5 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε από τα παιδιά σας

5 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε από τα παιδιά σας

Όλοι περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από τα παιδιά μας. Μερικές φορές, όμως, αυτά που προσδοκάτε από τα παιδιά σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε πράγματα που περιμένετε από τα παιδιά σας:

1 | Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να είναι πάντα «καλά παιδιά»

Εάν το σκεφτείτε, το να προσδοκάτε από τα παιδιά σας να είναι πάντα “καλά παιδιά” δεν έχει νόημα. Κανείς δεν είναι καλός όλη την ώρα. Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες. Όλοι έχουμε μέρες που απλά τίποτα δεν πάει καλά. Που απλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει. Αυτή η προσδοκία που έχουμε απ’τα παιδιά μας, να “είναι καλά παιδιά”, αποτυγχάνει, επίσης, να τους διδάξει κάτι σημαντικό. Ότι η ζωή έχει καλές και κακές στιγμές. Σημασία έχουν οι προθέσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού

Να είστε συγκεκριμένοι για το τι σημαίνει “να είσαι καλό παιδί”: “Θέλω να μοιράζεστε τα παιχνίδια σας”. Αντί να λέτε “Τι καλά παιδιά που είστε!”, πείτε: “Μπράβο που διαβάζετε μαζί παρεούλα!” ή “Μπράβο που τακτοποιήσατε τα παιχνίδια σας. ”

Κανείς δεν είναι καλός όλη την ώρα. Παραβλέποντας μερικά απ’τα “κακά πράγματα” όταν δεν είναι προτεραιότητες και δεν βλάπτουν το παιδί σας ή άλλους, θα κάνετε την γονεϊκότητα πιο ομαλή.

2 | Σταματήστε να περιμένετε τα παιδιά σας να ενεργούν σαν να είναι μεγαλύτερα από ό, τι είναι

Τα παιδιά είναι πολλά πράγματα. Μπορεί την μια στιγμή να’ναι άγγελοι και την επόμενη να σας κάνουν να θέλετε να χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο. Μερικές φορές δρουν περίεργα. Μερικές φορές είναι ήσυχα. Μερικές φορές είναι ζωηρά. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά ενεργούν με βάση την ηλικία τους. Τα παιδιά πρέπει να εξερευνήσουν, να δοκιμάσουν πράγματα, να είναι ακόμη και ανόητα. Αφήστε τα.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού

 • Συνειδητοποιείστε ότι τα παιδιά είναι παιδιά.
 • Να είστε προσεκτικοί με τα παιδιά που ενεργούν μεγαλύτερα από την ηλικία τους. Μην τα φορτώσετε με ευθύνες ή σκέψεις που δεν αρμόζουν στην ηλικία του. Το ότι το παιδί σας δρα σαν να είναι μεγαλύτερο από την ηλικία του, δεν σημαίνει ότι είναι ενήλικας.

3 | Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται όπως τα άλλα παιδιά

Είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε ότι ο γιος σας είναι πιο εξωστρεφής και η κόρη σας πιο εσωστρεφής. Ή ότι η κόρη σας είναι το πιο κοντό ή ψηλότερο παιδί στην τάξη της. Όλοι συγκρίνουμε τα παιδιά μας με άλλα παιδιά, συνειδητά ή ασυνείδητα. Παρόλο, όμως, που οι συγκεκριμένες συγκρίσεις είναι σχετικά φυσιολογικές, οι λέξεις που χρησιμοποιείτε μπορεί να βλάψουν το παιδί.

Η δυσμενής σύγκριση των αδελφών μπορεί να’χει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το παιδί που θεωρείται “λιγότερο ικανό”. Όταν συγκρίνουμε τα παιδιά μας δυσμενώς με άλλα παιδιά, τους στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλά. Τους λέμε ότι πρέπει να φιλοδοξούν να είναι σαν κάποιους άλλους.

Ομοίως, όταν συγκρίνουμε τα παιδιά μας ευνοϊκά μ’άλλα, τα διδάσκουμε ότι πρέπει να’ναι καλύτερα από εκείνα, αντί να’ναι ο καλύτερος εαυτός τους. Όταν το παιδί σας δεν προσπαθεί αρκετά, αλλά το αποδέχεστε, επειδή το ίδιο κάνουν κι οι φίλοι του, του στέλνετε το μήνυμα ότι η προσπάθεια δεν είναι και τόσο σημαντική.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού

 • Διδάξτε στο παιδί σας ότι περιμένετε να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, και ότι το καλύτερο του είναι αρκετό.
 • Εστιάστε στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του παιδιού σας, μην το συγκρίνετε με το τι κάνουν οι φίλοι του.
 • Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά ευδοκιμούν όταν θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες.

4 | Σταματήστε να περιμένετε από τα παιδιά σας να είναι πάντα υπάκουα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μερικές φορές αντιδράτε διαφορετικά στη συμπεριφορά του παιδιού σας; Αλλιώς αντιδράτε όταν είστε μόνοι σας κι αλλιώς όταν είστε με παρέα;

Πολλές από τις συνήθειές μας ως γονείς υπαγορεύονται από το περιβάλλον μας. Μπορεί να μην συμφωνούμε κατ’ανάγκη με κοινωνικούς κανόνες ή κάποιες οικογενειακές αξίες, αλλά προσπαθούμε να τους επιβάλουμε στα παιδιά μας. Εθελοντικά ή ακούσια.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού

 • Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Ότι είστε αρκετά καλοί γονείς και ότι είστε σε θέση να υπερασπίζεστε τις επιλογές σας ως γονείς. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά σας μαθαίνουν πολύ από το παράδειγμά σας. Όταν υπερασπίζεστε τις πεποιθήσεις σας, τους διδάσκετε ότι οι πεποιθήσεις τους είναι έγκυρες.
 • Αποδεχθείτε ότι το παιδί σας είναι ένα άτομο από μόνο του.
 • Προσδιορίστε τις δικές σας προτεραιότητες και αξίες ως γονείς.

5 | Σταματήστε να προσδοκάτε από τα παιδιά σας να μην γίνουν σαν κι εσάς

Τα παιδιά, ειδικά όταν είναι μικρά, συχνά αποτελούν προέκταση των γονέων τους. Όταν τα παιδιά μας μας βλέπουν να αποταμιεύουμε τακτικά, είναι πιο πιθανό να κάνουν κι αυτά το ίδιο. Όταν έχουμε μια αρνητική αντίληψη για πολλά που συμβαίνουν στη ζωή μας, είναι πιθανό ν’αναπτύξουν μια απαισιόδοξη άποψη των πραγμάτων. Όταν φωνάζουμε επειδή είμαστε θυμωμένοι, μαθαίνουν ότι η φωνή είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ ‘αυτού

 • Μη λέτε στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να ενεργεί. Δείξτε του με το παράδειγμά σας, με την συμπεριφορά σας. Όπως είπε κάποτε ο James Baldwin:
  “Τα παιδιά δεν ακούν σχεδόν ποτέ τους μεγαλύτερους, αλλά ποτέ δεν απέτυχαν να τους μιμηθούν”.

Απόδοση Έλενα Θάνου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network