Μπορούν οι σκέψεις της εγκύου να επηρεάσουν την προσωπικότητα του μωρού της;

Μπορούν οι σκέψεις της εγκύου να επηρεάσουν την προσωπικότητα του μωρού της;

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ξοδεύει πολύ χρόνο για να βεβαιωθεί ότι το μωρό της παίρνει όλα όσα χρειάζεται. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να βάλουν κάποιο βάρος, να αναπτύξουν όλα τα μέρη και τα όργανα του σώματός τους και ότι ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται.

Γνωρίζουμε ότι καθώς ένα μωρό μεγαλώνει, γίνεται νήπιο και μετά παιδί, η προσωπικότητά του αρχίζει να ανθίζει και να λάμπει, αλλά από πού προέρχεται; Πόσα κληρονομεί και πόσα είναι επίκτητα; Είναι μια μίξη και των δύο; Ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι η προσωπικότητα είναι ένας συνδυασμός φύσης και ανατροφής, η ανάπτυξη ξεκινά από τη μήτρα. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για να ανακαλυφτεί τι συμβαίνει στην εγκυμοσύνη που διαμορφώνει την προσωπικότητα ενός ατόμου. Και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το μυαλό μιας εγκύου μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα ενός μωρού κι αυτό είναι μια σημαντική υπενθύμιση για τις μέλλουσες μαμάδες να προσέχουν την ψυχική τους κατάσταση ενώ είναι έγκυες.

Το υποσυνείδητο

Σύμφωνα έρευνα που δημοσίευσε το Mom Junction, αμέσως μετά τη σύλληψη, το έμβρυο έχει ήδη ένα ορισμένο επίπεδο συνείδησης. Ενώ μπορεί να είναι υποσυνείδητο για λίγο, θεωρείται αρκετά «ενεργό» ώστε το μωρό να μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες και να προετοιμαστεί για όλα όσα έρχονται. Αυτό σημαίνει ότι μια ήρεμη και χαρούμενη κατάσταση είναι πραγματικά σημαντική στην εγκυμοσύνη, από την αρχή.

Το άγχος

Σύμφωνα με έρευνα του Being The Parent, οι μητέρες που δήλωσαν ότι είχαν μια δύσκολη και αγχωτική εγκυμοσύνη ανέφεραν ότι τα μωρά τους έγιναν υπερβολικά ευαίσθητα και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το άγχος. Οι μητέρες που είχαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό μωρά που ήταν λυπημένα πιο συχνά. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι μητέρες που είχαν μια σχετικά εύκολη και ευτυχισμένη εγκυμοσύνη είχαν μωρά που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών – ενώ γίνονται για να ανακαλύψουν όσα περισσότερα γίνεται για την καλύτερη ανάπτυξη των εμβρύων- συχνά πανικοβάλλουν τις εγκυμονούσες. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορούν να είναι όλα τέλεια. Μέσα σε 9 μήνες μια γυναίκα μπορεί να ζήσει δύσκολες καταστάσεις και να νιώσει ένα σωρό συναισθήματα. Ένα κλάμα, μια αγχωτική στιγμή δεν πρόκειται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το μωρό σε καμιά περίπτωση, αλλά καλό είναι κάθε έγκυος να δημιουργήσει γύρω της ένα ήρεμο και χαρούμενο περιβάλλον, ώστε να περάσει όσο τον δυνατόν πιο όμορφη εγκυμοσύνη.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network