Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές χωρίς μάσκα – Οι κανόνες και οι αντιδράσεις

μαθητές χωρίς μάσκα

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση έκανε ακόμη σαφέστερο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα χτυπήσει το “πρώτο κουδούνι”, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο, ενώ δεν θα υπάρχει τιμωρία.

Την ώρα που οι αντιδράσεις γονέων για τη χρήση μάσκας στο σχολείο έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, ειδικοί όπως ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται. “Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται”, είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Όλοι οι κανόνες για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

-Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και στους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
Ειδικά για τους μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη Δημοτικού, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωσή τους με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

-Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.

-Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών και κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή σταθερό συνοδό, γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο.

-Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, ειδικά δηλαδή βοηθητικό προσωπικό ή σχολικό νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κέντρα εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, στα ΚΕΣΥ, προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η ανάγνωση από τα χείλια αποτελεί μέσο επικοινωνίας.

Ποια παιδιά εξαιρούνται

Όσον αφορά τους συνοδούς μαθητών στα ΚΕΣΥ, ο κ. Χαρδαλιάς είπε χθες κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι θα φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

“Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης”, επισήμανε, “μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με γνωσιακή αναπτυξιακή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους. Προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά. Επίσης για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης”.

Τέλος εκδρομές και σχολικά πρωταθλήματα

Για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να γίνονται μόνο ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όλοι οι νέοι κανόνες για τα κυλικεία

Διαβάστε τη συνέχεια στο thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network