Μαμά, τι θα γίνει αν όλο αυτό δεν τελειώσει ποτέ;

COVID

Χθες βράδυ η κόρη μου κάθισε στον πάγκο της κουζίνας για να μελετήσει. Δεν θα το παραδεχόταν ποτέ, αλλά όταν το κάνει αυτό, ξέρω ότι είναι επειδή δεν θέλει να είναι μόνη στο δωμάτιό της, έτσι έμεινα στην κουζίνα κάνοντας ότι κάτι συμμαζεύω.

Μεταξύ μαθηματικών, σχολιασμού ένας λογοτεχνικού αποσπάσματος και τις ασκήσεις της στο μάθημα της ιστορίας, με βομβάρδισε με ερωτήσεις.

Και αν πάθω COVID και δεν μπορέσω να δώσω τις τελικές μου εξετάσεις;
Και αν χάσω τις εξετάσεις;
Κι αν αρρωστήσουν όλοι οι δάσκαλοί μου;
Κι αν κλείσουν ξανά το σχολείο;
Κι αν αυτό δεν τελειώσει ποτέ;

Και έκανα ό,τι μπορούσα για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις και να ανακουφίσω τους φόβους της, τους ίδιους που είχα και εγώ για εκείνη.

Καθώς προχωρούσε η συζήτηση, άκουγα την ένταση στη φωνή της, το έβλεπα στο σώμα της κάθε φορά που της έριχνα μια ματιά.
Όπως σε όλους τους άλλους  τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκαλέσει αγωνίες και στην δική μας οικογένεια.

Αντιμετωπίσαμε προκλήσεις. Αγωνιστήκαμε με την ψυχική μας υγεία.

Τελικά κατάλαβα τι έπρεπε να ακούσει η κόρη μου.

“Ξέρεις τι; Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αλλά το καλύτερό μας φαίνεται διαφορετικό αυτή τη στιγμή, από ό,τι στο παρελθόν .”

Σταμάτησα ένα δευτερόλεπτο, κοιτώντας το ταβάνι.

“Ξέρω ότι συνήθως το να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς σημαίνει πόση προσπάθεια καταβάλλεις για κάτι, αλλά το καλύτερο μπορεί να σημαίνει απλώς να δώσεις τις τελικές σου εξετάσεις και τελικά να αποτύχεις. Και αν συμβεί αυτό, θα είναι εντάξει. Μπορούμε και πάλι να βρούμε λύσεις.

Το καλύτερο μπορεί να είναι αν αρρωστήσεις, να εστιάσεις στο πώς θα αναρρώσεις. Το καλύτερο ίσως να είναι να κοιμηθείς περισσότερο αντί για να μελετήσεις περισσότερο.

Το καλύτερο μπορεί να είναι να ξυπνάς κάθε πρωί για να αντιμετωπίσεις την ημέρα, αυτή τη περίοδο.

Έπειτα πήρα μια βαθιά ανάσα και είπα: “Άκου, θέλω να ξέρεις ότι όποιο και αν είναι το καλύτερό σου αυτή τη στιγμή, είμαι απόλυτα εντάξει με αυτό. Δεν με νοιάζουν οι βαθμοί σου αυτή τη στιγμή. Απλώς νοιάζομαι για σένα. Τελεία.”

Και νομίζω ότι την είδα να εκπνέει για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, ένιωθα ότι η οικογένειά μας και πολλοί άλλοι άρχιζαν να επιστρέφουν στο παλιό τρόπο ζωής /στην κανονικότητα .Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο, γίνονταν δραστηριότητες, καθιερώθηκαν οι ρουτίνες. Προσαρμοστήκαμε σε μερικούς νέους τρόπους να κάνουμε πράγματα, επαναφέροντας κάποιες από τις παλιές ρουτίνες .

Αλλά αυτή τη στιγμή, όλοι έχουμε μια απόκριση που μοιάζει πολύ με μετατραυματικό στρες στην πανδημία και προκαλεί μεγάλο άγχος καθώς προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε αυτό που νιώθουμε αυτή τη στιγμή με τις προσδοκίες που έχουμε για το μέλλον μας.

Και ενώ έχω σκέψεις για το πώς πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα, ξέρω ότι όλα είναι εκτός ελέγχου μου αυτή τη στιγμή, επομένως μπορώ να επικεντρωθώ μόνο σε αυτά που μπορώ να ελέγξω στο σπίτι μου.

Έτσι, έδωσα την άδεια στην κόρη μου να κάνει το καλύτερο δυνατό, όποιο είναι για εκείνη αυτή τη στιγμή. Χωρίς ερωτήσεις.

Και το εννοούσα.

Επειδή οι βαθμοί της ή το πανεπιστήμιο που μπορεί να περάσει, δεν έχουν καμία σημασία αν η ψυχική της υγεία έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόν τον κόσμο, τούτη τη στιγμή.

Όλα είναι εκτός του ελέγχου των εφήβων μας αυτή τη στιγμή. Για τα παιδιά που ήδη ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους, δώστε τους την άδεια να εστιάσουν στο πώς θα ξεπεράσουν αυτή τη στιγμή.

Και να το εννοούμε όταν το λέμε. Επειδή αυτή τη στιγμή, το καλύτερό μας είναι το καλύτερο για εμάς και δεν μπορεί να συνδεθεί με βαθμολογίες ή εισαγωγή σε πανεπιστήμια.

Η ζωή των παιδιών μας εξαρτάται από εμάς.

Τελεία.

Να τα προσέχουμε και…να προσέχουμε.

Πηγή αρχικού κειμένου: Whitney Fleming Writes
Μετάφραση: Διαπροσωπικές Σχέσεις

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network