14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Το διάβασμα βιβλίων και το καλοκαίρι είναι μια αγαπημένη συνήθεια, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι, είτε στις διακοπές. Εμείς βρήκαμε 14 βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών για να μάθουν κι εκείνα να εκτιμούν τον χρόνο που θα περάσουν διαβάζοντας ένα όμορφο βιβλίο… το μεσημέρι που κοιμούνται οι γονείς, στην παραλία ενώ ακούγονται τα τζιτζίκια, το απόγευμα μετά το παγωτό!

To Τείχος
Εκδόσεις Susaeta
Ηλικία: 5+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Ένας βασιλιάς που δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα εξορίζει όσους κατοίκους δεν είναι ίδιοι με αυτόν και χτίζει ένα τείχος για να τους κρατήσει μακριά. Τώρα το βασίλειο είναι χωρισμένο στα δύο, όμως τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Το λιτό κείμενο και η έξυπνη εικονογράφηση, μαζί με ένα pop up τείχος που πραγματικά ορθώνεται καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία, «μιλούν» στα παιδιά με τον πιο παραστατικό τρόπο για το πώς οι κοινωνίες παρακμάζουν όταν κυριαρχούν οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί, και πώς ευημερούν όταν όλοι οι άνθρωποι ζουν μονοιασμένοι και συνεργάζονται για το κοινό καλό. Με προτάσεις για συζήτηση με τα παιδιά, καθώς και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι «ψάξε και βρες» στις σελίδες!

Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι επιστήμονες – Αγγελική Δαρλάση
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικία: 9+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Τι είναι αυτό που ήθελε τόσο πολύ να πει ο Κόστια στον Ιούλιο Βερν; Γιατί ο Δημήτρης διστάζει να μιλήσει στον παλιό του δάσκαλο; Γιατί λένε ότι τα μάγουλα του Γιώργου μοιάζουν με γεωγραφικό χάρτη και τι σχέση μπορεί να έχει με εκείνον τον μικρό νταή και μια τσούχτρα; Πώς θα τα βγάλει πέρα η Σέμνη ως το μοναδικό κορίτσι στην τάξη της; Για ποιο λόγο ο μικρός Αχιλλέας αναγκάζεται να περπατάει με πληγιασμένες φτέρνες και ονειρεύεται έν’ αλλιώτικο φεγγάρι; Και τι είναι αυτό που θα ήθελε να εξομολογηθεί η Αμαλία στον πατέρα της; Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους. Το βιβλίο είναι το τρίτο μίας σειράς με ιστορίες από την παιδική ηλικία σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας, της επιστήμης και του πολιτισμού. Κυκλοφορούν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821, Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι καλλιτέχνες

ΜΙλώ σαν το ποτάμι
Εκδόσεις Μικρή Σελήνη
Ηλικία: 6+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

«Ξυπνώ κάθε πρωί με τους ήχους των λέξεων να με κυκλώνουν. Λέξεις που δεν μπορώ να πω…» Έχετε, άραγε, ποτέ αναρωτηθεί πώς θα νιώθατε αν οι λέξεις σφήνωναν στο βάθος του λαμού σας, κάθε φορά που προσπαθούσατε να μιλήσετε; Ο ποιητής Jordan Scott αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία για ένα αγόρι που τραυλίζει, μέσα από ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, που ξεχειλίζει δύναμη και ελπίδα. Ο βραβευμένος με Greenaway Award Sydney Smith εικονογραφεί τις σελίδες με έναν μαγικό τρόπο, που ξυπνά όλες τις αισθήσεις.
Ενα πολυβραβευμένο βιβλίο, αφιερωμένο σε όσους έχουν, κάποια στιγμή, αισθανθεί μόνοι και ξεχασμένοι στο περιθώριο.

Ανακαλύπτω τα Μνημεία του Κόσμου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ηλικία 5+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Το ταξίδι που ξεκινάς σήμερα θα σου αποκαλύψει τα μνημεία των μεγάλων πολιτισμών του παρελθόντος: Θα σου άρεσε μια βόλτα στο Μάτσου Πίτσου ή προτιμάς να ανέβεις στη Μεγάλη Πυραμίδα; Καλύτερα στην Πέτρα, στην Πομπηία ή στη Βαβυλώνα; Εσύ διαλέγεις, αλλά μην ξεχάσεις ύστερα να μπεις και στους σπουδαίους αρχαίους ναούς, στους καθεδρικούς και στα τζαμιά όλου του κόσμου. Μη χάσεις τη θέα από τον Πύργο του Άιφελ ή από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Φρόντισε να ξεκουραστείς σαν βασιλιάς στο Τατζ Μαχάλ και στις Βερσαλλίες, και αν αυτά σου φαίνονται λίγα, κάνε μια επίσκεψη στο Κάστρο του Δράκουλα, περιηγήσου στο Σινικό Τείχος, διάσχισε τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, μπες στο Μουσείο Πράδο ή αφέσου να χαθείς ανάμεσα στα μοάι. Αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ όσο συνεχίζεις να διαβάζεις αυτό το βιβλίο.

“Ζάζα”- Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Ηλικία: 8+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Βρέθηκα κάτω από τρενάκια και μολυβένια στρατιωτάκια και κούκλες και πατίνια. […]
Κι έμεινα κι εγώ εκεί, με τα κουζινικά και τα παιχνίδια τα κουρδιστά, για να φυλάω τα μυστικά. Ναι, εμείς ήμασταν οι φύλακες, εμείς φυλάξαμε τα μυστικά.
Η Ζάζα, ο Όττο, η Κολέτ, το Βουμβούμ… Τα παιχνίδια των παιδιών -η κλωστή που τα συνέδεε με την παλιά τους ζωή- διηγούνται την ιστορία τους.
Ένα βιβλίο για την ελπίδα και τη μνήμη, για το «Ποτέ ξανά».

Η Μάσκα του Καπιτάνο -Κοντολέων Μάνος
Εκδόσεις Πατάκη
Ηλικία: 15+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Ο Φιλ –δεκατετράχρονος έφηβος– αναζητά τρόπους να ξεπεράσει την ψυχρότητα με την οποία τον μεγάλωσαν οι γονείς του, αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή να μιλήσει χωρίς να μπλέκονται γράμματα και συλλαβές μέσα στο στόμα του.
Η Λάουρα, εκείνη η περίεργη γυναίκα που γνωρίζει όταν πάει να μείνει στο σπίτι του παππού του, θα σταθεί αφορμή να μάθει ο Φιλ για την ύπαρξη του Καπιτάνο.
Αλλά τι είναι αυτός ο Καπιτάνο; Σκληρός και άκαρδος ήρωας ενός παλιού κόμικ ή κάποιος που ο Φιλ θα ήθελε να του έμοιαζε;
Μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου, όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους.

Πλανητικές Συνεντεύξεις
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Ηλικία 4+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Κάτι γίνεται στο Ηλιακό σύστημα! Οι πλανήτες, ένας ένας με τη σειρά, αφήνουν τη θέση που είχαν εκεί ψηλά, στον ουρανό και κατεβαίνουν στη Γη, για να εμφανιστούν στην τηλεόραση.  Ένας νέος δημοσιογράφος με λαμπρό μέλλον τούς προσκαλεί έναν έναν και εκείνοι ανταποκρίνονται.  Οι συνεντεύξεις και οι εκπομπές που μεταδίδονται από την τηλεόραση  είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες! Ο πληθυσμός της Γης ζει μια μοναδική εμπειρία!  Οι πλανήτες αποκαλύπτουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους.  Η συνέχεια στην «οθόνη» σας…

Μοναχική Υπόθεση -Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Ηλικία: 3+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Κάθε πρωί ο πορτοκαλής γάτος βιάζεται να πάει κάπου. Κανείς δεν ξέρει πού. Άλλωστε, το να είσαι γατί είναι μοναχική υπόθεση. Ή μήπως όχι;
– «Πρόσεξε, θα με μπουρδουκλώσεις, γάτε!»
– «Σιγά, γάτε, με γαργαλάς με τα μουστάκια σου!»
– «Γάτε, διώξε τα φαντάσματα».
Ένα γατί. Ένα πορτοκαλί γατί εμφανίζεται από το πουθενά, κι ύστερα εξαφανίζεται, σαν να άνοιξε η γη και το κατάπιε. Ένα γατί που δεν γυρνά από δω κι από κει – βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι: να ρονρονίζει κοντά σε ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που χρειάζονται παρηγοριά και δεν το ξέρουν.
Οι μικροί αναγνώστες ακολουθούν τη μυστική ζωή του πορτοκαλή γάτου που τρυπώνει μες στα σπίτια και μας θυμίζει ξανά τι θα πει συντροφιά, ασφάλεια, επαφή, χάδι, μοίρασμα – λέξεις που κοντεύουμε πια να ξεχάσουμε.
Μια παρουσία γιατρικό στην απομόνωση που σαν νήμα συνδέει τις ετερόκλητες ζωές των ενοίκων αυτού του βιβλίου και καταφέρνει να διαρρήξει τη μοναχικότητά τους. Θα καταφέρει άραγε να τους βγάλει και από τα σπίτια τους;
Η Μοναχική υπόθεση είναι ένα βιβλίο τρυφερό, αφιερωμένο στην καλο-
σύνη των ζώων, μια καλοσύνη που τα παιδιά αναγνωρίζουν ενστικτωδώς,
την αποζητούν και μας την υποδεικνύουν συνεχώς. Είναι μια υπενθύμιση της
ευεργετικής τους παρουσίας στις ζωές μας, όλων όσων μας διδάσκουν και της
ευθύνης που έχουμε να εκφράζουμε την αγάπη μας.

Το δίχτυ της ζωής – Ιστορίες Βιοποικιλότητας
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Ηλικία 5+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλότητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε. Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί! Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε… Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν; Ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τη σημασία της τροφικής αλυσίδας και βαριέται ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια, συζητά με τον πατέρα του. Στη συζήτησή τους εμφανίζονται ο δεινόσαυρος, το κουνούπι, οι ιοί και πολλά ζώα, φυτά, οικοσυστήματα και το θαυμαστό πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο. Στο βάθος… η τεράστια απειλή που συνιστά για τον πλανήτη μας η απώλεια της βιοποικιλότητας και μια πολύτιμη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε: η σχέση ανάμεσα στη φύση και την υγεία μας.

Ο Κύκλος των Κυκλάδων – Βάσια Εξάρχου
Εκδόσεις Κέδρος
Ηλικία 8+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Φερδινάνδος είναι ένας ερημίτης κάβουρας από τη Σαντορίνη.
Η γοητευτική Κονσολίνα, η φώκια, είναι αποφασισμένη να τον παρασύρει σε μια συναρπαστική περιπέτεια στα νησιά των Κυκλάδων.
Σε κάθε νησί τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις, ανακαλύψεις και γνωριμίες. Ο Κλεόνικος, το κροκοδειλάκι της Μυκόνου, ο Ιερεμίας, το αγριοπερίστερο της Τήνου, ο Ερνέστος, ο γάιδαρος, και η Δανάη, η γάτα, είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουν.
Επιπλέον, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά τους, από το πουθενά, παράξενα τραπουλόχαρτα και πειρατικοί χάρτες.
Τι μυστήριο…
Ποια έκπληξη τους περιμένει στο τελευταίο νησί της διαδρομής τους;
Μια ταξιδιωτική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα στα νησιά των Κυκλάδων…
Ένας αλλιώτικος οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα κυκλαδίτικα νησιά και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους…

Ο Φίλος Μου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικία: 3+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

«Μαμά; Μπαμπά; Να φέρω σπίτι έναν φίλο μου να παίξουμε;» Την επόμενη μέρα, το κουνελάκι περνάει τόσο ωραία που δεν παρατηρεί ότι η οικογένειά του είναι τρομοκρατημένη. Γιατί όμως;
Ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τρυφερότητα και χιούμορ για τη διαφορετικότητα, για τις ταμπέλες και τα στερεότυπα που έχουμε πολλές φορές στο μυαλό μας και για την αποδοχή του άλλου.

Μα που πήγαν όλοι;
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικία: 7+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Ο Πέδρο είναι λίγο πιο μικρός ή λίγο πιο μεγάλος από σένα. Ο ζωγράφος του ήταν Ισπανός, όπως άλλωστε κι εκείνος. Ζει σε έναν πίνακα εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Του αρέσει πολύ όταν επισκέπτεσαι την αίθουσά του. Του αρέσει να σου μιλά με τα μάτια όταν τον κοιτάς. Για κάποιον περίεργο λόγο, όμως, το μουσείο θα μείνει κλειστό για πολύ καιρό. Κι οι πίνακες θα μείνουν μόνοι. Ο Πέδρο αναρωτιέται. Οι γείτονές του επίσης: Σεισμός; Πόλεμος; Επιδημία; Κάτι άλλο; Θέλοντας να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει, ο Πέδρο θα αφήσει πίσω το κάδρο του. Μαζί με τη λίγο άτακτη χήνα του, θα επισκεφτεί κι άλλες αίθουσες του μουσείου. Θα συναντήσει τον κυβισμό, τον ιμπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό… Θα ρωτήσει ξανά και ξανά τι έχει συμβεί. Ο κάθε πίνακας, όμως, δίνει τη δική του εξήγηση. Μέχρι που συναντά τον Σεβάχ. Έναν καινούριο φίλο, που θα τον ανεβάσει στη βάρκα του για να του διηγηθεί ιστορίες γεμάτες ήλιο. Θα τον ταξιδέψει στη χώρα της φιλίας, της αλήθειας και της Τέχνης. Γιατί η Τέχνη, όπως σίγουρα ξέρεις, δε δίνει μόνο ζωή – είναι και η ίδια ολοζώντανη.

Οι Ατρόμητοι και η περιπέτεια στον φάρο
Εκδόσεις: Πεδίο
Ηλικία: 6+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Οι ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ είναι η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά σύντομα θα ανακαλύψουν πώς να κάνουν μαγικά με τα συναισθήματά τους. Με τη συντροφιά του πανέξυπνου και έμπειρου εκπαιδευτή συναισθημάτων, του γλάρου Φλορεστάν, αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ συναρπαστικές και διασκεδαστικές προκλήσεις. Μέσα από τις περιπέτειές τους, μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο πώς να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, δηλαδή να τα αναγνωρίζουμε, να τα τιθασεύουμε ή να τα αλλάζουμε

Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #3 – Στη μαύρη ήπειρο
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Ηλικία: 8+

14 βιβλία που θα συντροφεύσουν τα παιδιά τα απογεύματα του καλοκαιριού

Το τρίτο ημερολόγιο του καθηγητή Φίλιππου βρίσκεται στα χέρια του Άρη και της Λίνας. Το ταξίδι του καθηγητή στην Αφρική κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πρώτη στάση στον Νίγηρα, όπου περνάει δώδεκα μέρες με καραβάνι στην αφιλόξενη Σαχάρα. Όμως μια ανεμοθύελλα τον αναγκάζει να συνεχίσει το ταξίδι χωρίς το τρίκυκλό του. Έτσι, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για Κένυα, αλλά μια αναγκαστική προσγείωση στην Αιθιοπία ανατρέπει ξανά τα σχέδιά του. Συνεχίζει το ταξίδι του με τζιπ περνώντας από τα χωριά Μούρσι και Χάμαρ μέχρι που, επιτέλους, φθάνει στον προορισμό του. Δεν χάνει καθόλου χρόνο. Επισκέπτεται τις ανθοκαλλιέργειες και μαζί με ακτιβιστές και οικολόγους βάζουν μπρος το σχέδιό τους. Πρέπει να σταματήσουν την εταιρεία Flower Bloom πριν να είναι αργά. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου…Στο μεταξύ, ο Άρης, η Λίνα, η Βάγια Στάμου και ο κύριος Πέτρος συναντιούνται μήπως και, επιτέλους, βγάλουν κάποια άκρη. Ποιος είναι ο Νίκος και η Κατερίνα και τι τους συνδέει με τον καθηγητή; Ποιος έστειλε τον παπαγάλο στην κυρία Μοσχούλα και τι σημαίνει η φράση που επαναλαμβάνει; Και, αλήθεια, θα καταφέρουν όλοι μαζί να βοηθήσουν τον καθηγητή;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network