Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Παιχνίδια, βίντεο και φύλλα εργασίας για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν το ποδήλατο

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Παιχνίδια, βίντεο και φύλλα εργασίας για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν το ποδήλατο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου ανακαλύψαμε στον εκπαιδευτικό ιστοχώρο tosakidio.gr ένα πολύ χρήσιμο πακέτο εκπαιδευτικού χαρακτήρα για το ποδήλατο που περιλαμβάνει βίντεο, παιχνίδια και φύλλα εργασίας.

Με θέμα το “Γιατί να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο;” το Sakidio επισημαίνει την αναγκαιότητα ενεργοποίησης των μαθητών και μαθητριών στην κατεύθυνση των υπεύθυνων πολιτών που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία τους. Ο βασικός του στόχος είναι η ενίσχυση των μελλοντικών πολιτών, με στάσεις και ικανότητες του 21ου αιώνα, που θα τους κατευθύνουν στο να σκέφτονται κριτικά, να διερευνούν, να συνεργάζονται, να συναισθάνονται, να οραματίζονται, να διεκδικούν για να μπορούν να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής για το παρόν και το μέλλον τους.

Για όλες τις προτάσεις, βίντεο και δραστηριότητες, χρησιμοποιήθηκε υλικό από αυθεντικές καταστάσεις επικοινωνίας, συνδέοντας το βίωμα με το παράδειγμα, τον εγγραμματισμό της εικόνας με την κριτική σκέψη και τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.

Βρείτε το βίντεο και τις διδακτικές προτάσεις εδώ κι εδώ.

Γιατί να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο;

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, οικονομικό, υγιεινό, ευέλικτο στην πόλη και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. Αποτελεί την καλύτερη λύση στο κυκλοφοριακό και τα προβλήματα ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων. Επιπλέον, δεν απαιτεί άδεια οδήγησης και κυκλοφορίας και δε φορολογείται.

Παρόλα αυτά οι ποδηλάτες οφείλουν να γνωρίζουν και να συμμορφώνονται με τον Κ.Ο.Κ για να μετακινούνται με ασφάλεια. Η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους ποδηλάτες τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα. Με το νέο Κ.Ο.Κ αντιμετωπίζονται ως κανονικοί οδηγοί πράγμα που τους επιτρέπει να μετακινούνται στο οδόστρωμα ενώ τους «προστατεύει» από την «αντικοινωνική συμπεριφορά» των οδηγών άλλων οχημάτων. Όμως, αυτό παράλληλα σημαίνει πως οι ποδηλάτες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες και οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να σέβονται τον Κ.Ο.Κ, όπως και οι άλλοι οδηγοί.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσανατολιστεί στη μεγαλύτερη αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς, άσκησης και διασκέδασης και δημιουργούν στις πόλεις εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Το 83% των ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν να μετακινούνται με ποδήλατο για τους παρακάτω λόγους:

 • Είναι οικονομικό.
 • Είναι μικρό και ελαφρύ.
 • Βοηθάει στην καθημερινή άσκηση.
 • Προκαλεί μηδενική ρύπανση.
 • Είναι αθόρυβο.
 • Προσφέρει ανεξαρτησία στο χρήστη για τις μετακινήσεις του.
 • Παρκάρεται εύκολα, χωρίς κόστος, κοντά στον τελικό προορισμό.
 • Δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και άρα κάθε μετακίνηση που γίνεται με ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητο, προστατεύει το κλίμα.
 • Καταλαμβάνει ελάχιστο ποσοστό επιφάνειας των πόλεων κατά τη μετακίνηση και στάθμευσή του.
 • Είναι εύκολο στη χρήση για κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματικής δύναμης.
 • Μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλες λύσεις (π.χ. τραμ, ηλεκτρικό, μετρό) και να μεταφέρεται με τα ΜΜΜ, σε περίπτωση μακρινών διαδρομών.

Λίγα λόγια για To Sakidio

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά.. και μεγάλους. Κάθε βίντεο συνοδεύεται με προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση του με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα..

Βρείτε το εδώ: 

YouTube, Website, Facebook page, Instagram profile

Σε όλα τα βίντεο υπάρχει η δυνατότητα, για τα άτομα με προβλήματα ακοής, να τα βλέπουν με ελληνικούς υπότιτλους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network