και από ζωικές πρώτες ύλες στην παραγωγή των οποίων τα ζώα μεγαλώνουν χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών σε περιβάλλον που μοιάζει με το φυσικό τους. Επίσης, οι χορηγούμενες πρώτες ύλες για την παραγωγή βιολογικών τροφών δεν πρέπει να προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ενώ και η επεξεργασία τους αποκλείει κάθε είδους ακτινοβολία ή διατροφικά πρόσθετα.

Παρακάτω, εστιάζω στη βασική τροφή των πρώτων χρόνων της ζωής ενός παιδιού και μοιράζομαι μαζί σας 5 λόγους για τους οποίους θα επέλεγα βιολογικό γάλα για τη διατροφή του. Φυσικά, η σοβαρή αυτή απόφαση είναι κάτι που θα πρέπει να δείτε εσείς ως οικογένεια συζητώντας τις ανάγκες και τις σκέψεις σας με τον παιδίατρό σας.

1. Η βιολογική γεωργία υποστηρίζει το περιβάλλον

Η βιολογική γεωργία ευνοεί την συντήρηση ενός οικολογικά ποικιλόμορφου περιβάλλοντος μέσω της ενεργητικής ενθάρρυνσης περισσότερων άγριων ζώων στα αγροκτήματα. Οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλλουν σε μια αειφόρο ανάπτυξη. Οι αγρότες που παράγουν βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους, όπως η χρήση κοπριάς, η κομποστοποίηση και η προσεκτική αμειψισπορά για να διατηρήσουν τα εδάφη γόνιμα και να αποτρέψουν τη διάβρωση τους. Έτσι, οι βιολογικές φάρμες, αναπτύσσουν τις καλλιέργειές τους χωρίς την ανάγκη τεχνιτών λιπασμάτων.

2. Η βιολογική γεωργία υποστηρίζει την καλή διαβίωση των ζώων

Η βιολογική γεωργία εφαρμόζει υψηλά πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων, επιμένοντας σε προσβάσιμους χώρους για να βόσκουν και να αναζητούν την τροφή τους πιο φυσικά – έχοντας άφθονο χώρο. Οι συνθήκες που ζουν και τρέφονται πλησιάζουν -όσο γίνεται- στη φυσική τους συμπεριφορά. Η επαφή του ζώου με την ύπαιθρο και τον άνετο χώρο διαβίωσης, πέραν του σεβασμού που πρέπει να δείχνουμε σε έναν ζωντανό οργανισμό για την άνετη διαβίωση του, έχει άμεσο αντίκτυπο και στα προϊόντα που καταναλώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζώα ασκούνται, τρέφονται με φρέσκο χορτάρι, ενώ η καθημερινή άσκηση και η επαφή με τη φύση, τους χαρίζει καλύτερη υγεία, αποφεύγοντας έτσι την προληπτική και αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών και φαρμάκων. Η ηθική αντιμετώπιση των ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο των πρακτικών εκτροφής της βιολογικής παραγωγής.

3. Τα βιολογικά προϊόντα, το βιολογικό γάλα και τα οφέλη του

Ως γονείς θα ξέρετε ήδη πως, τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα που μεγαλώνουν με συμβατικές συνθήκες εκτροφής εντείνει το πρόβλημα και ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση επιδημιών και επικίνδυνων νέων στελεχών που θα πλήττουν τους ανθρώπινους πληθυσμούς. Στις βιολογικές/οργανικές εκτροφές η χρήση αντιβιοτικών είναι σαφώς μικρότερη. Το πιστοποιημένο βιολογικό γάλα παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση συνθετικών αυξητικών ορμονών και αντιβιοτικών.

Επίσης, όπως είπαμε και παραπάνω, η υψηλότερη περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, των ματιών, της καρδιάς, των αρθρώσεων και του νευρικού συστήματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάλιστα, μελέτες αναφέρουν ότι η χαμηλότερη αναλογία Ω-6 προς Ω-3 λιπαρών οξέων παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών. Πολλές πρόσφατες έρευνες μάς δίνουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση οργανικών τροφών μπορεί να μειώσει σημαντικά την εκδήλωση αλλεργίας και εκζέματος στα βρέφη, όπως, επίσης, την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά.(4)

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη ο κίνδυνος παχυσαρκίας σε ανθρώπους που κατανάλωναν βιολογικές τροφές ήταν 11% μικρότερος.(2)

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η κατανάλωση οργανικών φρούτων και λαχανικών από τη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας.(1)

4. Τα οφέλη του βιολογικού έναντι του συμβατικού γάλακτος

Το βιολογικό γάλα έχει υψηλή θρεπτική αξία και υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, μέταλλων και ιχνοστοιχείων λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενώ είναι ταυτόχρονα ασφαλές λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε εντομοκτόνα, νιτρικά, βαρέα μέταλλα και ενέχει μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και δηλητηριάσεων, συγκρινόμενο πάντα με το συμβατικό γάλα.

Αναλυτικότερα, το βιολογικό αγελαδινό γάλα υπερτερεί του συμβατικού σε καλά λιπαρά οξέα. Επίσης, περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου και α-τοκοφερόλης. Μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη απέδωσε τις διαφορές στη σύσταση του οργανικού γάλακτος στην ελεύθερη βόσκηση που επιδιώκεται στις οργανικές φάρμες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το βιολογικό αγελαδινό γάλα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και συζευγμένο λινολενικό οξύ (CLA) από το συμβατικό αγελαδινό γάλα. (3)

5.  Almiron BIO 2 & 3: Βιολογικό ρόφημα γάλακτος χωρίς φοινικέλαιο

Μια επιλογή που εμπιστευτήκαμε και είναι εμπνευσμένη από 50 χρόνια έρευνας στο μητρικό γάλα. Τα Almiron ΒΙΟ συνδυάζουν την επιστημονική εμπειρία της Nutricia με τα βιολογικά συστατικά. Η πατενταρισμένη σύνθεση του βιολογικού γάλακτος Almiron ΒΙΟ 2 περιέχει συστατικά που βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος*.

Τα Almiron BIO 2 & 3 (Almiron BIO 2, 2ης βρεφικής ηλικίας και Almiron BIO 3, νηπιακό ρόφημα γάλακτος) είναι βιολογικά ροφήματα γάλακτος ειδικά μελετημένα για να καλύπτουν τις ανάγκες μιας διαφοροποιημένης διατροφής, χωρίς φοινικέλαιο.

Τα Almiron BIO 2 και 3 είναι βασισμένα στις αρχές της βιολογικής εκτροφής αγελάδων και τους Κανονισμούς ης Ε.Ε. που διέπουν παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα 2ης βρεφικής ηλικίας. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα αναλυτικά στοιχεία και στις ετικέτες που θα βρείτε εδώ κι εδώ αντίστοιχα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας και κάντε την επιλογή που εξυπηρετεί και ταιριάζει καλύτερα στη δική σας μοναδική οικογένεια.

Το Almiron BIO 2 και το Almiron BIO 3 περιέχουν συστατικά με πρεβιοτική δράση:

  • Το μοναδικό μίγμα GOS/FOS: Γαλακτο- και Φρουκτο – ολιγοσακχαρίτες (GOS/FOS), οι οποίοι μιμούνται τη δομή των ολιγοσακχαριτών του μητρικού γάλακτος.
  • Bιταμίνες C* & D*, οι οποίες συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής.

Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα:

  • Ωμέγα-3 (DHA & ALA)**, το ALA συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.
  • Ωμέγα-6 (ARA)**

*Περιέχει βιταμίνες C & D που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

**όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

5 λόγοι για τους οποίους επιλέγω βιολογικό γάλα για το παιδί μου

Υπενθυμίζεται ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος. Το προϊόν αποτελεί μέρος μιας διαφοροποιημένης διατροφής και δεν είναι υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, αλλά ένα γάλα ειδικά προσαρμοσμένο για τη διατροφή των βρεφών. Συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας σε περίπτωση που ξεκινήσετε διατροφή με ξένο γάλα.

Αlmiron BIO 2_Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91325/01-10-2021

Almiron BIO 3_ Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91371/01-10-2021

Πηγές

  • 1. Organic food and health.. Glibowski P. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(2):131-136.
  • 2. Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Bhagavathula AS, et al. Healthcare (Basel). 2022
  • 3. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Średnicka-Tober D et al.. Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):1043-60.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network