Ηλέκτρα Αστέρη, τι σημαίνει τελικά για σένα να είσαι μαμά;

Ηλέκτρα Αστέρη, τι σημαίνει τελικά για σένα να είσαι μαμά;

“Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις μια τέλεια μητέρα, αλλά εκατομμύρια τρόποι να γίνεις μια καλή”. Η φράση της αμερικανίδας συγγραφέα Jill Churchill είναι ένα από τα πιο όμορφα quotes που έχουμε διαβάσει ποτέ για τη μητρότητα, καθώς φαίνεται να μιλά απευθείας στις βαθιές, ανομολόγητες σκέψεις  μιας μαμάς.  Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, ζητήσαμε από γυναίκες που μας εμπνέουν, που ακολουθούμε, παίρνουμε συμβουλές, ταυτιζόμαστε ή βλέπουμε κάτι που πολύ θα θέλαμε να κάνουμε, να μας δώσουν τη δική τους εκδοχή για το τι σημαίνει να είσαι μαμά.

Σε αυτή την τελευταία κατηγορία, ανήκει σίγουρα η Ηλέκτρα Αστέρη. Είναι το πιο πολυταξιδεμένο κορίτσι της ελληνικής τηλεόρασης, έχοντας επισκεφθεί 91 χώρες σε όλο τον κόσμο ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής Happy traveller. Tαυτόχρονα είναι μαμά δύο κοριτσιών, της 5χρονης Ίριδας και της 3χρονης Νεφέλης, τις οποίες προτιμά να κρατά μακριά από τη δημοσιότητα παρά την αναγνωρισιμότητα και επιδραστικότητα τόσο τη δική της όσο και του συζύγου της Ευτύχη Μπλέτσα, αλλά και της εκπομπής.

Και όμως η ίδια, αν και δεν συστήνεται ως influencer, είναι σίγουρα inspirer – μας εμπνέει να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το… ακατόρθωτο; Να ταξιδέψουμε μαζί με τα παιδιά σε προορισμούς όχι απαραίτητα children friendly. Θέλαμε να την ρωτήσουμε τόσα πολλά, και να πάρουμε ακόμα περισσότερα tips για το ταξίδι με τα παιδιά, αλλά με αφορμή τη γιορτή της μητέρας μιλήσαμε μαζί της για το τι σημαίνει μαμά για εκείνη, πώς ξεπερνά τις μαμαδίστικες ενοχές και ποια είναι η υπερδύναμη που θα ήθελε;

View this post on Instagram

A post shared by (@themamagers)

Αν ρωτήσουμε τις κόρες σου, πώς θα σε περιέγραφαν ως μαμά;

Τις ρώτησα! Η Ίρις μου είπε: είσαι καλή, γλυκιά, έξυπνη και όμορφη μαμά. Ενώ η Νεφέλη μου είπε: είσαι η πιο καλή μαμά του κόσμου, σ΄αγαπάω, θέλω να σε πάρω αγκαλιά. 

Ο πιο βασικός κανόνας στο σπίτι που ξέρουν τα παιδιά;

Σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου (ανθρώπους, ζώα, φύση).

Και οι 4 μαζί, έχουμε επισκεφθεί 28 χώρες. Η μεγάλη κόρη μας Ίρις όμως είναι μάλλον το πιο πολυταξιδεμένο παιδάκι, μετρώντας ήδη 54 χώρες. 

Ποιος είναι ο πιο αστείος τρόπος που έχεις αντιδράσει σε μια κακή κατάσταση σε ταξίδι με τα παιδιά;

Όταν ήμασταν πρόσφατα σε ένα ταξίδι όπου άλλαξε η ώρα πτήσης τα πράγματα δεν ήταν και πολύ εύκολα με δύο παιδιά και αρκετές αποσκευές στο αεροδρόμιο. Παρόλα αυτά με μπόλικο παιχνίδι και κυρίως κυνηγητό τα καταφέραμε! 

Πόσες χώρες έχετε επισκεφθεί ως οικογένεια;

Και οι 4 μαζί, έχουμε επισκεφθεί 28 χώρες. Δηλαδή όσες χώρες έχει επισκεφθεί η μικρή μας κόρη, Νεφέλη. Η μεγάλη κόρη μας Ίρις όμως είναι μάλλον το πιο πολυταξιδεμένο παιδάκι, μετρώντας ήδη 54 χώρες. 

Αν οι κόρες σου ήταν ζώα της ζούγκλας, ποια θα ήταν και γιατί;

Η Ίρις θα ήταν ξεκάθαρα λιοντάρι γιατί έχει την γοητεία και την ενέργεια του βασιλιά των ζώων. Όσον αφορά τη Νεφέλη θα πω λεοπάρδαλη γιατί είναι ήρεμη δύναμη και εντυπωσιακή όπως και η ίδια. 

Αν μπορούσες να έχεις οποιαδήποτε υπερδύναμη για μία μέρα, ποια θα ήταν;

Να μπορούσα να προστατέψω όλα τα παιδιά του κόσμου. Να μην κακοποιείται και να μην πεινάει κανένα. Να είχα ας πούμε ένα ραβδάκι που να δίνει φαγητό σε όποιο παιδί δεν έχει, και κυρίως να είχα ένα άλλο… που κάνει τους κακοποιητές να μην μπορούν να τα πλησιάσουν. Τέλεια δεν θα ήταν; 

Ποια είναι η αγαπημένη σου οικογενειακή παράδοση;

Τα απογεύματα συνήθως παίρνουν βιβλία και έρχονται να τους τα διαβάσουμε. Εκείνες λατρεύουν να τους τα διαβάζουμε και εγώ λατρεύω που έχουν μια τόσο υπέροχη συνήθεια. 

Ένα πράγμα για τα οποίο δεν θα έπρεπε να ντρέπονται οι μαμάδες

Οι μητέρες δεν θα έπρεπε να ντρέπονται για κανένα πράγμα. Θα έπρεπε να είναι περήφανες γιατί η κάθε μια κάνει το καλύτερο που μπορεί, με όσα ξέρει και με όλα όσα προσπαθεί να μάθει! Αυτό θέλει έπαινο, όχι επίκριση! 

Πόσο συχνά νιώθεις τύψεις ως μαμά μέσα στη μέρα;

Συνήθως όταν κάνω κάποιο λάθος ζητάω αμέσως συγνώμη στα παιδιά μου. Αν το καταλάβω εκ των υστέρων το ζητώ όταν βρω την κατάλληλη στιγμή. Τύψεις θα νιώσω αν κάνω κάτι μη αναστρέψιμο και κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη ζωή τους. Τα μικρά καθημερινά λάθη που κάνουμε όλες οι μητέρες, τα παίρνω ως παράδειγμα προς αποφυγή και προσπαθώ να μην τα επαναλάβω. Έτσι τους δείχνω και έμπρακτα πως είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη, ζητάμε συγνώμη και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι ακόμη και από το λάθος! 

Τι σημαίνει τελικά να είσαι μαμά;

Μαμά σημαίνει …. πως από τη στιγμή που θα κάνεις παιδί, θα έχεις ΠΑΝΤΑ να ανησυχείς για έναν ακόμη άνθρωπο. Θα προσπαθείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, γιατί είναι η κληρονομιά που θα του παραδώσεις. Θα προσπαθείς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, γιατί είναι αυτό που θα αντιγράψει. Και τέλος μαμά σημαίνει… ένα βουνό συναισθήματα αγκαλιασμένα που σου χαρίζει απλόχερα το παιδί σου κάθε μέρα, τα οποία εσύ πρέπει να διαχειριστείς, έτσι ώστε εσύ να του δώσεις πίσω μόνο αγάπη, σεβασμό και ελευθερία!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network