8 αλήθειες για το θηλασμό – για μαμάδες και μπαμπάδες

αλήθειες για το θηλασμό

Δύο ειδικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας λένε μερικές σημαντικές αλήθειες για το θηλασμό.

Από την Ξένια Χατζηθωμά, βοηθό μητρότητας, σύμβουλο θηλασμού (CBI), εκπαιδεύτρια γονέων Attached at the Heart, www.thisisyourmotherhood.com και την Ίρις Χατζητζάνου, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια

Ήταν λίγο πριν την γέννηση του πρώτου μου παιδιού, όταν ρωτήθηκα για πρώτη φορά εάν είχα σκοπό να θηλάσω. Μου φάνηκε περίεργη ερώτηση και χωρίς πολλή σκέψη απάντησα θετικά. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που ήξερα για το θηλασμό, πριν ακόμα γίνω μητέρα, είναι ότι ήθελα να θηλάσω. Δεν γνώριζα τότε τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός τόσο στο μωρό μου όσο και σε εμένα. Δεν ήξερα πόσο βοηθητική θα ήταν η υποστήριξη που χρειάστηκα σε αυτό το ταξίδι. Δεν γνώριζα ακόμη ότι, αν και ο θηλασμός είναι το φυσικό επόμενο βήμα μετά τον τοκετό, θα χρειαζόμουν εξάσκηση, επιμονή και υπομονή που δεν ήξερα καν ότι διέθετα.

Έχοντας βιώσει προσωπικά τη μαγεία αλλά και την απαιτητικότητα του θηλασμού, και έχοντας υποστηρίξει νέες μητέρες στις δικές τους εμπειρίες, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που αξίζει η κάθε μέλλουσα και νέα μητέρα (και πατέρας) να γνωρίζει πριν ακόμα υποδεχτεί το νέο τους μωρό στον κόσμο.

Η προετοιμασία μετράει

Όπως σε καθετί καινούριο που μαθαίνουμε στη ζωή μας, η προετοιμασία και η σωστή ενημέρωση είναι πολύτιμη και μας προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για το ξεκίνημα αυτής της σχέσης που λέγεται θηλασμός. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη περίοδος για την ενημέρωση σχετικά με το θηλασμό. Για τη μέλλουσα μητέρα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης μέσα από μαθήματα θηλασμού ή/και εξατομικευμένες συναντήσεις με σύμβουλο θηλασμού.

Μια μοναδική επαφή

Η επαφή «δέρμα με δέρμα» και η στενή σχέση βρέφους-μητέρας απευθείας μετά τον τοκετό παρέχουν ευεργετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική υγεία και των δύο, καθώς και για το θηλασμό.

Ζήτησε έγκαιρα βοήθεια

Ο θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος να θρέψεις το μωρό σου, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και εύκολος. Ο πόνος, η έντονη ενόχληση, ο τραυματισμός της θηλής ως σημάδια ενδέχεται να σημαίνουν ότι χρειάζεσαι υποστήριξη και εάν την λάβεις νωρίς πολλά από αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.

Άκου εσένα και το μωρό σου

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network