“Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά απεικονιστικό έλεγχο μαστού όταν χρειάζεται, είτε θηλάζουν είτε όχι”

"Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά απεικονιστικό έλεγχο μαστού όταν χρειάζεται, είτε θηλάζουν είτε όχι"

Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης έλαβε ένα mail από μια θηλάζουσα μητέρα και το δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook προς ενημέρωση όλων.

Μέιλ από θηλάζουσα μητέρα

“Γιατρέ καλημέρα. Είμαι η μαμά του…, 4 χρονών και θέλω να σας ρωτήσω για μια εξέταση. Πήγα στο μαστολόγο, από την εξέταση δεν βρήκε κάτι, αλλά μου είπε να κάνω μαστογραφία ενώ λόγω θηλασμού μου έλεγε να μην κάνω. Θηλάζω ακόμα, μια φορά την ημέρα. Δεν είναι κακό για το παιδί μου να κάνω μαστογραφία;  Το παρακάτω δεν ξέρω γιατί σας το γράφω καθώς ειδικότητά σας δεν είναι. Η μητέρα και η θεία μου έφυγαν από καρκίνο του μαστού και ωοθηκών αντίστοιχα. Η μητέρα μου κάνοντας εξετάσεις γονιδιακές, αφού διαγων΄στηκες ο καρκίνος βρήκε ότι είχε κληρονομήσει το γονίδιο που αφορούσε τς ωοηθήκες αλλά νόσησε στον μαστό. Δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, πείτε μου αν είναι κακό για το παιδί μου να κάνω μαστογραφία και θα δω αν θα κάνω ούτως ή άλλως”.

Η απάντηση του γιατρού

Μα μέχρι πότε επιτέλους; Αυτό είναι ένα από τα πράγματα – τα πολλά – παραπληροφόρησης σε σχέση με τον θηλασμό που άνετα μπορούν να θεωρηθούν νομικά εγκληματική ιατρική αμέλεια. Είναι δυνατόν να λέγεται σε γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο μαστού από επαγγελματία γιατρό σήμερα ότι δεν μπορεί να κάνει μαστογραφία και λοιπό απεικονιστικό έλεγχο “επειδή θηλάζει”; Έχω βαρεθεί να ακούω πια για θηλάζουσες μητέρες που για 3-4-5 χρόνια που θηλάζουν 1-2-3 παιδιά δεν ελέγχονται “επειδή θηλάζουν”, “για να μην κάνουν κακό στο παιδί”, γιατί τους λένε ότι πρέπει να αποθηλάσουν και μετά να κάνουν.

Θα το πω μια και καλή: Όλες οι γυναίκες που έχουν ένδειξη να κάνουν έλεγχο μαστού απεικονιστικό πρέπει να το κάνουν τακτικά, είτε θηλάζουν είτε όχι. Συζητήστε με τους γιατρούς σας γυναικολόγο μαστολόγο, ακτινολόγο κλπ, αν σας λένε τα αντίθετα είναι επικίνδυνα ανενημέρωτοι και πρέπει να προστατέψετε την υγεία σας και να βρείτε άλλον.

Άδειασμα στήθους – με παιδί, χέρι ή θήλαστρο – σχολαστικό αμέσως πριν οποιοδήποτε απεικονιστικό έλεγχο και γίνονται ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ κανονικά. Και οι μαγνητικές αξονικές με τα συνήθη σκιαγραφικά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network