Τι είναι πραγματικά η λογοθεραπεία;

Τι είναι πραγματικά η λογοθεραπεία;

Οι διαταραχές με τις οποίες ασχολείται ένας Λογοθεραπευτής είναι αρκετές και πολλοί εστιάζουν σε αυτό που φαίνεται περισσότερο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται!

Η Λογοθεραπεία είναι η τέχνη της Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ. Είναι η επιστήμη που δημιουργεί δρόμους αλληλεπίδρασης και κοινωνικής χρήσης του λόγου, σε συνδυασμό με την ανάγκη του ατόμου που χρήζει παρέμβασης να μπορεί να επικοινωνήσει όσο πιο κατάλληλα γίνεται τις ανάγκες του, τα θέλω του, τα συναισθήματά του και ακόμα περισσότερο όλα αυτά που τον δυσκολεύουν. Να μπορέσει να κάνει ένα διάλογο και να διαχειριστεί λεκτικά μία κοινωνική συνθήκη.

Κατά τη διάρκεια της Λογοθεραπευτικής παρέμβασης γίνεται κάτι μαγικό! Δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ενός θεραπευτή, του θεραπευόμενου αλλά και της οικογένειάς του. Αυτό το σύστημα ανθρώπων είναι τα θεμέλια που χρειάζονται για να πετύχουν οι στόχοι.

Ο θεραπευτής διαχειρίζεται τα ενδιαφέροντα του θεραπευόμενου ως θεραπευτικό εργαλείο, προσθέτει τεχνικές και δημιουργεί ένα εσωτερικό κίνητρο για να μπορέσει να πράξει μόνος του, ο θεραπευόμενος, την αλλαγή που χρειάζεται. Παρέχει άμεση συμβουλευτική καθοδήγηση στην οικογένεια και παρέα προσπαθούν για τον ίδιο σκοπό.

Είναι μία διαδικασία άμεσης συνεργασίας, αυτονομίας, θέλησης για αλλαγή και γενίκευσης των νέων δεξιοτήτων. Το συναίσθημα και η ψυχοσύνθεση του ατόμου έρχονται και μπαίνουν άμεσα στο παζλ της παρέμβασης, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει. Υποχρέωσή μας είναι να τα δούμε όλα αυτά τα κομμάτια και να βοηθήσουμε να μπουν όλα στη σωστή θέση του παζλ.

Δεν είναι απλά η διόρθωση των ήχων της ομιλίας, δεν είναι απλά η ποσότητα των λέξεων που θα πει ένας άνθρωπος. Είναι όλα τα παραπάνω και η δυνατή σχέση που θα γεννηθεί για να υπάρξει, ως αποτέλεσμα, μία επιτυχημένη Λογοθεραπευτική παρέμβαση.

Από την Κίκα Γιαξόγλου BSc Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια, MEd Αυτισμός Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική Επικοινωνιακών Διαταραχών

Κυπρίων Αγωνιστών 1, Ραφήνα Τηλ: 2294028775 • Κινητό: 6940779411 E-mail: kikagiaxoglou@gmail.com, www.kikagiaxoglou.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network