Τηλεργασία με τα παιδιά στο σπίτι: οδηγός επιβίωσης

Τηλεργασία με τα παιδιά

Αυτό το διάστημα, όσοι εργαζόμαστε από το σπίτι, ενώ παράλληλα τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά είτε έχουν τηλεμαθήματα είτε όχι, έχουμε να διαχειριστούμε μια απαιτητική και διαφορετική καθημερινότητα από εκείνη που είχαμε συνηθίσει πριν την πανδημία. Οι περισσότεροι γονείς μου αναφέρουν πως αισθάνονται ότι δεν είναι επαρκής στους ρόλους τους, και στον επαγγελματικό αλλά και στον γονεϊκό. Κάποιοι μου λέτε ότι αισθάνεστε ότι η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ γιατί είστε συνεχώς συνδεδεμένοι και δυσκολεύεστε να θέσετε το όριο του τέλους της εργασίας. Άλλοι μου αναφέρετε ότι νιώθετε εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια και κίνητρο.

Ωστόσο, μην απελπίζεσαι γιατί υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτή την απαιτητική συνθήκη με επιτυχία.

Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σου

Χρειάζεται να αποδεχτείς πως δε μπορεί το πρόγραμμα να κυλάει ρολόι. Κάποιες φορές, θα υπάρχει πρόβλημα με τη σύνδεσή σου, κάποιες με τη σύνδεση των παιδιών, άλλες πάλι θα έρθει το μικρό σου και θα σου γκρινιάξει όσο εσύ έχεις ένα πολύ σημαντικό videocall και άλλες, μπορεί να έρθει να σου ζητήσει οτιδήποτε γνωρίζει ήδη ότι θα αρνηθείς, μόνο και μόνο για να του πεις “εντάξει” προκειμένου να σε αφήσει να μιλήσεις για αυτό το σημαντικό που απαιτεί η δουλειά σου. Όλα αυτά είναι πλέον μέσα στο πρόγραμμα. Χρειάζεται λοιπόν και εσύ να χαλαρώσεις και να αποδεχτείς τη νέα συνθήκη.

Προσπάθησε να μεταθέσεις την ευθύνη των μαθημάτων στα παιδιά

Κάποιες μέρες, έχω νιώσει ο επιστάτης, ο διευθυντής του σχολείου, ο δάσκαλος, το κουδούνι… Πόσο εξουθενωτικός ρόλος. Άρχισα λοιπόν να μεταθέτω την ευθύνη στα ίδια τα παιδιά. Αυτό που βοηθάει, είναι να βάλατε ένα χρονόμετρο το οποίο θα χτυπάει πριν το μάθημα και θα ειδοποιεί τα παιδιά ότι έφτασε η ώρα να συνδεθούν με τον δάσκαλό τους. Επίσης, προσπάθησε να είναι προγραμματισμένα τα γεύματά τους, στα διαλείμματα, όπως γίνεται και στο σχολείο.

Προγραμμάτισε και το δικό σου διάλειμμα

Αυτό που είναι εξουθενωτικό, είναι ότι το διάλειμμα των γονέων στην τηλεργασία εξαφανίζεται, καθώς στο χρόνο που θα έπρεπε να κάνεις το διάλειμμά σου, έχεις να φροντίσεις κάτι για τα παιδιά, για το σπίτι ή για το φαγητό. Βάλε προτεραιότητα και το δικό σου διάλειμμα καθώς είναι αναγκαίο προκειμένου να μπορέσεις να ανταποκριθείς στο απαιτητικό πρόγραμμα εντός σπιτιού.

Μείνε #disconnected…

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, το πιθανότερο είναι να περάσουν οι ημέρες και να συνειδητοποιήσεις ότι δουλεύεις τελικά όλη την ημέρα… Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσεις τον εργασιακό χρόνο με τον χρόνο που θα περάσεις με την οικογένεια ή εκείνον που απλά θα αφιερώσεις στον εαυτό σου. Στο εξωτερικό ξεκίνησε να διαδίδεται το hashtag #disconnected, ως η προσπάθεια να διαδοθεί το όριο μεταξύ την εργασίας στην οθόνη και της υπόλοιπης ζωής.

Προγραμμάτισε δραστηριότητες που δεν θα περιλαμβάνουν οθόνη

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network