Γονεϊκή εξουθένωση: Απλοί τρόποι αυτοφροντίδας για να την προλάβουμε

Γονεϊκή εξουθένωση

Αποκλειστικά προσωπικός χρόνος

Αν και είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκουμε χρόνο με το σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους μας, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε χρόνο μόνοι μας. 20-30 λεπτά την ημέρα για να σκεφτούμε και να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να χρειάζεται να ανταποκρινόμαστε σε απαιτητικά αιτήματα, μπορεί να απελευθερώσει λίγο χώρο στον επιβαρυμένο ψυχισμό μας. Σκεφτείτε το ως αναπλήρωση της μάσκας οξυγόνου σας για όταν θα πρέπει να ξαναβυθιστείτε στις γονικές ευθύνες. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον μοναχικό χρόνο για να κάνετε κυριολεκτικά ό,τι σας αρέσει και σας χαλαρώνει χωρίς τύψεις.

Τάιμ άουτ

Όλοι μας κάνουμε τάιμ-άουτ πού και πού. Κάθε φορά που χρειάζεστε ένα διάλειμμα από κάτι έντονο, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για μια έντονη διαφωνία, είτε προσπαθείτε να μείνετε λογικοί από τα παιδιά που ουρλιάζουν, παίρνετε ένα “τάιμ-άουτ”.

Ο σκοπός ενός τάιμ-άουτ είναι να βρείτε μια στιγμή ηρεμίας και να συγκεντρωθείτε. Όταν το σκηνικό στο σπίτι σας μοιάζει περισσότερο με παράσταση τσίρκου, ενημερώστε τα παιδιά σας ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο ηρεμίας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν τίποτα επικίνδυνο στη διάθεσή τους και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο για να αναπνεύσετε βαθιά.

Το να έχετε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, ακόμη και για λίγα λεπτά, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δίνετε επίσης το παράδειγμα στα παιδιά σας ότι δεν πειράζει να παίρνουν διάλειμμα όταν τα πράγματα οξύνονται, προκειμένου να βρουν ηρεμία.

Συμμετοχή στον καθαρισμό του σπιτιού

Ναι, αυτό είναι επίσης μια πράξη “αυτοφροντίδας”. Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων. Το να τους διδάξουμε να καθαρίζουν για να φροντίζουν τον εαυτό τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Ξεκινήστε δείχνοντας πώς γίνεται:

  • είτε πρόκειται για την τακτοποίηση των παιχνιδιών,
  • είτε για την τοποθέτηση των πιάτων στο νεροχύτη,
  • είτε για το βούρτσισμα και το μπάνιο,
  • είτε για το κρέμασμα των ρούχων στη ντουλάπα.

Καθώς μαθαίνουν τη ρουτίνα, απομακρυνθείτε και δώστε τους το χώρο να το κάνουν μόνα τους. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να βοηθούν, γι’ αυτό αφήστε τα. Αν ξεκινήσετε από μικρά, θα έχουν τις δεξιότητες για τη δική τους αυτοφροντίδα μέχρι να γίνουν έφηβοι. Οπότε και θα έχετε διαφορετικές προκλήσεις.

Υπενθύμιση της ευτυχίας που μας προσφέρουν

Θυμάστε όταν μάθατε για πρώτη φορά ότι είστε έγκυος; Ή εκείνη την πρώτη φορά που είδατε στον υπέρηχό σας κάτι που έμοιαζε με μικρά χέρια και πόδια να κινούνται; Αυτό το ανεξήγητο αίσθημα δέους μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε πόσο ευγνώμονες είμαστε για τα παιδιά μας. Με τη σημερινή τεχνολογία, δεν είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσετε αυτό το συναίσθημα ενθουσιασμού και χαράς. Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν να σας φέρουν ηρεμία και λογική, στραφείτε σε αυτές τις τρυφερές αναμνήσεις των παιδιών σας. Ξαναβρείτε όλα εκείνα τα χαρούμενα βίντεο και φωτογραφίες που έχετε ήδη τραβήξει και αποκαλύπτουν τις ευτυχισμένες σας εμπειρίες.

psychologytoday.com

enallaktikidrasi.com

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network