Το «έξυπνο» ρολόι που όπως φαίνεται θα αντικαταστήσει το τεστ εγκυμοσύνης

Το «έξυπνο» ρολόι που όπως φαίνεται θα αντικαταστήσει το τεστ εγκυμοσύνης

Το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης, που ανιχνεύει μια ορμόνη στα ούρα της γυναίκας, μπορεί στο μέλλον ν’αποκτήσει ανταγωνιστή ή ακόμη και να’ναι περιττό. Επιστήμονες απ’την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σ’ένα “έξυπνο” περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος.

Όταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.), τις οποίες μπορεί να καταγράψουν οι αισθητήρες της “έξυπνης” συσκευής. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ερμηνεύει κατάλληλα τα βιολογικά σήματα και ενημερώνει τη γυναίκα με το σχετικό μήνυμα.

Χάρη στο σύστημα “βαθιάς” μάθησης που χρησιμοποιεί και της επιτρέπει να μαθαίνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικής γυναίκας, η συσκευή μπορεί να την ενημερώσει όχι μόνο πότε έμεινε έγκυος, αλλά και πότε υπάρχει το καλύτερο “παράθυρο” χρόνου για να μείνει έγκυος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μοχαμέντ Σιλάιχ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τη βρετανική “Τέλεγκραφ”. Το “έξυπνο” περικάρπιο-ρολόι Ava αναμένεται να κοστίζει περίπου 220€. Οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμές του σε πραγματικές συνθήκες ως το τέλος του 2017. Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί ν’ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Εξίσου, δηλαδή, γρήγορα με το πιο γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης που υπάρχει σήμερα.

Ο Σιλάιχ δήλωσε:
– Αντί μια γυναίκα να ξυπνά κάθε πρωί και να προσπαθεί να ουρήσει πάνω σε μια λωρίδα για ν’ανιχνεύσει την αύξηση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης, θα μπορεί, απλώς, να φορά το περικάρπιο μέρα-νύχτα. Αν η γυναίκα συνεχίσει να φορά στο χέρι της τη συσκευή κι αφότου μείνει έγκυος, μπορεί-με την κατάλληλη βελτίωση του αλγόριθμου-να λαμβάνει προειδοποιήσεις για ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα, π.χ. προεκλαμψίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα στο capital.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network