Comics | Τότε που ήμασταν παιδιά

comics

Για το τέλος, αφήσαμε τη γείτονα χώρα, Ιταλία και τρία comics:

Τον Σεραφίνο, τον Τιραμόλα και  τον Μπλεκ (0 Μπλεκ διέφερε από τα άλλα δύο καθότι είχε διαφορετική θεματική).

Ειδικά για τον Τιραμόλα θυμάμαι που συνήθιζα να λέω (και τώρα ακόμα καμιά φορά):
– Πού να φτάσω εκεί πάνω, καλέ; Ο Τιραμόλα είμαι;!

6. Σεραφίνο (Ιταλία, 1948)

Ο Σεραφίνο είναι χαρακτήρας και περιοδικό comics, δημιούργημα του Ιταλού σχεδιαστή Egidio Gherlizza (6 Αυγούστου 1909 – 1995). Ο Σεραφίνο είναι ένας φτωχός, αλλά καλόκαρδος αλητάκος με χαρακτηριστικά ανθρωπόμορφου σκύλου. Γνώρισε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, όπου πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 απ’τον εκδοτικό οίκο Καμπανά. Η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη κι έφτασε τη δεκαετία του ’70 να πουλά δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 η κυκλοφορία του μειώθηκε, ώσπου σταμάτησε να εκδίδεται στην Ελλάδα το 1992. Στα τεύχη του Σεραφίνο εκδίδονταν κι οι ιστορίες του Ινδιάνου Καριμπού, του δημοσιογράφου Τέντυ και πολλών άλλων ηρώων.

comics - serafino

7. Τιραμόλα (Ιταλία, 8 Αυγούστου 1952)

Ο Τιραμόλα είναι χαρακτήρας κόμικ που πρωτοσχεδιάστηκε το 1952 σε σενάριο του Ρομπέρτο Ρέντσι (10 Φεβρουαρίου 1923 – 23 Οκτωβρίου 2018) και σχέδιο του Τζόρτζιο Ρεμπούφι (7 Νοεμβρίου 1928 – 15 Οκτωβρίου 2014). Κυκλοφόρησε σε ομώνυμο περιοδικό. Το βασικό χαρακτηριστικό του ήρωα ήταν ότι το σώμα του ήταν φτιαγμένο από καουτσούκ. Έτσι είχε τη δυνατότητα να εκτείνει τα μέλη του για πολλά μέτρα έως και χιλιόμετρα. Ο χαρακτήρας ήταν ένα απλό σχέδιο, με μαύρες γραμμές για σώμα, οβάλ πρόσωπο, έναν κύλινδρο για μύτη και ημίψηλο καπέλο. Τα comics του Τιραμόλα κυκλοφόρησαν στην Ιταλία για αρκετά χρόνια, κι υπήρχαν στην αγορά μέχρι τη δεκαετία του ’80.

⇒Στην Ελλάδα το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1970. Στο περιοδικό εμφανίζονταν εκτός απ’τον Τιραμόλα κι άλλοι ήρωες, όπως:
– οι Πέπο και Κάρλο,
– ο λύκος Πουγκατσώφ,
– ο Ινδιάνος Καριμπού κι
– ο υπερήρωας Μίστερ Ματζέστικ.

comics - tiramolla

8. Μπλεκ (Ιταλία, 3 Οκτωβρίου 1954)

Το Μπλεκ (ιταλικά: Il grande Blek) είναι ιταλικό γουέστερν περιοδικό comics. Δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία από την Editoriale Dardo. Αφορά την ιστορία ενός κυνηγού, βετεράνου της μάχης για την αμερικανική ανεξαρτησία απ’τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου.

Μα τον Μανιτού!

⇒Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1969 μέχρι τον Ιούνιο του 1994 (επανακυκλοφόρησε το 2014). Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 – Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση.
Περιελάμβανε, εκτός της κύριας ιστορίας:
– τις περιπέτειες του Ρίνγκο,
– του Τομ και
– το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.
Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ απ’τις σελίδες του παρέλασε ένα πλήθος ιστοριών comics τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών.

Μόνο εγώ ήθελα γούνινο καπέλο σαν του Μπλεκ;

comics - il grande blek

(+) Κι ένα ελληνικό comics πριν κλείσουμε την ανασκόπησή μας:

Μικρός Σερίφης (13 Νοεμβρίου 1962)

Ο Μικρός Σερίφης ήταν παιδικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα απ’το 1962 έως το 1991. Αποτελεί το μακροβιότερο, γραμμένο από Έλληνες συγγραφείς, ελληνικό παιδικό περιοδικό. Η θεματολογία των περιοδικών ήταν γουέστερν. Περιελάμβαναν στην πλειοψηφία τους αυτοτελείς ιστορίες. Ωστόσο, δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς και ιστορίες σε συνέχειες, οι οποίες διαρκούσαν από δύο έως και δέκα τεύχη. Η έκδοση του Μικρού Σερίφη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 με το τεύχος 1468. Οι ιστορίες των περιοδικών διαδραματίζονταν στις ΗΠΑ την εποχή του Φαρ Ουέστ. Κεντρικός ήρωας των ιστοριών ήταν ο 18χρονος Τζιμ Άνταμς ή Δημήτρης Αδαμόπουλος, γιος Ελλήνων μεταναστών. Ο Τζιμ Άνταμς με την ιδιότητα του σερίφη του Τέξας περιπλανιόταν στο Φαρ Ουέστ. Εφάρμοζε τον νόμο μαζί με τους 3 φίλους του:
– την Ντιάνα Μόρισον,
– τον Μεξικανό Πεπίτο Γκονζάλες και
– το δωδεκάχρονο Ινδιανάκι της φυλής των Κομάντσι, τον Τσιπιρίπο.

mikros serifis

Τώρα που πλησιάζουν γιορτές, αν βρείτε χρόνο και δεν τα’χετε πετάξει, ξεθάψτε τα και ξεφυλλίστε τα με τα παιδιά σας. Ή και τα εγγόνια σας. Μπορεί να θυμηθείτε πώς ήσασταν παιδί και να νιώσετε για λίγο ξεγνοιασιά κι ανεμελιά.

Εσείς ποια comics διαβάζατε; Προσθέστε κι άλλους τίτλους ή ακόμα και φωτογραφίες!

Διαβάστε επίσης:

Τότε που διαβάζαμε Μανίνα, Κατερίνα και Πάττυ – θυμάσαι;

10 βιβλία που με μάγεψαν όταν ήμουν μικρή – και που θα ήθελα να διαβάσει το παιδί μου

8 βιβλία που με μάγεψαν όταν ήμουν μικρή – και θα ήθελα να διαβάσει το παιδί μου – part 2

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network