Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ακμή στην εγκυμοσύνη

Συνεργάστηκε ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος δερματολόγος στα LASER και επιστημονικός διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics

Ορισμένες γυναίκες αναγνωρίζονται αμέσως πως είναι έγκυες από την “μαγική λάμψη” και την καθαρότητα που εκπέμπει το πρόσωπό τους. Όμως, δεν είναι όλες τυχερές. Με το που μένουν έγκυες ή το αργότερο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της κύησης εκδηλώνουν συμπτώματα ακμής. Μάλιστα, για μερικές, η ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού, μπορεί να είναι αφορμή έντονης ανησυχίας.

Ακμή στην εγκυμοσύνη. Πόσο συνηθισμένη είναι;

Η ακμή είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, μία στις δύο εγκύους μπορεί να εμφανίσει ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σοβαρής μορφής. Το αν θα εμφανίσετε ή όχι ακμή ενώ είστε έγκυος είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, η πιθανότητα μεγαλώνει όταν υπάρχει ιστορικό ακμής ή ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή αν συνηθίζατε να εμφανίζετε συμπτώματα ακμής στο δέρμα σας στην αρχή κάθε εμμήνου κύκλου. Εάν δεν εμφανίσετε ακμή κατά τους πρώτους τρεις μήνες της κύησης, τότε είναι σχεδόν απίθανο να εμφανίσετε μέσα στους επόμενους μήνες της εγκυμοσύνης.

Τι προκαλεί την ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η ακμή κατά την εγκυμοσύνη κλινικά έχει τα ίδια συμπτώματα με την κοινή ακμή. Μπορεί να εκδηλωθεί με φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες ή κύστεις, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι. Η κύρια αιτία της ακμής κατά την εγκυμοσύνη είναι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών και συγκεκριμένα των ανδρογόνων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η υπερπαραγωγή αυτών των ορμονών στον οργανισμό σας αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, καθιστώντας το δέρμα σας πιο ευάλωτο σε συμφόρηση, φλεγμονή και βακτήρια.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε σημάδια ακμής στο δέρμα σας:

Με το που θα εμφανιστεί η ακμή στο δέρμα σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον εξειδικευμένο δερματολόγο. Δεν πρέπει να ξεκινήσετε καμία θεραπεία χωρίς να πάρετε την συμβουλή του, ακόμη και στην περίπτωση που δεν είστε ακόμη έγκυος αλλά επιθυμείτε να μείνετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, πως για την δική σας ασφάλεια και του μωρού σας, δεν πρέπει να καταφύγετε σε θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα.

Επίσης, δεν πρέπει να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε πήλινγκ ή καθαρισμό σε ινστιτούτο ομορφιάς, καθώς το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητο και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση. Και φυσικά, να μην πιέζετε τα σπυράκια της ακμής γιατί οι τακτικές αυτές οδηγούν σε φλεγμονές και σε σχηματισμό ουλών ακμής, που για να εξαλειφθούν χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, η φροντίδα του δέρματός σας πρέπει να γίνεται μόνο με δερμοκαλλυντικά, κατάλληλα για την δική σας περίπτωση.

Ποια είναι η ασφαλέστερη θεραπεία ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Αρχικά, για να καθορίσουμε την κατάλληλη θεραπεία, παράλληλα με το ιστορικό σας, πρέπει να κάνουμε ορμονικό και εργαστηριακό έλεγχο, καθώς και λεπτομερή ψηφιακή δερμοανάλυση. Στην περίπτωση την δική σας, η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει μεθόδους που δεν βασίζονται στη χορήγηση φαρμάκων. Η φωτοθεραπεία είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς φάρμακα. Με το καθαρό και ζωογόνο μήκος κύματος φωτός, ασκεί αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια στο πρόσωπο και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως στο στήθος ή την πλάτη, που είναι επίσης συνηθισμένες περιοχές εκδήλωσης της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της ακμής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερο δερματολογικό χειρισμό, με βάση την εμπειρία, την εξειδίκευση και τον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

INFO:

Website: https://tzermias.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network