5 πράγματα που έμαθα όταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου και θα ήθελα να γνώριζα όσο ήταν μικρά

5 πράγματα που έμαθα όταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου και θα ήθελα να γνώριζα όσο ήταν μικρά

Για να μάθεις μερικά πράγματα πρέπει να τα βιώσεις. Δεν ξέρεις πώς θα είσαι σαν μαμά αν δεν γίνεις πρώτα μαμά. Δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη στιγμή με το παιδί σου, αν πρώτα δεν σου συμβεί. Φυσικά, μπορείς να έχεις προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε κατάσταση σου βγάζει συναισθήματα και αντιδράσεις που μπορεί να είναι πρωτόγνωρες για σένα.

Το να είσαι μαμά δεν είναι εύκολο, οι προκλήσεις είναι πολλές και κυρίως με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο μεγάλωναν τα παιδιά μου τα μάθαινα καλύτερα, αποκτούσα περισσότερη ψυχραιμία, καλοσύνη και αγάπη κάθε μέρα. Και τελικά συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που αν τα ήξερα όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά, θα μπορούσα να διαχειριστώ καλύτερα κάποιες καταστάσεις αλλά και να προσφέρω στα παιδιά μου περισσότερη ασφάλεια:

Η συμπεριφορά των παιδιών είναι ο τρόπος που επικοινωνούν: Τα ξεσπάσματα, οι φωνές, τα “όχι”, όλα κάτι σημαίνουν. Είναι δική μου ευθύνη να καταλάβω τις ανάγκες του παιδιού μου και να του δείξω ότι το κατανοώ, ώστε να το βοηθήσω.

Όταν τα παιδιά ζητούν προσοχή, δεν είναι ανούσιο: Θέλει κι άλλο παραμύθι, θέλει να μην φύγω από το σπίτι για να πάω για ψώνια, γκρινιάζει επειδή πρέπει να κοιμηθεί, δεν θέλει να πάει στη γιαγιά. Όλα είναι να προσπάθεια να μου πει ότι θέλει κι άλλο χρόνο μαζί μου. Ακόμα κι αν σπάσει ένα παιχνίδι είναι για να μου μιλήσει, για να σταματήσω να κοιτάω το κινητό μου. Είναι δική μου ευθύνη να του προσφέρω τη σύνδεση που χρειάζεται.

Το κλάμα είναι φυσιολογικό: Ας μην έλεγα ‘μην κλαις’ ή ‘γιατί κλαις’. Ας έλεγα ‘κλάψε στην αγκαλιά μου’ και ‘σε καταλαβαίνω, είναι δύσκολο’. Τα δάκρυα είναι φυσιολογικά και πρέπει τα παιδιά να το γνωρίζουν αυτό.

Όταν τα παιδιά ξεσπούν, χρειάζονται σύνδεση, όχι τιμωρία: Όσο πιο πολύ φώναζε τόσο πιο πολύ θύμωνα. Όσο πιο πολύ με τράβαγε, τόσο πιο μεγάλη η αντίδρασή μου. Μια αγκαλιά θα διόρθωνε την κατάσταση πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά!

“Αντέχω κάθε συναίσθημά σου”: Όλα τα “μην γκρινιάζεις”, “σου φώναξα, αλλά έκανες σαματά” και “αν δεν μου μιλάς,νιώθω ότι δεν με αγαπάς” έλεγαν στο παιδί ότι δεν αντέχω όλα τα συναισθήματά σου. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αγαπάμε ό,τι κι αν κάνουν, ότι βάζουμε όρια για να νιώθουν ασφαλή και πως έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία τους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network