Κατασπατάληση φαρμάκων στην Ελλάδα – “Αλλά είπαμε, η χώρα μας είναι χουβαρδάρικη, large”

Κατασπατάληση φαρμάκων στην Ελλάδα -  "Αλλά είπαμε, η χώρα μας είναι χουβαρδάρικη, large"

Φάρμακο Synagis, μονοκλωνικά αντισώματα palivizumab ενάντια στον ιο RSV που προκαλεί βρογχιολίτιδες.

Η σύσταση είναι να γίνεται σε πρόωρα ή άρρωστα νεογνά κατά τους μήνες που η βρογχιολιτιδα είναι σε έξαρση, δηλαδή τους χειμερινούς.

Γίνεται μια φορά το μήνα μια ένεση. Η εταιρία φέρνει το φάρμακο σε μια συσκευασία με ένα μπουκαλάκι του 1ml, το οποίο φυσικά λόγω της ειδικής τεχνολογίας είναι πανάκριβο, εκατοντάδες ευρώ το κομμάτι. Η συγκέντρωση του φαρμάκου είναι 100mg/1ml, και η δόση που πρέπει να γίνεται κάθε φορά 15mg/kg του μωρού. Εφόσον όμως μιλάμε για βρέφη πρόωρα, πολλά από αυτά ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν πολύ χαμηλό βάρος, 1.5 ή 2 ή 3 κιλά. Άρα τουλάχιστον το μισό μπουκαλάκι κάθε φορά για μια ένεση πετιέται – εκατοντάδες ευρώ δηλαδή!

Το φάρμακο έχει στόχο να δίνεται ατομικά σε κάθε πρόωρο που βγαίνει από την μονάδα νεογνών και πάει σπίτι, για τους πρώτους χειμερινούς μήνες της ζωής του. Η εταιρία θα μπορούσε να έχει πιο μικρές ατομικές συσκευασίες έστω του μισού ml ή και λιγότερο για να μην γίνεται σπατάλη αυτού του πολύτιμου φαρμάκου. Η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει το ίδιο και να πιέσουν για πιο εξατομικευμένες και λογικές συσκευασίες.

Το θέμα της κατασπατάλησης φαρμάκων δεν το αγγίζει κανείς στην Ελλάδα. Χρόνια τώρα οι αντιβιώσεις κυκλοφορούν σε συσκευασίες που στις συνήθεις δόσεις καλύπτουν τα παιδιά για 5-6 μέρες, όταν οι θεραπείες είναι συνήθως για 7-8 μέρες, με αποτέλεσμα να γράφονται συνέχεια δεύτερα μπουκάλια που μόλις ανοίγονται, ή πετιούνται, ή “να δώσουμε και στον αδερφό που αρρώστησε” ή “να το κρατήσουμε στο ντουλάπι μήπως χρειαστεί στο μέλλον”.

Ακόμα θυμάμαι την αντίστοιχη τακτική στο NHS στη Βρετανία, όπου ο γιατρός γράφει ακριβώς τον αριθμό των χαπιών ή των ml που προτείνει ως θεραπεία και στο φαρμακείο μετράνε ένα ένα τα χάπια ή τα ml μπροστά στον ασθενή, ούτε λίγο παραπάνω.

Το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β μπήκε στον πρόγραμμα εμβολιασμών στη Βρετανία αφού έγινε διαπραγμάτευση τιμής με την εταιρία και μειώθηκε δραστικά η τιμή του. Εδώ είναι εκτός προγράμματος εμβολιασμών, αλλά με πολλαπλή πίεση στους γονείς να γίνει με δικό τους κόστος από την εταιρία με άμεση διαφήμιση και από γιατρούς, με την τιμή να παραμένει ίδια και πάνω απο 100 ευρώ σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά είπαμε, η χώρα μας είναι χουβαρδάρικη, large.

Στέλιος ΠαπαβέντσηςΠαιδίατρος, MRCPCH DCH IBCLC

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network