Αγωγή Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία των εκπαιδευτικών

Αγωγή Κεραμέως

Με αγωγή απαντά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η απεργία προκηρύχθηκε από τις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ, που με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη. Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.

Επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

ΔΟΕ: Δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αξιολόγηση

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ τονίζει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σχετικά με τις εκθέσεις αποτίμησης του σχολικούς έτους 2020-2021 «δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα».

Οι εκπαιδευτικές μονάδες που εμφανίζονται στη σχετική πλατφόρμα του ΙΕΠ, όπως υποστηρίζει η ΔΟΕ, «με δεδομένα τα πραγματικά στοιχεία της συντριπτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή», είτε αφορούν «ενέργειες μεμονωμένων προσώπων» είτε «κενές» αναρτήσεις που δηλώνουν την αδυναμία των σχολικών μονάδων να παρουσιάσουν έκθεση αποτίμησης λόγω της περυσινής συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην απεργία-αποχή.

Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, με ανάρτησή της στο Twitter, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο η απεργία κατά της αξιολόγησης που έκαναν οι εκπαιδευτικοί.

Είχε προηγηθεί η κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε η κ. Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικώνς (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).

Η αγωγή εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε:

«Συνιστά πλέον πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη -από το Ελληνικό Κοινοβούλιο- διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου)».

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network