Ποια ηλικία των παιδιών είναι πιο “εύκολη” και ποια πιο “δύσκολη”;

Ηλικία των παιδιών

Δεν χρειάζεται κόπος για να καταλάβουμε ποια ηλικία των παιδιών είναι πιο εύκολη και ποια πιο δύσκολη. Αρκεί η εμπειρία μας κι οι μαρτυρίες των άλλων γονιών για να πάρουμε μια ιδέα. Όλοι ξέρουμε, πλέον, πως με το που το παιδί θα πατήσει την ηλικία των δύο ετών τα πράγματα θα γίνουν ζόρικα. Καθώς βιώνουμε τα περίφημα «terrible twos» ή αλλιώς την πρώτη “εφηβεία” των παιδιών μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, το πείσμα, τα νεύρα και τα ουρλιαχτά των ατίθασων δίχρονων είναι περίπατος μπροστά σε όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς δέκα χρόνια μετά.

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, λοιπόν, όλα δείχνουν πως η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών είναι από τα 10 μέχρι τα 12.

Δηλαδή η προεφηβεία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια απαιτητική και δύσκολη φάση της ζωής τους, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους γονείς.

Βέβαια, μέχρι να φτάσουμε στα 10 έτη, έχουμε τον χρόνο να απολαύσουμε υπέροχες στιγμές ευτυχίας και ηρεμίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πιο καλή ηλικία (αυτό που λέμε: “Το παιδί στα καλύτερά του” ) είναι των 5. Στα 5 τους χρόνια τα παιδιά είναι επικοινωνιακά, τρυφερά κι έχουν χιούμορ. Μπορούν να κάνουν χίλια δυο πράγματα με τους γονείς τους εντός κι εκτός σπιτιού.

Κάθε φάση, όμως, που περνάμε με τα παιδιά μας έχει τις δικές της απολαύσεις κι απαιτήσεις. Ακόμα και για τη «δύσκολη» ηλικία της προεφηβείας, ο τελικός «λογαριασμός» δεν είναι αρνητικός. Οι γονείς, στην ερώτηση αν η ανατροφή ενός προέφηβου έχει περισσότερες δυσκολίες ή περισσότερες χαρές, απάντησαν πως είναι 50/50!

Διαβάστε επίσης:

Η εφηβεία είναι μια δεύτερη γέννηση

Εφηβεία – Πού πήγε το γλυκό και συνεργάσιμο παιδί μου;

Η πιο έντιμη περίοδος της ζωής σου είναι η εφηβεία

Μήπως μεγαλώνεις (κι εσύ) ένα δύσκολο παιδί;

Τα παιδιά με έντονη προσωπικότητα είναι τα πιο «δύσκολα»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network