5 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένες μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες το παιδί τους

10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να θυμάται καθημερινά (για να μην τρελαθεί)

Μια αμερικάνικη ιστοσελίδα για single μαμάδες έκανε συνεντεύξεις σε πολλές μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά ώστε να διαπιστώσει ποιες είναι οι κοινές προκλήσεις, αλλά και αποτελεσματικές μέθοδοι και συνήθειες που βοηθούν τις μαμάδες να ανταπεξέλθουν. Σύμφωνα με το Graceforsingleparents.com υπάρχουν 5 αποτελεσματικές συνήθειες που οι περισσότερες ευτυχισμένες single μαμάδες έχουν στην καθημερινότητά τους:

-Παραμένουν συγκεντρωμένες
Είναι ένας καθημερινός αγώνας να δουλεύει κανείς και να έχει όλες τις εκκρεμότητες πάνω του. Αλλά ένα από τα μυστικά για να ανταπεξέλθει είναι να σκέφτεται για ποιον τα κάνει όλα αυτά. Κάποιες φορές τα πράγματα φαίνονται βουνό, όμως κατορθώνουμε να το ανεβοκατεβαίνουμε για ένα (ή περισσότερους) μικρούλη άνθρωπο που μεγαλώνει.

-Ζητούν βοήθεια
Μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουν ζήσει οι μητέρες όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι στιγμές που δεν είχαν καμία βοήθεια, κανέναν για να μοιραστούν το βάρος της ανατροφής των παιδιών. Αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές οφείλονται συνήθως στο γεγονός πως ζητούσαν βοήθεια σε από λάθος ανθρώπους και προφανώς νιώθει κανείς απομονωμένος έτσι. Όμως, το ζητούμενο είναι να σκεφτεί ή να αναζητήσει κανείς αυτούς που πράγματι μπορούν να βοηθήσουν κι όχι από αυτούς που είναι μη διαθέσιμοι.

-Δεν συγκρίνουν ποτέ τον εαυτό τους με άλλους
Θα ήταν άδικο για μια single μαμά να συγκρίνει τον εαυτό της με κάποιον άλλο που μεγαλώνει παιδιά έχοντας τη βοήθεια του πατέρα ή συγγενών. Είτε πρόκειται και πάλι για μονογονεϊκές οικογένειες είτε για ζευγάρια, ο καθένας μας είναι μια διαφορετική περίπτωση που το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να παραμείνει προσηλωμένος στον δικό του δρόμο. Έτσι, μπορεί να μην μπορείτε να παίζετε τόσο συχνά με το παιδί ή να τού/της προσφέρετε όλα όσα μπορεί η διπλανή οικογένεια, αλλά εσείς πρέπει απλώς να μπορείτε να είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας. Μόνο αυτό. Χωρίς συγκρίσεις. Γιατί συνήθως το μόνο που έχουν ανάγκη τα παιδιά είναι να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί μας.

-Η αυτοφροντίδα δεν είναι προαιρετική
Το να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι απολύτως απαραίτητο, δεν είναι προαιρετικό. Οι γονείς γενικώς αλλά ακόμα περισσότερο οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά. Το να φροντίζει κανείς το παιδί του σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδέψετε χρήματα ή να αφιερώνετε πάρα πολύ χρόνο. Απλές, μικρές πράξεις αυτοφροντίδας κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή σας: να πηγαίνετε για περπάτημα που επιδρά θετικά και στον ψυχισμό, να γράφετε προσωπικό ημερολόγιο έστω και πέντε λεπτά, αν νιώσετε την ανάγκη να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει κάτι καινούργιο, ακόμα κι αν είναι για μία φορά την εβδομάδα.

περπάτημα

istock images

-Δεν το βάζουν κάτω
Ακόμα κι όταν κάνετε λάθη, ακόμα και όταν κουράζεστε, ακόμα και όταν λυγίζετε, μην το βάζετε κάτω. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να συνέλθει και απλώς συνεχίστε. Πού μπορείτε να βρείτε την έμπνευση που χρειάζεστε για να τα καταφέρετε σήμερα; Καταρχήν στον εαυτό σας. Κοιτάζοντας πίσω θα δείτε πόσα πολλά έχετε καταφέρει και μάλιστα εντελώς μόνη σας.

Να σκέφτεστε και όλα όσα έχετε, όχι μόνο όσα δεν έχετε. Κανείς δεν τα έχει όλα, όσο και αν θέλει να προβάλλει τέτοια εικόνα. Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για καθετί θετικό στη ζωή σας. Για την υγεία σας, για το παιδί σας. Βοηθάει πολύ όταν το πρωί απαριθμήσετε όλα τα καλά στη ζωή σας και πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε και τον εαυτό σας για όλα όσα καταφέρνει καθημερινά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network