Ύπνος και νεογέννητα: 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Ύπνος και νεογέννητα: 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Ο ύπνος είναι ένα από τα τρία πράγματα που όλοι οι νέοι γονείς σκέφτονται όταν επιστρέφουν στο σπίτι με το μωρό τους. Πότε θα κοιμηθείς εσύ και πότε και πόσο θα κοιμηθεί το μωρό. Τα μωρά δεν κοιμούνται, όπως λένε, σαν μωρά και ακόμα προσπαθείς να προσαρμοστείς στα νέα απαιτητικά προγράμματα και στις νέες συνήθειες. Ναι, κυκλοφορούν πολλές συμβουλές για τον ύπνο του μωρού και μέθοδοι για να καταφέρετε να κοιμηθείτε όλοι λίγο παραπάνω, τις οποίες κάθε μαμά αξιολογεί και επιλέγει τελικά για το μωρό της. Καθώς, όμως, η εξάντληση χτυπάει την πόρτα τόσο της μαμάς όσο και του μπαμπά, υπάρχουν και 6 λάθη που σχεδόν όλοι οι νέοι γονείς κάνουν όταν προσπαθούν να προσαρμοστούν στο θέμα “ύπνος”:

1. Υποθέτεις ότι αυτή η φάση θα κρατήσει για πάντα και απογοητεύεσαι

Μερικά μωρά κοιμούνται τυχαία όλη τη νύχτα πριν καν κλείσουν μήνα και κάποια άλλα κοιμούνται ανά μισάωρα. Αυτή η κατάσταση δεν θ κρατήσει για πάντα. Τα μωρά περνάνε διάφορες φάσεις ανάπτυξης και οι ανάγκες και οι συνήθειές τους αλλάζουν. Ένα μωρό που κοιμάται 4-5 ώρες σερί μπορεί στους 4 μήνες να περάσει μια φάση που ξυπνάει συνέχεια κι ένα μωρό που δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου (συνεχόμενα) μια μέρα ή μια νύχτα (καλύτερα) θα κοιμηθεί 6 ώρες σερί.

2. Σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ με το μωρό στην αγκαλιά

Έχει συμβεί σχεδόν σε όλες. Κι όσο εύκολο κι αν είναι, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), θεωρεί αυτό το είδος συν-κοιμήσεως σε καναπέ ή πολυθρόνα ένα σοβαρό κι επικίνδυνο λάθος λόγω του κινδύνου πτώσης ή πνιγμού του μωρού. Είναι προτιμότερο να είσαι σε ένα κρεβάτι ή σε στρωματάκι στο πάτωμα χωρίς κουβέρτες και μαξιλάρια γύρω σας.

3. Αφήνεις το μωρό σου να κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Τα μωρά συχνά αποκοιμιούνται στο κάθισμα του αυτοκινήτου και οι μαμάδες δεν θέλουμε να τα ξυπνήσουμε. Σύμφωνα με την AAP, όμως, αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια του μωρού, καθώς το κεφάλι του μωρού μπορεί να πέσει προς τα εμπρός και να πάρει τέτοια θέση που να δυσκολεύεται να αναπνέει. Οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσεις τον χρόνο που περνά το μωρό σου σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου σε 30 λεπτά και για αναπτυξιακούς λόγους, ενώ όταν είσαι στο σπίτι καλό είναι να το μεταφέρεις από το καθισματάκι στο λίκνο ή σε ένα relax.

4. Κάποιες πάντες κούνιας είναι απλά χαριτωμένες

Οι πάντες κούνιας έχουν απαγορευτεί στην Αμερική καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας του μωρού που έχει αρχίσει να κουνιέται στον ύπνο του και να γυρνάει. Μάλιστα, πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να χτυπήσει στο ξύλο της κούνιας παρά να σφηνώσει σε μια ακατάλληλη πάντα κούνιας.  Φυσικά, υπάρχουν πάντες ειδικά σχεδιασμένες και μελετημένες για ασφαλή ύπνο των μωρών στην κούνια.

5. Εάν δεν σε βολεύει, δεν χρειάζεται να κοιμάσαι στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σου μετά τους 6 μήνες

Αυτό είναι δύσκολο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει πως ένα μωρό πρέπει να μοιράζεται την κρεβατοκάμαρα με τους γονείς του για 6 μήνες και ιδανικά για έναν ολόκληρο χρόνο. Κάποιους γονείς όμως δεν τους βολεύει καθώς το μωρό ξυπνάει πιο συχνά όταν ακούει ή μυρίζει τη μαμά και τον μπαμπά. Εάν θέλεις να ξεκινήσεις κάποια μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου ή πιστεύεις ότι το μωρό σου κοιμάται γαλήνια όταν δεν είσαι στο ίδιο δωμάτιο, τότε μπορείς να το κάνεις χωρίς τύψεις μετά τους 6 μήνες.

6. Μην βασίζεσαι στα μόνιτορ υψηλής τεχνολογίας

Τα μόνιτορ με οθόνη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχουν οι νέοι γονείς. Βλέπεις το μωρό σου όπου κι αν είσαι, ενώ κάνεις δουλειές ή χαλαρώνεις. Αν κάνει κάποιο θόρυβο ή αρχίσει να κουνιέται μπορείς απλά να δεις αν ξύπνησε χωρίς να μπεις στο δωμάτιο και προκαλέσεις αναστάτωση. Υπάρχουν όμως και κάποια μόνιτορ με αισθητήρες που μετρούν τον καρδιακό ρυθμό και το οξυγόνο που μπορεί να προκαλέσουν  ψευδείς συναγερμούς που προκαλούν άγχος στους γονείς και οδηγούν σε περιττές επισκέψεις και εξετάσεις.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network